Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Overgang til voksenlivet med ADHD

Å begynne overgang til voksenlivet med ADHD kan virke utfordrende, men det er håndterbart med hjelp og råd. Guiden vår gir deg enkle tips for å hjelpe deg med å administrere daglige oppgaver, holde deg organisert og holde deg på sporet. Den er rettet mot å gjøre livet ditt enklere. Enten du sliter med å holde tritt med gjøremål eller trenger hjelp til å planlegge dagen din, er vi her for å støtte deg.

Denne veiledningen er mer enn råd; det handler om å se ADHD ikke som en hindring, men som en unik del av livet ditt som du kan bruke for å lykkes. Med våre enkle strategier og støttende instruksjoner lærer du hvordan du:

 • Konsentrer deg om oppgaver uten å føle deg for stresset.
 • Lag rutiner som du liker og hold deg til dem.
 • Håndter utsettelse direkte.
 • Føl deg bra i sosiale situasjoner og med venner.
 • Bruk teknologi og verktøy for å hjelpe deg.

La oss takle voksenlivet sammen og vise hvordan ADHD ikke trenger å holde deg tilbake. Klar til å oppdage hvordan du kan skinne som voksen med ADHD? La oss starte

Viktigheten av overgangsomsorg for unge voksne med ADHD

Overgangsbehandling er superviktig for unge voksne med ADHD. Det bidrar til å gjøre overgangen fra helsetjenester for barn til voksne enklere. Det gir dem riktig støtte og tjenester de trenger. Dette er avgjørende for å holde tritt med deres mestringsstrategier og sikre at de får den omsorgen de trenger uten pause.

Navigere høyere utdanning

Høyere utdanning er en tid med store oppdagelser, men også betydelige utfordringer, spesielt for studenter med ADHD. Her er noen strategier for å håndtere kravene:

 • Effektiv tidsstyring: Bruk kalendere, telefonapper eller enkle notatbøker for å huske oppgavene dine, forfallsdatoer og tester.
 • Søk støtte: De fleste utdanningsinstitusjoner tilbyr støttetjenester for studenter med ADHD. Ikke nøl med å bruke disse ressursene.
 • Studieteknikker: Prøv forskjellige måter å se hva som fungerer for deg. Dette kan inkludere studiegrupper, visuelle hjelpemidler eller dele opp oppgaver i mindre, håndterbare deler.

Ta karrierevalg

Å velge en jobb er en stor sak for alle. Men jenter med ADHD bør tenke på hva de er gode på og hva som er vanskelig for dem når de bestemmer seg. Her er noen tips:

 • Identifiser dine styrker: Mange med ADHD utmerker seg i innovativ tenkning, problemløsning og motstandskraft. Vurder karrierer som utnytter disse styrkene.
 • Arbeidsmiljø: Se etter fleksible karrierer, som justerbare arbeidstider eller arbeid hjemmefra.
 • Søk Motivasjon: Velg en profesjonell vei som du er besatt av. Motivasjon kan være vanskelig med ADHD, så interesse for arbeidet ditt kan være en stor kraft.

Administrere relasjoner

ADHD kan gjøre forhold tøffe, men det er viktig å snakke og forstå hverandre. Det hjelper med å løse problemene som oppstår.

 • Åpen kommunikasjon: Vær ærlig om din ADHD med venner, familie og partnere. Å dele dine erfaringer kan hjelpe dem å forstå dine behov og atferd.
 • Sett realistiske forventninger: Forstå at hver date har sine opp og nedturer. Vær snill mot deg selv og gi relasjonene dine den tiden de trenger for å vokse.
 • Søk støttende nettverk: Hold deg nær folk som hjelper deg og støtter deg. Støtteorganisasjoner kan også være en bra måte å hjelpe folk som går gjennom sammenlignbare opplevelser.

Navigerer Voksen innen psykiske helsetjenester

Å flytte fra pediatriske til voksne psykiske helsetjenester kan være overveldende for unge voksne som håndterer ADHD. Det er en stor endring, men å vite hva du kan forvente kan gjøre det enklere. Psykisk helsevern for voksne kan se på langsiktige løsninger. Det handler ikke om raske løsninger dette betyr at du kanskje har færre hyppige avtaler, men mer støtte. Vet hvilken hjelp som finnes der ute: terapi, medisinering og å lære ferdigheter for å mestre. Disse tjenestene kan hjelpe deg med å håndtere ADHD symptomene dine effektivt.

Å gå inn for deg selv i helsevesenet for voksne er avgjørende. På denne måten snakker du om dine ønsker, stiller spørsmål og bekymrer deg for behandlingsplanen din. Ikke vær redd for å diskutere hva som fungerer og ikke lenger fungerer med helsepersonell. Husk at du er en aktiv deltaker i omsorgen din. En tverrfaglig tilnærming til omsorg brukes ofte i psykisk helsetjenester for voksne. Du kan se forskjellige typer leger og terapeuter. De har alle ferdigheter til å hjelpe med ADHD og andre psykiske problemer. Når alle jobber sammen, får du allsidig omsorg for helsen din.

Håndtere tid og oppgaver som voksen med ADHD

Å bruke tidtakere er en fin måte å gjøre oppgaver enklere. Det hjelper å slutte å utsette ting, noe som gjør deg bedre til å administrere hverdagen din.

 • Still inn tidtakere: Bruk tidtakere til å dele spesifikk tid for oppgaver.
 • Del opp oppgaver: Del opp store oppgaver i mindre som er lettere å håndtere.
 • Reduser utsettelser: Innstilling av tidtakere kan minimere utsettelsestendenser.
 • Øk produktiviteten: Tidtakere hjelper med å fokusere oppmerksomhet og motivere handling, noe som fører til økt produktivitet.
 • Enkelt verktøy: Tidtakere er enkle å bruke og kan integreres i daglige rutiner med minimal innsats.
 • Daglig livsledelse: Bruk tidtakere for arbeidsoppgaver, husarbeid og fritidsaktiviteter.
 • Hold deg på sporet: Tidtakere fungerer som påminnelser om å holde deg på sporet og forhindre distraksjoner.
 • Hold deg organisert: Tidtakerteknikker hjelper til med bedre organisering og tidsfordeling gjennom dagen.

Strategier for overgang til voksen alder med ADHD

Her er følgende strategier for overgang til voksen alder med ADHD:

 • Hold deg organisert med planleggere og påminnelser.
 • Be om hjelp fra din egen familie, venner og spesialister.
 • Sjekk ut jobber som passer til det du ønsker deg.
 • Kommuniser åpent i personlige relasjoner.
 • Dra nytte av pedagogisk innkvartering.
 • Øv på egenomsorg og stressmestringsteknikker.
 • Hold deg informert om ADHD og nye behandlinger.
 • Talsmann for deg selv i helsevesenet.
 • Sett praktiske drømmer og ha en god tidsprestasjon.
 • Omfavn dine presise styrker og evner.

Anbefalinger for en jevn overgang til ADHD tjenester for voksne

Overgang til ADHD tjenester for voksne kan være mindre komplisert hvis du følger noen få nyttige retningslinjer. Først, begynn å lage planer tidlig. Dette betyr å vurdere endringene du vil møte fra pediatrisk til voksenhelsetjeneste. Å snakke med helsepersonell om dine behov og bekymringer er også viktig.

For omsorgspersoner er det viktig å være involvert i overgangsprosessen. Vit forskjellen mellom ADHD tjenester for barn og voksne. Snakk om hva din kjære trenger. Slå deg sammen med leger for en jevn endring. Fortsett å støtte og heie dem frem.

Helsepersonell er viktige for å veilede unge voksne gjennom overgangsprosessen. De kan fortelle deg om tjenester og ressurser. De kan hjelpe deg med å håndtere ADHD symptomer som voksen. Bruk støttegrupper og samfunnsorganisasjoner. Alle som jobber sammen kan gjøre overgangen enklere.

Overgang til voksen alder med ADHD i Norge

I Norge kan det ha opp og nedturer å bli voksen med ADHD. Jenter med ADHD takler symptomer mens de studerer, jobber og skaper relasjoner. Noen støttende ressurser og fellesskap kan hjelpe. Bruk skolestøtte, velg passende jobber og snakk åpent i forhold. Med hjelp og gode planer kan det være sterkt å vokse opp med ADHD. Husk at du ikke er alene; massevis av verktøy og folk er klare til å hjelpe deg.

Konklusjon

Å vokse opp med ADHD kan være vanskelig; men det gir i tillegg sannsynligheter for å undersøke og vokse. Å vite hva du trenger, få hjelp og bruke dine styrker er avgjørende for å komme videre. Husk at ADHD ikke definerer deg – det er en del av din utrolige reise.

Vanlige spørsmål

Hvor kan jeg finne støtte for ADHD i Norge?

Det finnes ulike støttegrupper og organisasjoner dedikert til ADHD i Norge. Legen din eller utdanningsinstitusjonen din kan gi anbefalinger.

Hvordan kan jeg holde meg organisert med ADHD?

Bruk verktøy og systemer som fungerer for deg, for eksempel digitale planleggere, alarmer og gjøremålslister. Å dele opp oppgaver i mindre trinn kan også bidra til å håndtere følelsen av overveldelse.

Hva er ADHD, og hvordan påvirker det individer i voksen alder?

ADHD er en tilstand som påvirker oppmerksomhet, aktivitet og manipulasjon. Det begynner å utvikle seg i ungdomsårene, men kan nærme seg voksen alder. Det kan gjøre college, jobb og relasjoner vanskeligere. Voksne med ADHD vil muligens kjempe mot ting, tid og å holde fokus.

Hvorfor er overgangen til helsetjenester for voksne viktig for tenåringer med ADHD?

Når tenåringer med ADHD blir voksne, endres helsevesenet deres. De går fra barneleger til voksne leger og oppdaterer behandlingene sine. Dette bidrar til å holde omsorgen deres i gang og støtter deres skiftende behov etter hvert som de vokser opp.

Hvordan kan overgangen til ADHD tjenester for voksne forbedres?

Tidlig planlegging i ungdomsårene hjelper. Kommunikasjon mellom alle er nøkkelen. Voksne forsørgere trenger ADHD opplæring.