Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Sosial angst

Sosial angstlidelse også kjent som sosial fobi. Det er en av angstlidelse som forårsaker frykt i sosiale situasjoner og rundt mennesker. Personer med denne lidelsen er ikke flinke til å snakke med nye mennesker eller delta på sosiale sammenkomster. Noen ganger unngår de til og med steder med folk som kontor, kjøpesenter osv. Mesteparten av tiden føler de seg engstelige for at andre skal dømme dem for deres utseende eller måte å snakke på. Kanskje vet de at frykten deres ikke har noen rasjonell mening. Men de har ikke makt til å takle det.

Noen fakta om sosial angstlidelse

Prevalens: Sosial angstlidelse (SAD) er en av de vanligste angstlidelsene. Det påvirker omtrent 7% av befolkningen på et tidspunkt i livet.

Debutalder: SAD begynner i de tidlige tenårene. Gjennomsnittlig debutalder er rundt 13 år, men det kan også starte hos yngre barn eller voksne.

Kjønnsforskjeller: Kvinner er mer sannsynlig å ha sosial angstlidelse enn menn. Likevel er det mindre sannsynlig at menn med lidelsen søker hjelp.

Globalt problem: Sosial angstlidelse påvirker enkeltpersoner over hele verden. Det er ikke begrenset til noen bestemt kultur eller land. Likevel kan kulturelle faktorer påvirke hvordan symptomer uttrykkes og oppfattes.

Gjenkjenne tegnene

SAD er ofte preget av intens angst eller frykt i sosiale situasjoner. Det kommer til uttrykk på ulike måter. Symptomene kan kategoriseres i tre hovedgrupper: fysiske, kognitive og atferdsmessige.

Fysiske symptomer 

 • Overdreven svetting. 
 • Skjelver eller rister. 
 • Kvalme eller ubehag. 
 • Rask hjerterytme. 
 • Svimmelhet.

Kognitive symptomer 

 • Intens frykt for å bli dømt eller gransket av andre. 
 • Blir bekymret lenge før den sosiale begivenheten er.
 • Ekstrem selvbevissthet og angst i sosiale situasjoner.
 • Føler intens frykt for å handle på en slik måte som kan være ydmykende. 

Atferdssymptomer 

 • Ikke delta på noen sosial sammenkomst. 
 • Hold deg stille eller gjemme deg i bakgrunnen for å unngå oppmerksomhet. 
 • Trenger en rømningsplan når du deltar i sosiale situasjoner. 
 • Vansker med å holde øyekontakt eller å snakke offentlig.

Graver i årsakene

Den eksakte årsaken til at sosial angst oppstår er ikke kjent. Imidlertid kan det skyldes noen få blandede faktorer. 

 • Genetiske og fysiske faktorer: Det kan være en del av din genetiske sammensetning. Forskere rapporterte også at problemer med at nevrotransmittere ubalanserer hormonene. Hormonene eller hjernekjemikaliene som er ansvarlige for å regulere humøret. Disse er dopamin, glutamat og serotonin. 
 • Miljøpåvirkninger: Negative sosiale opplevelser, spesielt i barndommen, spiller en betydelig rolle. 
 • Personlighetstrekk: Å være naturlig reservert eller innadvendt.

Hvordan er sosial angst og sjenanse annerledes?

Kanskje virker sosial angst og sjenanse ganske like. Men sannheten er at det er ganske annerledes.

Sjenanse er en følelse av klossethet og ubehag rundt mennesker i sosiale omgivelser. Sjenerte mennesker unngår ikke sosiale sammenkomster. De går og møter situasjonen og føler seg urolige til å begynne med, men varmes opp etter hvert som tiden går.

Imidlertid er sosial angst langt utover sjenanse. Det er ikke bare en følelse. Men det er en intens frykt som stopper deg fra å møte mennesker og være med på sosiale situasjoner. Folk med SAD slutter å få venner, gå til viktige sosiale begivenheter eller til og med snakke med folk. De er mesteparten av tiden bekymret for å bli flaue eller dømt av andre uten grunn. Bekymringen og frykten deres kan være på et nivå som gjør at dem unngår ethvert sted som involverer mennesker. Kort sagt, sjenanse gjør sosiale interaksjoner litt ubehagelige. Men angst gjør det nesten umulig.

Hvordan diagnostiseres sosial angstlidelse?

Det finnes ingen tester for diagnosen SAD. Din terapeut eller psykiater bruker imidlertid kriteriene fra Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fifth Edition (DSM-5) for diagnostisering av sosial angstlidelse.

De vil spørre deg om symptomene dine, din familiehistorie og andre helsemessige forhold du måtte ha.

The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5), skisserer spesifikke kriterier for diagnostisering av sosial angstlidelse (SAD).

Her er en forenklet oversikt:

Betydelig frykt eller angst: Du har en sterk frykt eller angst for visse sosiale situasjoner

Sosiale situasjoner forårsaker alltid frykt: Sosiale situasjoner provoserer nesten alltid frykt eller angst.

Unngåelse eller intens frykt: Du unngår enten sosiale situasjonenr eller takler dem med intens frykt eller angst.

Ute av proporsjoner: Frykten eller angsten er ute av proporsjon.

Varer i 6 måneder eller mer: angsten er vedvarende.

Forårsaker nød eller svekkelse: frykt og angst forstyrrer hendelser i hverdagen.

Kan ikke tilskrives stoffer eller en annen medisinsk tilstand: Frykten, angsten eller unngåelsen skyldes ikke de fysiologiske effektene av et stoff (som narkotika eller medisiner) eller en annen medisinsk tilstand.

Ikke bedre forklart av en annen psykisk lidelse: Tilpasse kriteriene for SAD på en måte som ikke samsvarer med andre lidelseskriterier.

Behandling av sosial angstlidelse:

Det finnes flere behandlingsalternativer for SAD. Imidlertid avhenger behandlingen av hver enkelt person. En type behandling gjør underverker for noen mennesker, men noen mennesker vil trenge en kombinasjon for å behandle angsten.

Dine behandlingsalternativer er;

Rådgivningsterapi:

Rådgivning innebærer å snakke direkte med psykologen din eller i en gruppe. Du kan få en økt ansikt til ansikt eller på nett, hva som passer deg. Følgende er terapialternativene du har for SAD;

Kognitiv atferdsterapi (KBT): 

CBT er en terapeutisk metode som får deg til å lære måter å håndtere angsten på. Dette innebærer å fortelle deg hvordan du kan erstatte dine negative tanker med positive.

Aksept og forpliktelsesterapi (ACT): 

ACT er en annen terapeutisk metode som får deg til å lære mindfulness, aksept og atferdsstrategier. Det hjelper deg å fokusere på nåtiden og vite hvordan du kan leve et verdifullt liv. På denne måten vil du lære strategier for å verdsette livet ditt til tross for dine negative tanker.

Eksponeringsterapi:

Det er metoden som brukes for å overvinne unngåelses atferden. Psykoterapeuten din vil gradvis utsette deg for alle de sosiale situasjonene du unngår.

Medisiner:

Hvis angsten din når et alvorlig nivå der den blir ukontrollerbar, kan helsepersonell foreskrive medisiner ved siden av terapi. Medisiner som virker for SAD er; 

 • Selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI) 
 • Selektive noradrenalin reopptakshemmere (SNRI) 
 • Propanolol

Det tar uker før SSRI og SNRI begynner å påvirke kroppen for SAD. Men du kan gå for Propanolol for umiddelbar lindring.

Du må alltid starte med en lav dose etter psykiaterens resept for å unngå avhengighet.

Helsepersonell vil også forklare deg alle risikoene og fordelene forbundet med behandlingsplanen.

Konklusjon:

Sosial angst er garantert en utfordring for den som har fått det. Likevel er det håndterbart og behandles med riktig tilnærming og støtte. Du må forstå dens tegn  for å bruke potensielle strategier for å overvinne den behandlingsalternativer, inkludert terapi og medisiner. Finn ut hvordan du kan skille mellom sosial angst og sjenanse og oppdag strategier for å håndtere og overvinne sosial angst for et tilfredsstillende liv. 

ofte stilte spørsmål

Kan sosial angst kureres?

Ja, det er mulig. Det lar enkeltpersoner leve tilfredsstillende liv.

Er sosial angst vanlig?

Ja, det er en av de vanligste angstlidelsene.

Kan barn ha sosial angst?

Absolutt. Sosial angst kan starte i ung alder, og tidlig intervensjon kan bidra til å håndtere den effektivt.