Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Reflux angst

Føler du deg ofte engstelig og merker en brennende følelse i brystet? Du har kanskje å gjøre med Reflux angst. Denne tilstanden er en blanding av angst og sure oppstøt, to vanlige problemer. Når du er engstelig, produserer kroppen mer syre i magen, noe som kan føre til sure oppstøt. Samtidig kan ubehaget fra sure oppstøt gjøre at du føler deg enda mer engstelig. Det er en ond sirkel som kan påvirke ditt daglige liv og velvære. Hvis du sliter med disse symptomene, er  hjelp er tilgjengelig.

Hva er Acid Reflux og hvorfor skjer det?

Acid refluks oppstår når syren i magesekken strømmer tilbake i spiserøret og forårsaker en brennende følelse kjent som halsbrann. Når muskelringen i bunnen av spiserøret kalles den nedre esophageal sphincter (LES), lukkes den ikke ordentlig etter at maten går inn i magen. LES fungerer som en ventil, og hindrer magesyre i å slippe ut i spiserøret.

Personer med en tilstand som kalles gastroøsofageal reflukslidelse (GERD) har ofte dette problemet. Det forårsaker vedvarende symptomer som kan gjøre livet vanskelig.

GERD er en mer alvorlig form for sure oppstøt og kan forårsake en rekke symptomer, inkludert brystsmerter, sår hals og oppstøt av mat eller sur væske. 

Kan angst forårsake acid reflux?

Forskning tyder på at angst kan øke sannsynligheten for å oppleve sure oppstøt symptomer. Når folk har angstlidelser, kan kroppen reagere på forskjellige måter. En måte er å lage mer syre i magen, noe som kan gjøre sure oppstøt verre.

Hva er refluks angst?

Refluks angst er et begrep som ofte brukes for å beskrive overlappingen mellom angst og sure oppstøt. Disse forholdene kan utløse og forverre hverandre og føre til en syklus som påvirker hverdagen din. Å forstå sammenhengen mellom dem kan hjelpe til med å håndtere symptomer mer effektivt.

Forbindelsen mellom GERD og angst

Sammenhengen mellom GERD og angst er godt dokumentert. Pasienter med gastroøsofageal reflukssykdom rapporterer ofte høyere nivåer av angst og depresjon. GERD og stress kan påvirke hverandre. For eksempel kan GERD gjøre angstsymptomer verre. Dette skaper en syklus som er gjentagende. 

GERD kan også få folk til å føle seg engstelige. Det skaper en syklus der det ene problemet gjør det andre verre. Å bryte denne syklusen kan være vanskelig. 

Årsakene til denne koblingen er mangefasetterte og involverer både fysiske og psykologiske faktorer. For eksempel kan den konstante smerten og ubehaget fra GERD få folk til å føle seg engstelige eller deprimerte. Og hvis noen allerede er veldig engstelige, kan det gjøre GERD symptomene enda verre.

Forskjellen mellom symptomene

Symptomer på angst

 • Overdreven bekymring eller frykt.
 • Rastløshet.
 • Utmattelse.
 • Vansker med å konsentrere seg.
 • Irritabilitet.
 • Muskelspenninger.
 • Søvnforstyrrelser (problemer med å falle eller holde seg i søvn).

Symptomer på Acid Reflux (GRED)

 • Halsbrann (brennende følelse i brystet).
 • Oppstøt av mat eller sur væske.
 • Vanskeligheter med å svelge.
 • Brystsmerter.
 • Kronisk hoste.
 • Laryngitt (heshet).
 • Følelse av en klump i halsen.

Overlappende symptomer

 • Brystsmerter.
 • Vanskeligheter med å svelge.
 • Følelse av en klump i halsen.
 • Søvnforstyrrelser.
 • Kortpustethet.
 • Kronisk hoste.

Årsaker til angstrefluks

Her er følgende faktorer eller årsaker som kan bidra til forholdet mellom sure oppstøt og angst.

Stress og angst:

Høye nivåer av stress og angst kan øke syreproduksjonen i magen, noe som fører til sure oppstøt. Stress kan også føre til at den nedre esophageal sphincter (LES) slapper av, slik at syre strømmer tilbake i spiserøret.

Kosthold og matvaner:

Å spise visse matvarer og drikker kan gjøre sure oppstøt verre. Disse inkluderer krydret mat, koffein, alkohol og fet mat. Å spise store måltider eller spise nær sengetid kan også bidra til refluks.

Livsstilsfaktorer:

Ikke får nok mosjon, overvekt og røyking kan gjøre sure oppstøt mer sannsynlig. De kan også gjøre angst verre hos personer med mage og spiserørsproblemer. Disse faktorene kan påvirke funksjonen til LES og produksjonen av syre i magen.

Medisinering:

Noen medisiner, som de mot angst, depresjon og smerte, kan påvirke den nedre esophageal sphincter (LES). De kan få det til å slappe av for mye eller øke syre i magen.

Fordøyelsesproblemer:

Problemer som irritabel tarmsyndrom (IBS) og bakteriell overvekst i tynntarmen (SIBO) kan legge til refluksproblemer. Dette gjelder spesielt når noen også har angst.

Hormonelle endringer:

Når hormoner endres, som under graviditet eller overgangsalder, kan de påvirke fordøyelsen. Dette kan gjøre refluks mer sannsynlig.

Søvnforstyrrelser:

Dårlig søvnkvalitet eller søvnforstyrrelser kan forverre angst og refluks. Å legge seg ned like etter å ha spist kan også utløse symptomer. Å håndtere angstrelatert refluks betyr vanligvis å finne måter å slappe av og håndtere stress på. Dette kan innebære å endre kostholdet ditt og hvordan du spiser, holde deg frisk og få medisinsk hjelp til behandling.

Håndtere acid reflux med angst

For å håndtere sure oppstøt med angst, må du håndtere både den fysiske og følelsesmessige delen av problemet. Her er noen nyttige handlinger å tenke på:

Livsstilsendringer

 • Spis mindre, hyppigere måltider. Unngå krydret mat, koffein, alkohol og fet mat.
 • Å trene regelmessig kan senke stressnivået og forbedre fordøyelsen.
 • Sørg for at du får nok hvile og unngå å spise før du legger deg.

Medisinsk behandling

Å behandle begge krever ofte en mangefasettert tilnærming. Her er følgende behandlingsalternativer å vurdere:

Medisiner: Protonpumpehemmere og H2-blokkere kan redusere magesyre. Medisiner mot angst kan hjelpe til med å håndtere angstfølelser.

Terapi: Kognitiv atferdsterapi og andre typer terapi kan behandle angstlidelser. De kan også redusere virkningen av angst på sure oppstøt.

Støttegrupper: Å bli med i en støttegruppe for personer med GERD og angst kan være svært nyttig. Det gir følelsesmessig støtte og praktiske råd.

Naturlige rettsmidler

 • Kamille og ingefærte kan berolige magen.
 • Aloe vera juice kan redusere sure oppstøt.
 • Øvelser som yoga og meditasjon kan redusere angst.

Komplikasjoner av angstrefluks

Når angst gjør sure oppstøt verre, kan det forårsake problemer hvis det ikke håndteres.

Her er følgende komplikasjoner:

Esofagitt:

Gjentatt eksponering for magesyre kan føre til at spiserøret blir betent. Dette kan føre til smerter og problemer med å svelge.

Strenger:

Kronisk betennelse og arrdannelse kan gjøre spiserøret smalere. Dette kan gjøre det vanskelig å svelge.

Barretts spiserør:

Langvarig eksponering for syre kan få cellene i spiserøret til å endre seg. Dette øker risikoen for å få spiserørskreft.

Esofagussår:

Sår kan dannes på slimhinnen i spiserøret. De kan blø, gjøre vondt og gjøre det vanskelig å svelge.

Tannproblemer:

Magesyre kan skade tannemaljen. Dette kan forårsake hull, forråtnelse og tannproblemer.

Kronisk hoste og laryngitt:

Sur refluks kan irritere halsen og stemmebåndene, forårsake vedvarende hoste, heshet og stemmeendringer.

Luftveisproblemer:

Å puste inn magesyre i lungene kan føre til luftveisproblemer som astma, bronkitt eller lungebetennelse.

Søvnforstyrrelser:

GERD symptomer kan forverres om natten, noe som fører til dårlig søvnkvalitet, søvnløshet og tretthet på dagtid.

Hvis symptomene dine vedvarer eller forverres, kontakt helsepersonell. Det fører til ubehag eller smerte i øvre del av magen.

Funksjonell dyspepsi og dens forhold til angstrefluks

Funksjonell dyspepsi er en vanlig fordøyelsessykdom. Det forårsaker ubehag eller smerte i øvre del av magen. Folk beskriver det ofte som en følelse av metthet, oppblåsthet eller svie i mageområdet. I motsetning til andre fordøyelsesproblemer, er det ingen synlige tegn på sykdom i magen eller tarmene. Visse matvarer, stress eller en ubalanse i magesyre kan utløse denne tilstanden.

Angst kan gjøre funksjonell dyspepsi verre. Når en person er engstelig, produserer kroppen mer syre. Dette kan føre til refluks, hvor syren beveger seg opp i spiserøret, og forårsaker halsbrann. Stresset fra angst kan også påvirke hvordan magemusklene fungerer, noe som fører til mer ubehag. Å håndtere angst kan bidra til å redusere symptomer på funksjonell dyspepsi. Det forbedrer også fordøyelseshelsen.

Hvordan skille mellom halsbrann og brystsmerter?

Halsbrann og brystsmerter kan noen ganger være utfordrende å skille mellom, men det er viktige forskjeller. Det gir vanligvis en brennende følelse i brystet som kan strekke seg opp til halsen. Det oppstår ofte etter å ha spist eller liggende og kan lindres med syrenøytraliserende midler.

Brystsmerter fra hjerteproblemer er ofte mer alvorlig. Det kan komme med andre symptomer som kortpustethet, svette og smerter i armen eller kjeven. Hvis du opplever symptomer som du mistenker kan være hjerterelaterte, oppsøk lege umiddelbart.

Kan Acid Reflux forårsake sår hals?

Acid refluks oppstår når magesyre strømmer tilbake opp i spiserøret. Dette kan irritere slimhinnen i spiserøret og halsen. Når denne syren kommer i kontakt med halsen, kan den forårsake smerte og betennelse, noe som fører til sår hals.

Acid refluks kan være vedvarende eller sporadisk. Symptomene kan være verre om morgenen eller etter liggende. Dette er fordi syre lettere kan bevege seg opp i halsen når du ligger flatt. Hvis du ofte har dette, sammen med halsbrann eller en sur smak i munnen, kan sure oppstøt være årsaken. Det er en god idé å snakke med en lege hvis sure oppstøt påvirker halsen.

Rollen til psykiatriske lidelser i sure oppstøt

Psykiske helseproblemer som depresjon og angst kan i stor grad påvirke sure oppstøt. De kan bidra til å forårsake det og gjøre det verre. Disse lidelsene kan gjøre folk mer oppmerksomme på fysiske symptomer. De kan også forårsake atferd som forverrer GERD, som overspising eller å spise triggermat.

Å forstå de psykologiske aspektene ved sure oppstøt er viktig for omfattende behandling. Kognitiv atferdsterapi og andre terapier kan hjelpe folk med å håndtere angst og depresjon. Disse behandlingene kan også redusere alvorlighetsgraden av symptomer på sure oppstøt.

Å leve med gastroøsofageal reflukslidelse og angst

Å leve med GERD og angst kan være utfordrende, men med de riktige strategiene kan du håndtere symptomene dine og forbedre livskvaliteten din. Her er noen tips for hverdagen:

 • Overvåk symptomene dine: Skriv ned hvordan du føler deg og hva som gjør det bedre eller verre. Ved å gjøre dette kan du identifisere årsaken til symptomene dine.
 • Hold deg aktiv: Regelmessig fysisk aktivitet kan redusere stress og forbedre fordøyelsen.
 • Prioriter søvn: Sørg for at du får nok søvn hver natt, da dårlig søvn kan forverre GERD og angstsymptomer.
 • Søk profesjonell hjelp: Ikke nøl med å konsultere helsepersonell for personlig råd og behandlingsalternativer.

Viktige punkter

 • Angst øker magesyren, noe som fører til sure oppstøt, som kan gjøre angsten verre.
 • Angst forårsaker bekymring, rastløshet og tretthet. Acid refluks forårsaker halsbrann, brystsmerter og oppstøt.
 • Øv avslapningsteknikker som yoga og meditasjon for å redusere angst.
 • Unngå krydret, fet mat, koffein og alkohol. Spis mindre måltider og unngå å legge deg ned etter å ha spist.
 • Regelmessig trening kan redusere stress og forbedre fordøyelsen.
 • Prioriter gode søvnvaner og unngå å spise før leggetid.
 • Rådfør deg med lege for medisiner og vurder terapi for angstbehandling.
 • Prøv kamille eller ingefærte og aloe vera juice for å berolige magen.
 • Hold en symptomjournal for å identifisere og unngå triggere.
 • Snakk med folk som har de samme problemene for å få hjelp og veiledning.
 • Å forstå sammenhengen mellom sure oppstøt og angst hjelper pasienter. De kan deretter ta skritt for å håndtere helsen og føle seg bedre.

Du kan redusere symptomene og føle deg bedre ved å gjøre livsstilsendringer, oppsøke lege og prøve naturlige midler. Husk at hvis symptomene fortsetter, sørg for å oppsøke lege eller helsepersonell.