Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Planlegging og målsetting med ADHD

Å leve med ADHD som voksen kan mange ganger være en utfordring. Daglige oppgaver, avtaler og langsiktige mål kan virke overveldendet. Men hva om vi instruerte deg om at med de riktige teknikkene kan du styre gjennom dette og kartlegge en rute for drømmene dine? Vår veiledning om planlegging og målsetting for voksne med ADHD er laget for å gjøre det. 

 Effektiv planlegging og målsetting kan tilby det. Bruk ADHD vennlige metoder. Lag en plan for suksess. Våre tips kan hjelpe deg med å nå karrieremål, forbedre relasjoner og administrere oppgaver bedre. Denne veiledningen gir nyttige tips for voksne for å sette seg oppnåelige mål og lage effektive planer for å nå dem.

Forstå ADHD og målsetting 

Det kan være vanskelig for voksne å finne ut hva som er viktigst, holde ting forberedt eller holde seg til planer. Dette er fordi hjernen deres fungerer annerledes, noe som gjør noen forpliktelser vanskeligere. Å erkjenne disse utfordringene er viktig. Med denne metoden kan du lage en hensiktsmessig tilnærming som passer dine ønsker. For eksempel, hvis det er vanskelig å holde fokus på noe, kan det hjelpe å dele opp mål i mindre, ekstra håndterbare trinn.  

Sette oppnåelige mål 

Start i det små: 

 • Del opp større mål i mindre, oppnåelige oppgaver. 
 • Feir små seire for å opprettholde motivasjonen.  

  Vær spesifikk:  

 • Definer tydelig hva du trenger å oppnå. 
 • Sett tidsfrister for hver oppgave.  

Fokuser på dine styrker:

 • Skreddersy målene dine. 
 • Bruk din ADHD kreativitet og problemløsningsevne. 

Strategier for effektiv målsetting 

SMART Mål og ADHD 

SMART-målrammeverket hjelper de med ADHD. Det gir klare, nåbare mål. Denne metoden fokuserer på spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidsbestemte mål. Det passer behovet for struktur og klarhet ved ADHD. SMART mål kan hjelpe dem. Slik fungerer de: 

Spesifikt: Målet ditt bør være klart. For eksempel, “Jeg skal bruke 30 minutter på å lese en bok” er bedre enn å si: “Jeg vil lese mer.” 

Målbart: Du må vite når du har nådd målet ditt. Hvis du har som mål å studere, bestemme antall sider du vil undersøke daglig. 

Oppnåelig: Sørg for at du oppnår intensjonen din. Start med en liten intensjon, som å studere ett kapittel om gangen i stedet for å prøve å fullføre hele boken samtidig. 

Relevant: Velg mål som betyr noe for deg. Hvis du elsker historier, velg en bok du er begeistret for. 

Tidsbestemt: Sett en frist. Si: “Jeg skal lese ett kapittel hver dag denne uken,” for å gi deg selv en klar tidsramme. 

For noen med ADHD vil disse klare trinnene gjøre det lettere å fokusere og oppnå mål. Det gjør et stort ønske til mer mindre, gjennomførbare handlinger. 

Prioriter målene dine 

For personer med ADHD kan prioritering av oppgaver være en game-changer, og Eisenhower Box er et enkelt, men effektivt verktøy. Det er fire typer oppgaver: 

 • De haster og er viktige, så gjør de nå. 
 • Viktige ting som ikke haster, gjør dem senere. 
 • Haster, men ikke viktige, gi det til noen andre. 
 • Ting som ikke haster eller er uviktige, bli kvitt dem. 

Denne metoden hjelper personer med ADHD å fokusere bedre og redusere følelsen av å bli overveldet av oppgaver. I stedet for å gjøre alt på en gang, velger de det som er viktigst, noe som hjelper dem å konsentrere seg om målene sine. De gir slipp på oppgaver som ikke er like viktige, noe som gjør livet mindre stressende og mer organisert. 

Lage en handlingsplan 

Å lage en detaljert handlingsplan hjelper deg med å takle store mål trinn for trinn. Det gjør ting mye mindre overveldende for voksne som har ADHD. Denne planen bør liste opp hvert trinn som måtte oppfylle en intensjon, sammen med tidsbegrensninger for når hvert trinn må utføres. Det er også lurt å vurdere hva som kan komme i veien og ha ideer klare for å håndtere disse utfordringene. 

Overvinne vanlige hindringer 

Håndtere nøling og uoppmerksomhet 

Prøv å sette tidsfrister for å få ansvar til å virke lettere å slå. Å bruke en tidtaker vil hjelpe deg å være oppmerksom og å gi deg selv ros etter å ha fullført et oppdrag kan gjøre deg ivrigere etter å få det gjort. Hvis du ofte blir distrahert, prøv å gjøre arbeidsområdet ditt så distraksjonsfritt som mulig. Å dele opp arbeidet ditt i kortere deler bidrar til å opprettholde oppmerksomheten din på oppgaven. Disse trinnene gjør det lettere å begynne å jobbe og fortsette, selv når du ikke føler det. 

Administrer tid og hold deg motivert 

Å administrere tid riktig og bevare motivasjonen din kan drastisk påvirke hvor mye du får gjort. Teknikker som Pomodoro-teknikken, hvor du jobber raskt, deretter tar en pause, hjelper deg til å holde deg fokusert og effektiv. Det er også smart å velge enkelte tilfeller av dagen mens du forstår at du kan jobbe godt og holde deg til de for dine forpliktelser. For å opprettholde motivasjonen, minn deg selv ofte på hva du sikter mot, be om tips fra andre, og prøv å ha et effektivt syn. På denne måten er det mer sannsynlig at du går videre og holder deg på rett spor med målet ditt. 

Justering av mål og forventninger 

Det er viktig å være fleksibel med målene dine, spesielt hvis du har ADHD. Sjekk hvordan du har det av og til og endre målene dine om nødvendig. Å være snill mot seg selv er også avgjørende. Å møte tilbakeslag er greit; de er bare en del av prosessen. Denne forståelsen kan holde deg i gang selv når ting blir tøffe. Denne tilnærmingen hjelper deg å holde deg på sporet mot målene dine, uansett hva som kommer i veien. 

Verktøy og ressurser 

Teknologi for å støtte måloppnåelse 

Apper som Trello og Evernote kan være nyttige, spesielt for de med ADHD. Trello hjelper deg med å administrere oppgaver ved å la deg se dem visuelt, som klistrelapper på en tavle. Du kan flytte disse notatene rundt etterhvert fra start til slutt. Evernote er flott for å beholde alle ideene og planene dine på ett sted. Du kan skrive notater, lage lister og til og med lagre nettsider. Dette utstyret kan minne deg på hva du vil gjøre og hvordan du gjør det, noe som gjør at du kan holde deg organisert og fokusert på å nå dine mål.  

Søker støtte fra ADHD-coacher og jevnaldrende 

Å få hjelp fra ADHD-trenere og bli med i støttegrupper kan være en game-changer. Disse trenerne og gruppene gir anbefalinger, hjelper deg med å holde deg på sporet og heier deg frem. Når du får kontakt med andre som kjenner igjen hvordan det er å ha ADHD, føler du deg mindre alene. Du kan dele det som er vanskelig og undersøke nye måter å håndtere utfordringer på. De kan gi deg tips og triks for de med ADHD. I tillegg kan det å være en del av et fellesskap som får det øke drivkraften din for å nå målene dine og gjøre reisen enklere. 

Opprettholde fremgang og momentum 

Spore fremgangen din 

Å holde styr på hvordan du gjør med målene dine kan hjelpe deg med å holde deg i gang. Du kan bruke en dagbok, en app eller en sjekkliste for å beskrive gevinster og utfordringene du har hatt. På denne måten kan du se nøyaktig hvor langt du har kommet, noe som er motiverende. I tillegg, hvis du merker at du må gå videre som forventet, kan du raskt finne ut hva som må endres.  

Feire suksess og lære av tilbakeslag 

Å heie på hver suksess, stor eller liten, kan løfte humøret ditt og motivere deg. Når du har nådd en milepæl, kan du ta deg tid til å feire den. Det får deg til å føle deg bra og lettere takle neste utfordring. Omvendt, når ting går annerledes enn planlagt, se det som en sjanse til å lære.  

Målsetting utover 2024 

Utvikle tilnærmingen din til å sette mål 

Det er viktig å tilpasse planleggingen etter hvert som livet og arbeidet endres. Vær klar til å justere målene dine basert på nye omstendigheter og lær av det som har skjedd før for å forbedre deg. Å prøve nye måter å sette mål på, dele store i mindre trinn og feire små prestasjoner kan motivere deg. Denne fleksible tilnærmingen hjelper deg med å holde målene dine relevante, uansett hvilke endringer som skjer. 

Bygge et bærekraftig tankesett for målplanlegging 

Å skape en tankegang med fokus på jevn fremgang, ikke perfekte resultater, er avgjørende for å sette varige mål. Dette betyr å være ok med endringer og ta vare på deg selv. For de med ADHD er denne tilnærmingen konstruktiv. Det handler om å juble for hver fremgang, være klar til å justere planer og forstå at hvile og helse også betyr noe. Denne tankegangen hjelper deg å forbedre og lykkes, noe som gjør det lettere å oppnå dine mål og føle deg bra. 

Viktige takeaways 

 • Forstå ADHD hjernen og tilpasse planleggingsstrategiene deretter. 
 • Bruk SMART-målrammeverket for klare, oppnåelige mål. 
 • Fokuser på oppgaver og fokuser på det som virkelig betyr noe. 
 • Utvikle detaljerte planer og juster dem etter behov. 
 • Bruk teknologi og støtte for å hjelpe deg med å nå mål. 
 • Spor fremgang, ha morsomme suksesser og undersøk tilbakeslag som å få kunnskap om muligheter. 
 • Dyrk en fleksibel, bærekraftig, målplasserende tankegang for langsiktig suksess. 

Vanlige spørsmål 

Hvordan holde fokus på langsiktige mål med ADHD? 

Bryt langsiktige mål inn i kortsiktige oppgaver og sett inn regelmessige innsjekkinger for å sjekke fremdriften. 

Kan teknologi hjelpe med planlegging og målsetting? 

Teknologi tilbyr en rekke verktøy og apper designet for å hjelpe til med organisering, tidsstyring og fokus. Prøv ulike apper for å finne ut hvilke som passer best til dine behov. 

Hvordan kan voksne med ADHD fokusere på målene effektivt? 

Voksne kan lette målene sine ved å dele dem ned i mindre ansvarsområder, sette tidsbegrensninger og ha kortsiktige mål. 

Hva kan individer med diagnosen ADHD gjøre for å nå sine mål? 

Personer med ADHD kan nå sine mål ved å planlegge, få hjelp fra en venn og bruke verktøy for bedre hukommelse. 

Hvordan kan perfeksjonisme påvirke målsetting for voksne? 

Å prøve å være perfekt kan ødelegge planleggingsmål for voksne med ADHD. Det øker forventningene og får dem til å utsette ting.