Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Jernmangel depresjon

Føler du deg nedstemt eller opplever vedvarende tristhet? Jernmangel, vanligvis kjent som anemi, handler ikke alltid om å føle seg trett eller svak. Det kan også rote med humøret ditt, noe som fører til det som omtales som “jernmangeldepresjon”. Når kroppen din ikke har nok jern, kan den ikke lage hemoglobin, proteinet i røde blodlegemer som består av oksygen til kroppens vev. Når sinnet ditt nå ikke får nok oksygen, kan det påvirke humøret ditt. Det er derfor jernmangel er knyttet til tegn og symptomer som ulykkelighet, irritabilitet eller kanskje depresjon.

Hva er jernmangeldepresjon?

“Jernmangel depresjon” oppstår når du ikke har nok jern i kroppen som gjør at du føler deg ekstra negativ. Jern er et viktig mineral som hjelper kroppen din med å utføre mange viktige oppgaver. En av rollene er å lage nevrotransmittere, som er kjemiske forbindelser i hjernen din som påvirker hvordan du føler deg. Disse omfatter serotonin, dopamin og noradrenalin, som alle er viktige for å holde humøret ditt stabilt og kan påvirkes hos pasienter med jernmangel.

Når jernnivåene dine er lave, kan det hende at kroppen din ikke lager nok av disse humørregulerende kjemikaliene. Dette kan føre til symptomer og tegn på depresjon eller gjøre nyskapende depresjon verre. Det er viktig å oppdage og behandle jernmangel hvis det i stor grad bidrar til disse følelsene av tristhet eller mangel på interesse for livet.

Forstå jernmangel

Når du ikke har nok jern i kroppen til å fungere bra, kalles det jernmangel. Dette kan oppstå av flere grunner:

 • Ikke spiser nok måltider med jern, som kjøtt, fisk, bønner og grønnsaker.
 • Du kan ha problemer med å absorbere jern fra maten, noe som kan skje når du har spesifikke helseproblemer eller har hatt kirurgisk behandling i magen eller tarmen.
 • Taper ofte blod, som fra tunge intervaller eller blødninger i magen eller tarmen.
 • Trenger ekstra jern mens du er gravid eller vokser.

Forholdet mellom jern og humør

Forskning viser en sammenheng mellom jernnivået inne i kroppen og hvordan vi endrer humøret vårt. Jern spiller en avgjørende rolle i å lage nevrotransmittere, kjemiske forbindelser som hjelper til med å sende meldinger mellom nerveceller i sinnet. Sammen med serotonin og dopamin er disse nevrotransmitterne avgjørende for å føle seg tilfreds og bra.

Når jernrekkevidden faller, kan kroppen også kjempe for å produsere nok nevrotransmittere. Dette kan påvirke humør og følelsesmessig velvære, potensielt sentralt for følelser av ulykkelighet eller angst. Å ha for lite jern kan ødelegge hvordan tankene dine håndterer humørsaker, noe som gjør det vanskelig å være lykkelig.

Fører til

Årsakene til jernmangel er:

Ernæringsmangler bidrar ofte til forekomsten av anemi. Mangel på jern, vitamin B12 eller folsyre.

Benmargs og stamcelleproblemer som aplastisk anemi eller leukemi, som påvirker blodcelleproduksjonen.

Kroniske sykdommer som nyresykdom eller inflammatoriske sykdommer reduserer produksjonen av røde blodlegemer, noe som fører til symptomer på anemi.

Autoimmune lidelser er der kroppen angriper de røde blodcellene.

Genetiske tilstander som sigdcelleanemi eller talassemi, som forårsaker defekt hemoglobin.

Eksterne faktorer eksponering for visse giftstoffer, medikamenter eller infeksjoner fører til ødeleggelse av røde blodlegemer.

Akutt blodtap fra operasjon, fødsel eller skade.

Kronisk blodtap ofte fra magesår, hemoroider eller kreft.

Symptomer

Jernmangeldepresjon deler mange symptomer med tradisjonell depresjon, inkludert:

 • Vedvarende følelser av tristhet eller håpløshet.
 • Tap av interesse for tidligere hyggelige aktiviteter.
 • Tretthet og lavt energinivå.
 • Vansker med å konsentrere seg eller ta avgjørelser.
 • Endringer i appetitt eller vekt.
 • Søvnproblemer som problemer med å sovne eller følelse av overdreven trøtthet.
 • Irritabilitet eller agitasjon.
 • Fysiske symptomer som hodepine, svimmelhet og hjertebank.

Diagnose

For å finne «jernmangeldepresjon» sjekker vi om lavt jern får deg til å føle deg deprimert. Her er følgende diagnostiseringstrinn;

Medisinsk historie:

Legen din vil spørre om helsehistorien din og eventuelle symptomer du har opplevd.

Fysisk sjekk:

En grunnleggende sjekk for å se etter tegn på jernmangel og generell helse.

Blodprøver:

Dette er de kritiske testene:

 • Serum Ferritin: Denne testen kontrollerer hvor mye jern som er lagret i kroppen din.
 • Overføre metning: Dette måler hvor mye jern som transporteres i blodet ditt.
 • Hemoglobinnivåer: Hemoglobin er et protein i blodet ditt som bærer oksygen. Lave nivåer kan tyde på jernmangel.

Disse trinnene hjelper legen med å finne ut om lavt jern kan være knyttet til å føle seg deprimert.

Behandlingsalternativer

Å behandle jernmangeldepresjon betyr å fikse lave jernnivåer og håndtere tristhet. Behandling kan omfatte:

Jerntilskudd:

Din helsespesialist kan i tillegg anbefale jerntilskudd for å fylle opp kroppens jernlagre. Vær alltid oppmerksom på hva helsepersonell sier om hvor mye og hvor lenge du må ta medisinen.

Kostholdsendringer:

Å øke inntaket av jernrike ingredienser kan bidra til å øke jernnivået. Inkluder måltider som magert kjøtt, fjærfe, fisk, bønner, linser, tofu, spinat og forsterkede frokostblandinger i kostholdet ditt.

Ta tak i underliggende årsaker:

Hvis du har lite jern på grunn av ting som blødninger i magen eller pågående helseproblemer, er det viktig å håndtere hovedproblemet. På den måten kan du bedre styre jernnivåene dine.

Psykologisk veiledning:

Få terapi, snakke med en rådgiver eller bli med i støttegrupper for å ta vare på å føle deg nedfor og forbedre din mentale helse.

Hvordan påvirker jernmangel mental helse?

Jern er viktig for hjernen vår, da det bidrar til å lage kjemiske forbindelser kalt nevrotransmittere. Disse nevrotransmitterne, som dopamin og serotonin, hjelper til med å manipulere hvordan vi føler oss. Når jernnivået er lavt, kan det hende at hjernen vår ikke lager nok av disse viktige kjemiske forbindelsene. Dette kan ødelegge hvordan sinnet fungerer og føre til at du føler deg deprimert eller har problemer med mental helse.

Studier har funnet en stor sammenheng mellom lave jernnivåer og en høyere risiko for psykiatriske problemer. Dette betyr at det å ikke ha nok jern nå ikke bare kan få deg til å føle deg ekstra deprimert, men kan også være forbundet med andre psykiske problemer. Å sørge for at du har nok jern er avgjørende for å holde sinnet sunt. Å ikke ha nok jern kan forårsake problemer. Så det er viktig å forhindre jernmangel for å holde deg mentalt frisk.

Kan jerntilskudd redusere depresjon?

Jern kosttilskudd kan bidra til å redusere depresjonstegn hos de som mangler tilstrekkelig jern i kroppen. Ved å øke jernnivået kan disse kosttilskuddene forbedre humør, styrke og mental helse. Når hjernen gjør nevrotransmittere egnede, begynner du å føle deg bedre. Dette er grunnen til at ting forbedres. Nevrotransmittere er avgjørende for å føle seg bedre og kan bli forstyrret ved jernmangel, noe som fører til økt risiko for depresjon.

Det er viktig å ta kosttilskudd under avtale med helsepersonell. Inntak av for store mengder jern kan forårsake en situasjon kjent som jernoverbelastning, noe som utgjør en risiko for helsen din. Lege foreskriver riktig dosering av jern og kontrollerer effektiviteten og sørger for at det ikke er noen skadelige konsekvenser av kosttilskuddene.

Hvem er mest utsatt for jernmangelanemi og depresjon?

Noen mennesker er mer sannsynlig å ha lavt jern og føle seg nede. Kvinner, spesielt når de er gravide eller har tung menstruasjon, er da i faresonen fordi de mister jern. Barn og eldre kan også være i faresonen. De har spesielle matbehov og kan slite med å suge opp næringsstoffer godt, et problem spesielt aktuelt ved anemi blant visse pasientgrupper.

Personer med nyreproblemer eller på spesielle dietter, som vegetarianere, får kanskje ikke nok jern fra maten. Det er avgjørende å oppdage disse faktorene tidlig for å fange lavt jern og unngå psykiske problemer.

Typer anemi i tillegg til jernmangel

Ulike typer anemi eksisterer, for eksempel jernmangel, pernisiøsitet, kronisk sykdomsrelatert og hemolytisk. Hver har sine grunner og behandlinger. Det er viktig å diagnostisere riktig og behandle deretter.

Her er ulike typer anemi;

Pernisiøs anemi:

Denne typen anemi oppstår når kroppen ikke kan absorbere nok innen diett B12 fra måltider på grunn av tap av en iboende komponent, et protein laget i magen. Uten tilstrekkelig næring B12 kan ikke kroppen produsere nok friske røde blodlegemer. Behandling involverer vanligvis diett B12-injeksjoner eller kosttilskudd.

Anemi av kronisk sykdom:

Denne formen for anemi oppstår med tilstander som kreft, HIV/AIDS, revmatoid artritt, nyresykdom eller andre langvarige inflammatoriske sykdommer. Disse situasjonene forstyrrer produksjonen av røde blodceller.

Hemolytisk anemi:

I denne tilstanden brytes røde blodlegemer ned for raskt. Dette kan oppstå på grunn av blodsykdommer, autoimmune problemer, infeksjoner eller harde reaksjoner på medisiner. Behandlingen varierer avhengig av hva som forårsaker det. Det kan innebære medisiner for å lette immunsystemet, terapier for å bremse nedbrytningen av røde blodlegemer eller i alvorlige situasjoner, en blodoverføring.

Langtidseffekter av ubehandlet jernmangelanemi

Her er følgende langtidseffekter av ubehandlet jernmangelanemi;

Hjerteproblemer:

Når kroppen din ikke får nok oksygen, må hjertet jobbe hardere. Dette kan føre til at hjertet ditt overvinner uregelmessig eller blir forstørret, noe som kan forårsake hjertesvikt. Når oksygenstadiene er lave, svekkes immunsystemet ditt, noe som gjør det lettere å fange infeksjoner og utfrodringen å bli bedre fra dem.

Psykisk helsepåvirkning:

Når oksygen til hjernen faller, kan du føle deg sur, trist eller ha problemer med å tenke.

Langvarig tretthet:

Vedvarende tretthet og svakhet kan forstyrre hver dags aktiviteter og redusere produktiviteten.

Redusert livskvalitet:

Vedvarende symptomer kan gjøre det vanskelig å følge med på jobb, venner og familie.

Viktige punkter

 • Tilstrekkelige jernstadier er avgjørende for mentalt velvære.
 • Det er viktig å finne ut tidlig når du har lite jern i kroppen. Å behandle det snart kan stoppe deg fra å føle deg trist.
 • En diett rik på jern og passende tilskudd kan håndtere og forhindre anemi.
 • Å være ekstra bevisst og ta skritt for å forhindre det kan bidra til å redusere mulighetene for anemi og depresjon.

Jernmangel depresjon er en betydelig, men ofte oversett bidragsyter til depressive symptomer. Å vite hvordan jern påvirker humøret kan hjelpe folk å gjøre ting tidlig for å slutte å ikke ha tilstrekkelig mengde jern og føle seg bedre. Hvis du tror du kan ha symptomer på tristhet fordi du ikke har nok jern, snakk med legen din. De kan sjekke og behandle deg på riktig måte.

Vanlige spørsmål

Kan jernmangeldepresjon påvirke noen?

Å føle seg trist over å ikke ha nok jern kan manifestere seg for hvem som helst, uavhengig av alder. Men noen har en mer betydelig risiko, som kvinner som har babyer, gravide, barn og personer med langvarige helseproblemer.

Hvor lang tid tar det å se forbedringer med jerntilskudd?

Tiden det tar å se forbedringer i symptomene varierer fra mann til kvinne. For noen mennesker kan det å ta jern kosttilskudd få dem til å føle seg bedre om noen uker. For andre kan det ta noen måneder å fylle opp jernlagrene.

Er det noen fasettresultater av jerntilskudd?

Å ta jerntilskudd kan få deg til å føle deg forstoppet, kvalm i magen, kaste opp eller få vondt i magen. Snakk med legen din hvis du er bekymret eller hvis du tenker på noen av disse elementene. De kan endre hvor mye du tar eller foreslå en annen type jerntilskudd.

Kan jernmangeldepresjon forebygges?

Du kan kanskje ikke stoppe alle tilfeller av tristhet fordi du ikke har nok jern. Men å spise et balansert kosthold med mat som inneholder jern kan redusere sjansene. Å sjekke jernnivået ofte og behandle andre helseproblemer kan også stoppe mangelen på tilstrekkelig jern og følgende problemer.

Hvilke psykiatriske lidelser er assosiert med jernmangel?

Å ikke ha nok jern er forbundet med forskjellige psykiske problemer. Disse inkluderer å føle seg trist, være veldig bekymret og ha problemer med å tenke klart.

Finnes det en databaseanalyse om anemi og mental helse?

Ja, forskere så på data fra hele landet. De fant en sammenheng mellom anemi og psykiske problemer som å føle seg trist og bekymret.