Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Depresjon og psykotiske symtomer

Finn ut sammenhengen mellom depresjon og psykotiske symtomer, årsaker, diagnose og effektive behandlingsalternativer. Når du er deprimert,  føler deg ulykkelig hele tiden og du vil ikke gjøre ting du pleide å like. Men hvis depresjon flettes sammen med psykose, vil tingenes tilstand bli enda mer kompleks. Denne formen for depresjon er kjent som psykotisk depresjon. Det er en type depresjon men, man tror rare ting eller ser ting som ikke er der, dette er symptomer på psykose. Den er alvorlig, men sjelden og krever rask og effektiv behandling. Til hjelp bruker de ofte både antidepressiva og antipsykotika. Hvis dette ikke fungerer, kan de prøve noe som kalles elektrokonvulsiv terapi (ECT). Å oppdage det tidlig og gi hjelp er viktig for å gjøre ting bedre.

Hva er psykotisk depresjon?

Depresjon med psykotiske egenskaper, kjent som psykotisk depresjon, er en undertype av alvorlig depressiv lidelse. Det gjør at man tror på ting som ikke er der eller ser ting som ikke er der, dette indikerer psykose. Denne tilstanden er mer enn å føle seg trist. Det bringer inn ting som kan utveksle hvordan du ser og adresserer ting rundt deg. Å forstå denne komplekse lidelsen er trinn én i å takle dens dype resultater på mennesker.

Årsaker og risikofaktorer

Vi er ikke helt sikre på hvorfor folk får psykotisk depresjon. Det virker som om en blanding av ting som gener, hvordan kroppen din fungerer, verden rundt deg og hvordan du føler deg mentalt kan være en del av det.

Potensielle utløsere inkluderer:

Genetisk predisposisjon:

En familiehistorie med depresjon eller psykotiske lidelser kan øke risikoen.

Hjernens kjemi og struktur:

Når hjernens kjemiske stoffer er av, kan det påvirke humøret ditt og hvordan du ser ting. Enkelte deler av hjernen din kan også se forskjellige ut når dette finner sted.

Stressende livshendelser:

Store endringer i livet eller forstyrrende aktiviteter kan også gi tegn hos personer med disposisjon for sykdommen.

Symptomer

Når du har psykotisk depresjon, føler du deg trist og sliten. Du vil kanskje ikke gjøre noe. Noen ganger begynner du også å tro ting eller se ting som ikke er der, noe som indikerer symptomer på psykose. Å gjenkjenne disse tegnene.

 • Dyp tristhet: Vedvarende, overveldende tristhet.
 • Tap av interesse: Finner ikke lenger glede i favorittaktiviteter.
 • Tretthet: Konstant, alvorlig tretthet.
 • Vrangforestillinger: Tro på ting som ikke er sanne eller logiske.
 • Hallusinasjoner: Å se eller høre ting som ikke er nyere.

Diagnose

Diagnostisering av psykotisk depresjon krever en omfattende evaluering med hjelp av en mental fitness ekspert. Først snakker de mye til deg og stiller spørsmål. Deretter kan de gjøre noen tester for å sikre at ingenting annet forårsaker problemet. Dette forklarer hvordan de finner ut om du har denne formen for depresjon.

Omfattende vurdering: 

 • En ekspert på psykisk helse gjennomfører dybdediskusjoner. 
 • Psykologiske evalueringer for å forstå tanker og atferd. 
 • Medisinske tester for å eliminere andre medisinske årsaker til symptomene. 

Diagnostiske kriterier: 

 • Må oppfylle standardkriteriene for alvorlig depresjon. 
 • Tilstedeværelsen av psykotiske trekk som hallusinasjoner eller vrangforestillinger. 

Profesjonelle trinn for diagnose:  

 • Intervjuer: Snakker mye om følelser, tanker og opplevelser. 
 • Observasjon: Overvåking av atferd og humør. 
 • Medisinsk gjennomgang: Se etter helseproblemer som kan etterligne psykose. 
 • Psykologisk testing: Bruke tester for å vurdere mental helse dypere.

Disse trinnene bidrar til å sikre at diagnosen er nøyaktig og at passende behandling kan planlegges.

Behandling

Effektiv behandling av psykotisk melankoli involverer antidepressive og antipsykotiske medisiner. Noen ganger kan andre intervensjoner som psykoterapi også være fordelaktige.

Her er følgende behandlinger:

Medisinering 

 • Antidepressiva: Hjelper med å løfte humøret og redusere følelsen av tristhet. 
 • Antipsykotika: Målrett mot psykotiske symptomer som vrangforestillinger og hallusinasjoner. 

Psykoterapi 

 • Samtaleterapi: Diskuter følelser og tanker med en terapeut. 
 • Kognitiv atferdsterapi (CBT): Hjelp til å endre pessimistiske tankemønstre. 

Andre inngrep 

 • Elektrokonvulsiv terapi (ECT): Brukes ved alvorlige tilfeller mens medisiner nå ikke virker. 
 • Støttegrupper: Dele erfaringer og mestringsteknikker med andre som går gjennom sammenlignbare utfordringer.

Disse behandlingene tar sikte på å manipulere og redusere symptomer og øke livskvaliteten for de som er berørt.

Antipsykotikas rolle

Antipsykotika er bemerkelsesverdig viktig for behandling av psykotisk depresjon. Å ta disse medisinene hjelper til med å få tingene til å forsvinne, slik at du føler deg bedre. Det er dominerende typer antipsykotika: ordinære (eldre) og ordinære (nyere). De er gode fordi de forårsaker færre problemer og de hjelper med både rare tanker og tristhet.

Sammen med dette gir de deg medisiner for å løfte humøret ditt. Noen ganger vil de også bruke medisiner for å holde humøret ditt stabilt. Denne kombinasjonen hjelper til med å løse alle aspekter av tilstanden. Når ting er tøffe, kan behandlingen starte på et sykehus. De sørger for at du er trygg og begynner å føle deg bedre. Etter at du begynner å føle deg bedre, vil du fortsette å oppsøke lege regelmessig. De kan endre medisinene dine om nødvendig. Å snakke med en terapeut kan også hjelpe deg til å føle deg bedre og stoppe problemer fra å komme tilbake. Denne blandingen av behandlinger hjelper deg å komme tilbake til å føle deg bedre.

Prognose for noen med psykotisk depresjon

Hvis noen har psykotisk depresjon, kan hva som skjer videre være forskjellig for hver person. Men hvis det blir funnet tidlig og behandlet godt, kan ting se mer postivie ut. Hvor syk du føler deg, hvor raskt du får behandling og hvor godt du holder deg til behandlingsplanen din, påvirker alt hvordan ting vil gå, spesielt i tilfeller av bipolar lidelse der depressive episoder er vanlige. Regelmessig bruk av foreskrevne medisiner og oppmøte på terapisesjoner er avgjørende. God støtte fra familie eller venner gjør en stor forskjell for å bli bedre.

For å forbedre prognosen kan pasienter ta aktive skritt for å bli frisk. Det betyr å lære om tilstanden deres, være åpen for behandlinger og holde seg frisk med hjelp. Pasienter kan lære mestringsstrategier som stressmestring eller mindfulness for å lette symptomene. Regelmessige innsjekkinger med profesjonelle psykisk helsehjelper hjelper til med å justere behandlingen etter behov.

Håndtering av psykotisk depresjon

Å leve med psykotisk depresjon krever kontinuerlig behandling og håndteringsstrategier.

Her er noen tips:

Overholdelse av behandling: Hold deg til foreskrevne behandlinger og delta på alle terapitimer.

Støttesystemer: Å engasjere seg med venner, familie eller støttegrupper kan gi emosjonell hjelp.

Sunn livsstil: Regelmessig trening, en næringsrik matplan og tilstrekkelig søvn kan forbedre symptomene.

Familiestøtte

Familiestøtte spiller en viktig rolle i å hjelpe noen med psykotisk depresjon. Familier kan hjelpe til med bedring ved å lære effektive måter å kommunisere på. Dette inkluderer å bruke enkelt språk, være tålmodig og vise empati. Oppmuntre forsiktig til å holde deg til behandlingsplanen, som å ta medisin og gå til terapi. Familien bør være positiv, tilby trygghet og støtte.

I tillegg ønsker kretsen av pårørendes bidragsytere å ta vare på deres psykiske helse. Å støtte en person med denne typen depresjon kan være urovekkende og følelsesmessig drenerende. Familier bør få hjelp, som å bli med i støttegrupper eller snakke med eksperter på psykisk helse. Det hjelper dem å håndtere stress og bedre støtte sine kjære. Å ha det gøy, være sammen med venner og nyte hobbyer kan hjelpe familier å holde seg sterke.

Viktige punkter 

 • Psykotisk depresjon er når du føler deg trist og tror på ting som ikke er sant eller ser ting som ikke er der. 
 • For å diagnostisere det, kontrollere og bruker eksperter spesifikke kriterier. 
 • Behandlingen innebærer vanligvis å ta både antidepressiva og antipsykotiske medisiner. Noen ganger kan leger foreslå ECT også. 
 • Familiestøtte er avgjørende og kan påvirke effektiviteten av behandling og restitusjon. 

Å forstå hvordan psykotiske tegn og symptomer og depresjon henger sammen, hjelper folk med å finne bedre behandling. Å vite om problemet og lære mer er viktig. Det hjelper folk å takle det og få bedre liv.

Vanlige spørsmål

Kan depresjon med psykotiske egenskaper kureres?

Selv om det ikke finnes noen kur, kan essensiell behandling manipulere tegn og gi betydelig lindring. Med riktig tilnærming opplever mange mennesker betydelige forbedringer.

Hvor vanlig er psykotisk depresjon?

Færre mennesker har psykotisk depresjon sammenlignet med andre typer depresjon. Det skjer med omtrent 1/4 personer, som er identifisert med alvorlig depresjon.

Finnes det forebyggende tiltak for psykotisk depresjon?

Tidlig intervensjon, pågående behandling og legemidler er avgjørende. Å unngå alkohol, redusere stress og opprettholde sunne forhold hjelper i tillegg.

Kan barn ha psykotisk depresjon?

Ja, barn kan utvikle psykotisk depresjon. Symptomer vil muligens variere knapt fra voksne, noe som understreker viktigheten av tidlig faglig vurdering.

Hva er forholdet mellom depresjon og psykotiske symptomer?

Noen ganger, når noen kan være ulykkelige, kan de begynne å se eller tro på ting som ikke er faktiske. Dette kalles depressiv psykose eller hoveddepresjon med psykotiske sider.

Finnes det en spesifikk behandling for personer med psykotisk depresjon?

Behandling kan bety å ta medisin, snakke med en terapeut eller bli på sykehuset.