Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Angst eller hjerteinfarkt

Å oppleve plutselige brystsmerter kan være alarmerende. Både angst og hjerteinfarkt har lignende symptomer, så det er viktig å skille dem fra hverandre for å gi riktig hjelp. Å kjenne forskjellene kan gi deg trygghet og hjelpe deg å få riktig omsorg. Å gjenkjenne tegnene på begge er viktig for rettidig intervensjon. Angst dukker ofte opp med symptomer som rask hjerterytme, svetting og bekymret følelse. Disse kan være som tegn på et hjerteinfarkt. Men imidlertid kommer det ofte med alvorlig trykk i brystet, kortpustethet og smerter som sprer seg til andre deler av kroppen. Ved å lære mer om hver tilstand, kan du finne ut symptomene bedre. Deretter kan du bestemme om du trenger å ringe lege eller nødhjelp. I denne artikkelen vil vi snakke om de viktigste symptomene. Og hva du skal gjøre i disse situasjonene.

Hva er symptomene?

Angst:

 • Brystsmerter: Ofte skarpe eller stikkende, knyttet til økt stress.
 • Rask hjerterytme: Det føles som om hjertet ditt løper. 
 • Pustevansker: Inkluderer kortpustethet og følelse av kvelning.
 • Overdreven svette: Når det oppstår uten åpenbar grunn, kan det indikere angstlidelse eller forestående hjerteinfarkt, som begge krever umiddelbar medisinsk vurdering. Det er mer enn vanlig, men det skyldes ikke nødvendigvis fysisk anstrengelse.
 • Svimmelhet: Føler seg svimmel eller ustø.
 • Prikking: Vanlig i hender eller føtter.
 • Rastløshet og irritabilitet: Føler seg urolig, ute av stand til å slappe av.

Hjerteinfarkt:

 • Ubehag i brystet: Vanligvis kan du føle press, klemming, fylde eller smerte i midten av brystet. Denne følelsen kan vare mer enn noen få minutter, eller den kan komme og gå.
 • Smerter i andre områder av overkroppen: Symptomer kan inkludere smerte eller ubehag i en eller begge armer, rygg, nakke, kjeve eller mage.
 • Kortpustethet: Det oppstår ofte som et resultat av ubehag i brystet, men kan også skje før det.
 • Kaldsvette: Plutselig svetting uten fysisk anstrengelse.
 • Kvalme eller svimmelhet: Spesielt hvis det oppstår plutselig.

Viktige forskjeller

Mens symptomene overlapper hverandre, kan konteksten og tilleggstegn bidra til å skille mellom de to. Angstsymptomer er ofte relatert til stress eller panikk og kan komme og gå. I motsetning til dette kommer symptomer på hjerteinfarkt plutselig og trenger øyeblikkelig legehjelp.

Når bør du søke medisinsk hjelp

Hvis du eller noen du kjenner viser tegn på et hjerteinfarkt, som pågående brystsmerter, smerter som sprer seg til armen eller kjeven, plutselig svimmelhet eller svette, få akutt medisinsk hjelp umiddelbart. Når du er i tvil,ring uansett. Nummeret er 113.

Håndtering av angst og hjertehelse

Håndtering av angst og hjertets helse er avgjørende for å forhindre langsiktige komplikasjoner, som hjertesykdom, og opprettholde en sunn hjertefrekvens.

 • Regelmessig trening Bidrar til å redusere angst og forbedre hjertets helse.
 • Fokuser på et balansert kosthold rikt på frukt, grønnsaker og fullkorn.
 • Få 7-9 timers søvn hver natt.
 • Teknikker som dyp pusting, meditasjon eller yoga kan være fordelaktige for å håndtere stress.
 • Hold deg oppdatert med dine vanlige avtaler.

Angsts rolle i panikkanfall og hjertehelse

Angst kan påvirke hjertet ditt over tid. Når du føler deg mye engstelig, produserer kroppen flere stresshormoner som adrenalin. Dette får hjertet til å slå raskere og blodtrykket stiger. Du kan utvikle hjerteproblemer senere i livet hvis dette skjer mye.

For å holde hjertet sunt er det viktig å håndtere angst og stress godt. Trening, snakk med en venn eller praktisering av avspenningsteknikker kan bidra til å roe sinnet og lindre stress. Å ta vare på din mentale helse er like viktig som å ta vare på din fysiske helse.

Hvordan skiller symptomene på et hjerteinfarkt seg fra panikkanfall?

Hjerteinfarkt manifesterer seg vanligvis fysisk som pågående brystsmerter. Du kan også føle smerte i armene eller kjeven. Du kan ha problemer med å puste, og noen ganger kan du føle deg kvalm eller kaldsvette. Symptomer på panikkanfall kan også inkludere brystsmerter. Men du kan også føle at hjertet ditt banker, blir svimmel eller føler prikking eller nummenhet i armer eller ben.

Hovedforskjellen er når symptomene oppstår. Hjerteinfarktsymptomer kommer vanligvis under fysisk aktivitet og varer lenger. Symptomer på panikkanfall kan komme plutselig og når ofte sitt verste punkt i løpet av minutter.

Kan panikkanfall og hjerteinfarkt føles likt?

Panikkanfall og hjerteinfarkt kan føles ganske like, og det er derfor de ofte skremmer folk. Begge kan forårsake brystsmerter, pustevansker og svimmelhet. Noen forskjeller hjelper imidlertid med å skille dem fra hverandre. Under et panikkanfall kan du også føle en veldig sterk frykt for å dø eller miste kontrollen, som er vanlige tegn på et angstrelatert problem.

På den annen side har hjerteinfarkt vanligvis flere fysiske tegn. Disse kan inkludere smerter som sprer seg til armer, nakke eller kjeve. Du kan også føle en klemmefølelse i brystet. Disse symptomene skyldes problemer med blodstrømmen til hjertet, i motsetning til symptomene på et panikkanfall, som er knyttet til angst og stress.

Langsiktige helserisikoer

Å ha mange panikkanfall over tid kan føre til en tilstand som kalles panikklidelse. Dette er et slags pågående angstproblem som gjør hverdagen hard og stressende. Dette ekstra stresset kan påvirke hjertet og øke risikoen for hjerterelaterte sykdommer. Personer med denne typen angstlidelser trenger å søke terapi eller rådgivning, som kan bidra til å håndtere symptomene og forbedre livskvaliteten deres.

Hvis noen får mange hjerteinfarkt, kan det gi varig skade på hjertet. Hvert angrep kan svekke hjertemuskelen, noe som gjør det vanskeligere for hjertet å pumpe blod effektivt. Dette kan føre til hjertesvikt eller andre alvorlige hjerteproblemer. Personer med hjerteproblemer bør lytte til legen sin. Ta medisinen legen gir deg for å hjelpe deg med å håndtere tilstanden din, enten det er for helsen til hjertet ditt eller en angstlidelse. Ta sunne valg hver dag for å opprettholde en balansert hjertefrekvens og håndtere symptomer på enhver angstlidelse du måtte ha. Dette bidrar til å stoppe mer skade på hjertet ditt.

Behandlingsalternativer for panikkanfall vs hjerteinfarkt

Behandlingsalternativer for panikkanfall

Psykoterapi:

Å snakke med en terapeut kan bidra til å forstå og redusere panikkanfall.

Medisinering:

For å redusere frekvensen eller intensiteten av anfall, kan leger foreskrive medisiner.

Livsstilsendringer:

Regelmessig trening, et sunt kosthold og stabil søvn kan bidra til å håndtere angst.

Behandlingsalternativer for hjerteinfarkt

Umiddelbar omsorg:

Ring nødetatene med en gang hvis det er mistanke om hjerteinfarkt. Nummeret er 113.

Medisiner:

Leger bruker medisiner for å løse opp blodpropp og forbedre hjertefunksjonen.

Kirurgi:

Prosedyrer som angioplastikk kan åpne blokkerte arterier.

Kontinuerlig omsorg:

Å endre livsstil og ta medisiner kan bidra til å forhindre fremtidige anfall.

Hvordan forberede seg på potensielle panikk eller hjerteinfarktsituasjoner

Når du forbereder deg på potensielle panikk eller hjerteinfarktsituasjoner, er det viktig å kjenne til tegnene og ha en plan. For et panikkanfall, gjenkjenne symptomer som rask hjerterytme, svette og en følelse av å miste kontrollen. Hvis det er et hjerteinfarkt, se opp for brystsmerter, åndenød og kvalme. Ha alltid nødnummer tilgjengelig og lær de rundt deg hvordan de kan hjelpe.

Å holde seg rolig er viktig i enhver nødsituasjon. Øv dype pusteteknikker for å håndtere panikkanfall og prøv å holde deg så avslappet som mulig. Det er nødvendig å handle raskt og komme seg til sykehus med en gang. Husk at rask handling kan redde liv.

Viktige punkter

 • Kjenn til de distinkte og overlappende symptomene på begge tilstandene.
 • Hvis du opplever noen symptomer, vennligst oppsøk lege eller ring umiddelbart.
 • Forstå årsakene og behandlingen av disse angrepene.
 • Lær og forbered deg på å håndtere disse helseepisodene effektivt.

Hvis du kjenner symptomene og forskjellene mellom angst og hjerteinfarkt, kan du ta bedre vare på helsen din ved å lære hvordan du kan se forskjell og når du skal søke akutt hjelp.

Vanlige spørsmål

Hvordan kan jeg finne ut om brystsmertene mine er fra angst eller hjerteinfarkt?

Angstrelaterte brystsmerter kommer ofte med stress og kan variere i intensitet. Hvis smerten fortsetter, spesielt med andre symptomer som arm- eller kjevesmerter eller andpusten, kontakt en lege for å forsikre deg om at det ikke er et hjerteinfarkt.

Kan angst forårsake symptomer som ligner på et hjerteinfarkt?

Ja, angst kan etterligne hjerteinfarktsymptomer, inkludert smerter i brystet, hjertebank og kortpustethet, noe som gjør det viktig å forstå nyansene mellom en angstlidelse og hjertesykdommer. Men disse symptomene kommer vanligvis ikke med sterkt trykk eller klem i brystet.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg ikke er sikker på om jeg opplever angst eller hjerteinfarkt?

Ta alltid en føre var tilnærming. Hvis symptomene dine er alvorlige eller du er i tvil, søk øyeblikkelig medisinsk hjelp. For å sikre riktig behandling bør du få en faglig vurdering.

Kan livsstilsendringer hjelpe med både angst og hjertehelse?

Å trene ofte, spise godt, sove nok og håndtere stress kan hjelpe både angst og hjertehelse.

Hva er risikoen for å få hjerteinfarkt under et panikkanfall?

Hvis du er veldig bekymret og føler at hjertet ditt raser, er det usannsynlig at du har et hjerteinfarkt. Men hvis du har høyt blodtrykk eller hjerteproblemer, er det viktig å få hjelp hvis du tror du kanskje har det, med tanke på at et løpende hjerte kan være et tegn på en mer alvorlig tilstand.