Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Utbrenthets angst

Føler du deg konstant overveldet og utmattet? Du kan oppleve utbrenthetsangst. I dagens travle verden prøver mange mennesker å gjøre for mye, noe som kan få dem til å føle seg utslitte. Det er viktig å gjenkjenne og håndtere utbrenthets angst for å holde seg frisk. Alle kan oppleve utbrenthets angst, enten de er travle fagfolk eller foreldre. Dette er mer enn bare å føle seg sliten; det er en dypere form for utmattelse som påvirker kropp, følelser og sinn. Lær å legge merke til tegn på utbrenthetsangst tidlig og ta skritt for å håndtere det. Dette vil hjelpe deg bedre å takle stresset i det moderne livet.

Hva er utbrenthetsangst?

Utbrenthets angst er mer enn å føle seg stresset eller sliten. Overarbeid eller langvarig stress kan føre til utbrenthets angst, som er en tilstand av emosjonell, fysisk og mental utmattelse. Symptomene kan inkludere følelser av håpløshet, irritabilitet og mangel på interesse for aktiviteter man en gang likte.

 Alle kan oppleve utbrenthetsangst, også foreldre som går hjemme.

Stadier av utbrenthets angst

Et miljø med høyt stress eller høyt tempo kan være en stor bidragsyter til utbrenthets angst. Hvis ubehandlet, har det en tendens til å gå gjennom flere stadier. 

Stadiene er som følger:

Bryllupsreisefasen:

Til å begynne med, når du starter en ny oppgave eller rolle, er det ofte høy energi, engasjement og entusiasme. Du kan oppleve tilfredshet og produktivitet og tro at du kan håndtere stress effektivt.

Start av stress:

Etter hvert som tiden går, blir noen dager vanskeligere og stress blir mer tydelig. Du kan oppleve tretthet, irritabilitet og redusert konsentrasjon. Fysiske symptomer som hodepine eller nedsatt immunrespons kan også forekomme.

Kronisk stress:

På dette stadiet blir stress mer vedvarende, og påvirker både det personlige og det profesjonelle liv. Tegn kan bli verre, som å slutte ha hobbyer, føle seg veldig trøtt, drikke mer koffein, føle seg engstelig, gå glipp av tidsfrister og ikke være sosial.

Utbrenthet:

På dette stadiet begynner din følelsesmessige og fysiske helse å endre seg betydelig. Du kan føle deg tom, utmattet og desillusjonert. Hverdagsoppgaver blir overveldende, noe som fører til løsrivelse og depresjon. Produktiviteten synker betydelig og mestringsmekanismer kan omfatte tilbaketrekning, eskapisme eller rusmisbruk.

Vanlig utbrenthet:

Dette betyr at symptomene på utbrenthet er så innebygd at de blir en norm i ditt daglige liv. Dette stadiet representerer alvorlige, kroniske, psykiske og fysiske helseproblemer.

Det er viktig å gjenkjenne disse stadiene så tidlig som mulig. Hvis du merker stresstegn tidlig, må du håndtere dem med en gang. Dette kan forhindre at utbrenthet blir verre. Strategier inkluderer å sette grenser, søke støtte, prioritere personlig pleie, og om nødvendig profesjonell hjelp. Husk at det tar tid å komme seg etter utbrenthet. Du må gjøre endringer i hvordan ting er.

Symptomer på utbrenthets angst

Utbrenthets symptomer kan overvinnes ved å gjenkjenne tegnene. 

Følgende er noen vanlige tegn og symptomer:

 • Vedvarende tretthet og mangel på energi.
 • Vanskeligheter med å konsentrere seg eller gjøre valg.
 • Økt irritabilitet og humørsvingninger.
 • Slutte med sosiale aktiviteter.
 • Muskelspenninger, hodepine eller magesmerter er fysiske symptomer.

Årsaker og risikofaktorer

Å forstå de grunnleggende årsakene til utbrenthets angst kan hjelpe deg med å håndtere dem mer effektivt. 

Noen vanlige utløsere inkluderer:

 • Overdreven arbeidsmengde eller urealistiske forventninger.
 • Mangel på balanse mellom arbeid og privatliv.
 • Perfeksjonisme og frykt for å mislykkes.
 • Dårlige egenomsorgs vaner, for eksempel utilstrekkelig søvn eller ernæring.
 • Uløste konflikter i personlige eller profesjonelle forhold.

Utbrenthet og angst eksisterer ofte samtidig og kan påvirke ens velvære. Her er en oversikt over risikofaktorer, diagnose og behandling for utbrenthet og angst:

Diagnose

Fysiske symptomer: Å føle seg mye sliten, søvnproblemer, hodepine eller mageproblemer kan bety at du er utbrent eller engstelig.

Emosjonelle tegn: Vedvarende følelser av kynisme, løsrivelse, irritabilitet og håpløshet er vanlige følelsesmessige indikatorer.

Atferdsendringer: Å hoppe over sosiale ting, få mindre gjort, gå glipp av arbeid og ikke ta vare på deg selv er tegn på at noe er galt.

Kognitive mønstre: Problemer med å fokusere, glemsel, selvkritikk og negativitet kan bety utbrenthet og angst.

Behandling

Egenomsorgs praksis:

Prioriter personlig pleieaktiviteter, som inkluderer regelmessig mosjon, tilstrekkelig søvn, sunt kosthold og hvileteknikker (f.eks. meditasjon og dyppusting) for å bekjempe stress og utbrenthet.

Sette grenser:

Sett klare grenser mellom jobb og privattid for å unngå å overdrive og gi plass til avslapning.

Søker støtte:

Nå ut til venner, slektninger eller støttegrupper for emosjonell støtte og validering. Profesjonell rådgivning eller behandling kan tilby mestringsteknikker og emosjonell bearbeiding for de som opplever angst og utbrenthet.

Arbeidsplass intervensjoner:

Snakk med dine overordnede eller HR om bekymringene dine for arbeidsbelastning. Se om du kan jobbe fleksible timer. Bli med på velvære programmer på arbeidsplassen.

Medisinering:

Hvis symptomene er alvorlige, kan en lege foreskrive medisiner for å hjelpe.

Terapi:

Terapi som CBT eller mindfulness kan lære deg bedre måter å håndtere stress på. Det hjelper deg å forstå og fikse de tingene som får deg til å føle deg utbrent og engstelig.

Livsstils endringer:

Finn ut hva i livet ditt som får deg til å føle deg utbrent og stresset. Prøv deretter å endre disse tingene. Bruk mer tid på å gjøre ting du liker og sørg for at du har folk rundt som hjelper deg.

For å føle seg bedre på lang sikt er det viktig å håndtere utbrenthet og angst. Denne tilnærmingen innebærer å se på både dine egne følelser og tingene rundt deg som kan påføre stress. Hvis du føler deg dårlig, er det en god idé å få hjelp fra en mental helseekspert.

Strategier for å håndtere utbrenthetsangst

Sett grenser:

Si nei til overdrevne krav til tid og energi. Fokuser på oppgaver og deleger når det er mulig.

Øv personlig pleie:

Gjør personlig pleie til en prioritet ved å få nok søvn, spise sunt og trene regelmessig. Sørg for å ta jevnlige pauser i løpet av dagen for å lade opp.

Søk støtte:

Søk støtte fra venner, familie eller en psykisk helsepersonell hvis du trenger det. Ved å diskutere følelsene dine kan du redusere stress og få perspektiv.

Etabler balanse mellom arbeid og liv:

Sett klare grenser mellom jobb og privatliv. Sett av tid til hobbyer, avslapning og sosialt samvær for å lade opp batteriene.

Øv på mindfulness:

Prøv ting som meditasjon, dyp pusting eller yoga hver dag for å føle deg mindre stresset og sterkere.

Erstatt negative tanker:

Prøv å erstatte negative tanker med mer realistiske og positive. Fokuser på det du kan kontrollere i stedet for å dvele ved ting utenfor din kontroll.

Ta regelmessige pauser:

Pauser er nødvendig for å lade opp og hvile gjennom dagen. Selv korte pauser kan bidra til å forbedre fokus.

Effektene av utbrenthet på mental og fysisk helse

Utbrenthet får deg ikke bare til å føle deg mentalt utslitt; det kan også skade kroppen din. Immunforsvaret ditt kan svekkes hvis du konstant er stresset og utslitt, slik at du kan bli syk oftere og komme deg saktere.

Ikke bare det, men utbrenthet kan også skade hjertet ditt. Det øker sjansene for å få hjerteproblemer. Hvis du allerede har helseproblemer, kan utbrenthet gjøre dem verre. Å vite hvordan utbrenthet påvirker helsen din hjelper deg å ta bedre vare på deg selv. 

Arbeidsrelaterte faktorer som bidrar til utbrenthet

Mye arbeid, ikke nok kontroll og ikke nok balanse mellom jobb og privatliv kan føre til utbrenthet. Det er viktig å finne ut av disse problemene og fikse dem, både for deg og for bedriften. Dette bidrar til å holde alle glade og friske på jobben.

Her er følgende arbeidsrelaterte faktorer:

Overdreven arbeidsbelastning: Å ha for mye arbeid å gjøre kan få ansatte til å føle seg overveldet og trakassert.

Mangel på autonomi: Når ansatte mangler kontroll over hvordan de gjør arbeidet sitt, kan de føle seg irriterte og hjelpeløse.

Dårlig balanse mellom arbeid og liv: Når arbeidet tar mer tid og energi, er det ikke lenger nok tid til privatlivet. Dette kan føre til stress og tretthet.

Å takle disse problemene, både individuelt og som et team, er viktig. Dette forhindrer utbrenthet og holder alle friske.

Viktige punkter

 • Utbrenthet oppstår når arbeidsstresset blir for mye og det kan påvirke ens sinn og kropp.
 • Det er viktig å legge merke til tegnene på utbrenthet tidlig, slik at du kan få hjelp.
 • For å håndtere utbrenthet, ønsker du å ta vare på deg selv på eksklusive måter. Dette betyr å få støtte fra andre og justere livet ditt.
 • Du kan overvinne utbrenthet ved å tenke på hva som forårsaker det, være sterk og få hjelp fra andre.

Mange mennesker sliter med utbrenthet. Det kan få deg til å føle deg dårlig, men du kan slå den! Legg merke til tegnene, finn ut hva som forårsaker det, og bruk sunne måter å takle det på. Dette vil hjelpe deg til å føle deg bedre og få sjelefreden tilbake. Husk at du ikke er alene, og noen mennesker kan hjelpe deg. Ta det første skrittet til å føle deg bedre i dag.

Vanlige spørsmål

Kan utbrenthets angst føre til mer alvorlige psykiske problemer?

Ja, hvis den ikke blir behandlet, kan utbrenthetsangst føre til mer ekstreme situasjoner som inkluderer depresjon eller angstproblemer. 

Hvor lang tid tar det å komme seg etter utbrenthetsangst?

Gjenopprettings prosessen varierer fra person til person og avhenger av alvorlighetsgraden. Med riktig pleie og veiledning kan mange mennesker overvinne utbrenthet i løpet av alt fra uker til noen måneder.

Er det mulig å forhindre utbrenthets angst?

Du kan vanligvis ikke stoppe utbrenthet, men du kan redusere risikoen. Ta vare på deg selv, sett grenser og be om hjelp når du ønsker det.

Hvordan er utbrenthet relatert til angst?

Utbrenthet kan få deg til å føle deg engstelig og trist. Konstant stress og overveldelse kan skade din mentale helse.

Hva er effekten av utbrenthet på fysisk og mental helse?

Utbrenthet kan få deg til å føle deg trøtt hele tiden. Det kan gi deg hodepine og få musklene til å føles stramme. Du kan lett bli irritert og det kan være vanskelig å konsentrere seg.