Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Hjertebank Angst

Kjenner du ofte at hjertet ditt banker uten å vite hvorfor? Denne urovekkende følelsen, kjent som hjertebank, kan være alarmerende. For mange er disse episodene knyttet til angstÅ forstå hvordan hjertebankangst er relatert er viktig for å håndtere dem begge. Du kan føle deg mer i kontroll og mindre engstelig for hjertehelsen din hvis du lærer hvorfor angst fører til hjertebank. Finn ut hvordan angst påvirker hjertet ditt og hvordan du kan håndtere det.

Hva er hjertebank angst?

Hjertebankangst er når noen føler seg veldig bekymret fordi hjertet slår raskt eller uregelmessig. De kan føle seg redde for at noe vondt skjer. Denne bekymringen kan få hjertet til å slå enda raskere, noe som gjør dem mer engstelige.

Personer med hjertebank angst kan føle at hjertet banker, flagrer eller hopper over slag. Disse følelsene kan være skumle og de tror kanskje at noe er alvorlig galt med hjertet deres. De må snakke med en lege som kan hjelpe dem å forstå og håndtere symptomene deres. Det er også mulig å redusere hjertebank og relatert bekymring ved å lære å slappe av og takle angst.

Hva er hjertebank?

Hjertebank er sensasjoner som får deg til å bli akutt oppmerksom på hjerterytmen. Det kan føles som om hjertet ditt raser, flagrer, banker eller hopper over slag. Mens hjertebank kan være alarmerende, er de ofte midlertidige med få alvorlige symptomer. Å lytte til hjertet ditt og merke triggermønstre kan gi trygghet. Imidlertid er det viktig å forstå deres underliggende årsaker for å løse eventuelle helseproblemer.

Hjertebank kan oppstå under angst, fysisk anstrengelse, eller til og med uten klar grunn. Hjertebank kan komme når som helst. Men om natten kan de ødelegge søvnen din og gjøre deg enda mer stresset.

Vanlige årsaker til hjertebank

Det er ulike vanlige årsaker til hjertebank. Disse inkluderer:

 • Inntak av koffeinstimulerende midler kan føre til hjerterytmeforstyrrelser.
 • Stress og angst kan utløse hjertebank og nervøse følelser.
 • Visse medisiner kan påvirke hjerteslag og rytme.
 • Intens trening kan få hjertet til å slå raskere.
 • Tilstander som skjoldbruskkjertelforstyrrelser, hjertesykdom eller anemi kan også føre til hjertebank.

Kan angst forårsake hjertebank?

Ja, angst kan forårsake hjertebank. Angst oppstår når du er stresset. Det kan få kroppens automatiske systemer, som hjertefrekvens, til å gå i overdrive. Når du er engstelig, produserer kroppen stresshormoner som svar på stress. Disse kan få fart på hjertet ditt.

Angst relaterte hjertebank oppstår ofte under et angstanfall eller øyeblikk med høyt stress. Mennesker med angst føler at hjertet flagrer mye. Kroppene deres er alltid i høy beredskap.

Hva er symptomene på hjertebank angst?

Her er følgende symptomer på hjertebankangst, for eksempel:

 • Følelser av nervøsitet eller panikk.
 • Svette.
 • Kortpustethet.
 • Svimmelhet.

Det er viktig å legge merke til disse tegnene. Fortell forskjellen mellom angst hjertebank og andre helseproblemer. Å vite hva symptomene er, kan hjelpe deg med å finne riktig behandling og håndtere angsten bedre.

Når skal man søke medisinsk hjelp?

Mens hjertebank ofte er midlertidig og ufarlig, er det viktig å søke medisinsk hjelp hvis du opplever:

 • Sterke brystsmerter.
 • Besvimelse.
 • Alvorlig kortpustethet.
 • Vedvarende eller forverrede symptomer.

Å gå til legen bidrar til å sikre at eventuelle store problemer eller langvarige effekter på helsen din blir tatt hånd om raskt. Å forhindre komplikasjoner og gi trygghet kan oppnås gjennom tidlig intervensjon.

Diagnostisering av angst og hjertebank

Diagnostisering av angst og hjertebank innebærer en omfattende evaluering av helsepersonell. 

Denne evalueringen kan omfatte:

Medisinsk historie:

Diskuter dine symptomer, livsstil og enhver historie med angstlidelser eller hjertesykdommer.

Fysisk undersøkelse:

Sjekk puls, rytme og fysisk helse.

Diagnostiske tester:

Tester som et elektrokardiogram (EKG) for å sjekke hjerteaktivitet og utelukke hjerterytmeforstyrrelser.

Det er viktig å få riktig diagnose for å vite om hjertebanken din skyldes angst eller noe mer alvorlig.

Behandling av hjertebank

Håndtering av hjertebank innebærer å adressere både de fysiske symptomene og den underliggende angsten. 

Behandlingsalternativer inkluderer:

Medisinering:

Angstdempende medisiner eller betablokkere kan bidra til å redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av hjertebank.

Terapi:

Terapi kalt kognitiv atferdsterapi (CBT) kan hjelpe mot angst. Det fungerer ved å endre hvordan du tenker og oppfører deg når du føler deg engstelig.

Avslappingsteknikker:

Å gjøre ting som å ta sakte, dype åndedrag, meditere og gjøre yoga kan få kroppens autonome nervesystem til å roe seg ned. Dette kan bidra til å få hjertebanken til å forsvinne.

Å bruke disse behandlingene sammen kan hjelpe deg med å håndtere hjertebank og gjøre hjertet ditt sunnere.

Hjemme midler for umiddelbar lindring

 • Kald vannsprut: Å sprute kaldt vann i ansiktet ditt kan stimulere vagusnerven og roe ned hjerterytmen.
 • Valsalva manøver: Klyp nesen, lukk munnen og pust kraftig ut. Dette kan bidra til å tilbakestille hjerterytmen.

Livsstilsendringer for å redusere hjertebank

Å gjøre livsstilsendringer kan redusere hjertebank og angst. Disse endringene inkluderer:

 • Regelmessig trening: Å delta i regelmessig fysisk aktivitet kan bidra til å redusere stress og forbedre hjertehelsen.
 • Sunt kosthold: Unngå koffein, alkohol og andre sentralstimulerende midler som kan utløse hjertebank.
 • Stressmestring: Inkorporerer stressreduserende aktiviteter som mindfulness, hobbyer og tilstrekkelig søvn.
 • Dehydrering: Dehydrering kan føre til ubalanse i elektrolyttene, noe som kan resultere i hjertebank. Å holde seg hydrert er viktig.

Å gjøre noen endringer i hvordan du lever kan få hjertebank til å skje sjeldnere og ikke føles like ille. Dette kan også få deg til å føle deg bedre.

Er hjerteinfarkt angst og hjertebank relatert?

Ja, hjerteinfarkt angst og hjertebank kan være relatert. Når du føler deg engstelig for et hjerteinfarkt, kan kroppen din reagere ved å øke hjertefrekvensen. Dette kan føre til hjertebank, som er følelser av at hjertet ditt banker, flagrer eller slår uregelmessig.

Angst kan også føre til at kroppen din frigjør stresshormoner som adrenalin. Disse hormonene får hjertet til å slå raskere og sterkere, noe som kan føles som hjertebank. Snakk med en lege for å vite om hjertebanken din skyldes angst eller hjerteproblemer.

Kan generalisert angst forårsake hjertebank?

Ja, generalisert angst kan også føre til hjertebank. Personer med generalisert angstlidelse (GAD) føler ofte at hjertet banker. Dette er fordi angst påvirker nervesystemet og hjertefrekvensen.

Hvis du har GAD, kan du legge merke til hjertebank i perioder med høyt stress eller bekymring. Fortell en lege om symptomene dine. De kan hjelpe deg med å finne måter å håndtere angst og hjertebank.

Hva kan gjøres med angst og konstant hjertebank?

For å håndtere angst og konstant hjertebank, start med livsstilsendringer. Regelmessig mosjon, et sunt kosthold og tilstrekkelig søvn kan bidra til å redusere stress og forbedre hjertehelsen. Avslappingsmetoder som dyp pusting, meditasjon og yoga kan også hjelpe.

Hvis symptomene dine er alvorlige, er det viktig å få profesjonell hjelp. Helsepersonell kan tilby terapialternativer og foreskrive medisiner om nødvendig. Å kombinere disse strategiene kan bidra til å håndtere både angst og hjertebank.

Er angst, brystsmerter og hjertebank forbundet?

Ja, angst, brystsmerter og hjertebank henger ofte sammen. Angst får hjertet til å rase og brystmusklene til å stramme seg, noe som fører til hjertebank og brystsmerter.

Disse symptomene kan være skremmende, men de er vanligvis ikke farlige. Det er imidlertid viktig å bli sjekket av en lege for å utelukke alvorlige tilstander. Hvis angst er årsaken, kan terapi og medisin bidra til å kontrollere symptomene.

Hvordan stoppe hjertebank angst?

For å stoppe hjertebankangst, start med dyp pusting. Dyp pusting bidrar til å roe nervesystemet og senker hjertefrekvensen. Sakte pust gjennom nesen og hold den litt. Pust deretter sakte ut gjennom munnen.

Regelmessig trening og et sunt kosthold kan også bidra til å redusere angst og hjertebank. Å unngå koffein, alkohol og røyking kan utgjøre en stor forskjell. Hvis disse metodene ikke hjelper, snakk med en lege. De kan gi terapi eller medisiner for å håndtere angsten og redusere hjertebank.

Hvor lenge kan hjertebank vare av angst?

Hjertebankangst kan vare i noen sekunder til flere minutter. De kommer ofte i korte støt og kan gå over av seg selv når du begynner å slappe av.

Hvis du har hjertebank i lang tid eller de skjer ofte, snakk med en lege. De kan bidra til å avgjøre om angst er årsaken eller om det er et annet underliggende problem som trenger oppmerksomhet.

Er hjertebank fra angst farlig?

Hjertebank fra angst er vanligvis ikke farlig. De er et vanlig symptom på angst og er ofte ufarlige. Hjertet ditt reagerer på stresshormonene som frigjøres under angst.

Imidlertid bør vedvarende eller alvorlige pulser kontrolleres av lege. Selv om de ofte skyldes angst, er det viktig å utelukke potensielle hjerteproblemer. Å få en riktig diagnose kan gi deg trygghet og hjelpe deg med å håndtere symptomene dine bedre.

Forskjellen mellom angstpalpitasjoner og atrieflimmer?

Angst hjertebank er vanligvis kortvarig og oppstår i perioder med stress eller angst. De har ofte lyst til å flagre eller dunke i brystet. Disse hjertebankene er forårsaket av kroppens respons på angst og stress.

Atrieflimmer er en mer alvorlig tilstand der hjertet slår uregelmessig og kan føre til komplikasjoner. A Fib krever ofte medisinsk behandling og overvåking. Hvis du er usikker på om hjertebanken din skyldes angst eller noe mer alvorlig som A-Fib, er det viktig å oppsøke lege.

Er det normalt å kjenne hjertebank i overgangsalderen?

Ja, det er normalt å føle hjertebank i overgangsalderen. Hormonelle endringer, spesielt i østrogennivået, kan forårsake dette. Mange kvinner rapporterer at de føler at hjertet raser eller hopper over slag. Disse hjertebankene kan være skumle, men er ofte ufarlige.

Stress, angst og hetetokter kan gjøre hjertebank verre. Det er viktig å holde seg rolig og snakke med legen din. Enkle livsstilsendringer, som å redusere koffein og praktisere avslapningsteknikker, kan bidra til å håndtere disse symptomene.

Gir angst om natten hjertebank?

Ja, angst kan også forårsake hjertebank om natten. Når du ligger og slapper av, kan tankene dine begynne å fokusere på bekymringer eller stress, noe som fører til angst og hjertebank. Dette kan gjøre det vanskelig å sove.

For å redusere hjertebank om natten, prøv å lage en beroligende leggetid. Unngå koffein og elektroniske enheter før sengetid. Å praktisere avspenningsteknikker som dyp pusting eller meditasjon kan også hjelpe. Hvis hjertebank vedvarer, er det en god idé å snakke med helsepersonell for ytterligere råd.

Viktige punkter

 • Hjertebankangst oppstår når en rask eller uregelmessig hjerterytme forårsaker bekymring.
 • Personer med hjertebankangst kan føle at hjertet banker, flagrer eller hopper over slag.
 • Det er viktig å oppsøke lege for å forstå og håndtere symptomer, spesielt hvis du opplever hjertebank.
 • Hjertebank kan føles som om hjertet ditt raser, flagrer eller mangler slag.
 • Vanlige triggere inkluderer koffein, stress, angst, medisiner og fysisk aktivitet.
 • Angst kan forårsake hjertebank ved å øke hjertefrekvensen og frigjøre stresshormoner.
 • Angst hjertebank viser seg med et raskt hjerte, nervøsitet, svette og pusteproblemer.
 • Søk medisinsk hjelp hvis du opplever alvorlige brystsmerter, besvimelse eller alvorlig kortpustethet.
 • Diagnostisering av hjertebank innebærer en sykehistorie, fysisk undersøkelse og diagnostiske tester.
 • Behandlinger for hjertebank inkluderer medisinering, terapi og avspenningsteknikker.
 • Angst, brystsmerter og hjertebank henger ofte sammen.
 • For å håndtere hjertebankangst, tren dyp pusting, tren og unngå sentralstimulerende midler.
 • Angst hjertebank og atrieflimmer er forskjellige; A Fib krever medisinsk behandling.
 • Hormonelle endringer i overgangsalderen kan også føre til hjertebank.
 • Hjertebank om natten kan skyldes angst; en beroligende leggetid kan hjelpe.

Hjertebank knyttet til angst er vanlige, men håndterbare. Du kan gjøre endringer i livet ditt og få riktig medisinsk hjelp. Det kan bidra til å redusere hjertebankens plage. Husk at det er viktig å lytte til kroppen din og søke hjelp om nødvendig.