Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Hva skjer i hjernen ved depresjon

Depresjon er en av de største psykiske lidelsene. Det påvirker din mentale helse til et nivå slik at det påvirker og endrer hjernekjemien din. Bortsett fra å vise fysiske symptomer, endrer depresjon strukturen i hjernen din. Tidligere diagnose og behandling kan hjelpe deg med å overvinne problemet og holde hjernen intakt.

Hvorfor forandrer depresjon hjernen din?

Å lide av depresjon fører til at hjernen din endrer seg fysisk. Du begynner å miste (GMV) Gray Matter Volume mens du lider av depresjon. Noe av hjernedelen din begynner å krympe, noe som får GMV til å miste. Også hjernekrymping fører til å hindre veksten av hormonet kortisol i hjernecellene dine.

Jo mer alvorlig depresjon du har, jo mer GMV vil du miste. Merk at GMV inneholder de fleste av nervecellene dine. I denne forbindelse vil tap av nerveceller begynne å svekke kognisjonen din.

Hvordan endrer depresjon hjernen din?

Depresjon påvirker hjernen på flere måter. Det fører til både funksjonelle og strukturelle endringer. Disse endringene henger sammen med symptomene og opplevelsene av depresjon. Å forstå disse endringene hjelper til med å forstå problemet med denne psykiske helsetilstanden.

Her er nøkkelaspekter av hvordan depresjon kan endre hjernen:

Krymping av hjernen:

Personer med depresjon opplever hjernekrymping. Følgende er delene av hjernen som blir påvirket;

Hippocampus: Forskning har vist at hippocampus kan reduseres i størrelse hos noen mennesker med depresjon. Det er et område av hjernen som er involvert i hukommelse og følelsesregulering. Kronisk eksponering for stresshormonet kortisol kan bidra til reduksjon i volum. Det vil potensielt påvirke hukommelsen og følelsesmessig kontroll.

Prefrontal cortex: Prefrontal cortex kan også vise redusert aktivitet og volum hos deprimerte menensker. Den håndterer beslutningstaking, problemløsning og impulskontroll . Dette kan bidra til vanskeligheter med konsentrasjon, beslutningstaking og å opprettholde et positivt syn.

Amygdala: En økning i aktivitet og noen ganger volum i amygdala er observert hos personer med depresjon. Denne delen av hjernen er involvert i emosjonell prosessering. Dette kan føre til økt respons på negative stimuli og en langvarig følelsesmessig reaksjon på stress.

Det er en klar ting når en del av hjernen krymper, vil funksjonen automatisk begynne å avta.

Nevrotransmitter ubalanse

Serotonin, dopamin og noradrenalin: Depresjon er ofte knyttet til ubalanse i ulike nevrotransmittere. Disse nevrotransmitterne er serotonin, dopamin og noradrenalin. Disse kjemikaliene er viktige for motivasjon, regulering av humør og nytelse. En ubalanse kan resultere i følelser av tristhet, sløvhet og mangel på nytelse.

Nevroplastisitet

Depresjon kan påvirke hjernens plastisitet. Det er evnen til å endre og tilpasse seg som et resultat av erfaring. Redusert plastisitet kan føre til vanskeligheter. Det påvirker hjernens funksjon i å danne nye minner, lære ny informasjon og tilpasse seg nye situasjoner.

Hjernebetennelse

Alvorlig depresjon er forbundet med cerebral betennelse. Det er imidlertid ingen garanti om depresjon forårsaker hjernebetennelse eller omvendt. Det er først funnet nå at disse to tingene er nært forbundet. Men studier har funnet at personer med depresjon i over 10 år opplevde en god prosentandel av cerebral betennelse.

Merk at hjernebetennelse dreper nevroner, så det ender opp med mange komplikasjoner. Døden av nevrotransmittere og nevroner eliminerer nevroplastisiteten til en persons hode. Nevroplastisitet er hjernens evne til å utvikle seg når en person eldes. Dette får personen til å møte kognisjonsproblemer.

Kan effekten av depresjon i hjernen være reversibel?

Ja, mange av effektene av depresjon på hjernen kan reversible eller i det minste delvis behandles gjennom ulike behandlingsmetoder. Hjernens kapasitet til å danne nye forbindelser og tilpasse seg som respons, er viktig i denne utvinningsprosessen.

Her er hvordan ulike behandlings tilnærminger kan bidra til å reversere effekten av depresjon på hjernen:

Psykologiske terapier

Kognitiv atferdsterapi (CBT) kan redusere symptomer på depresjon. Disse terapiene kan hjelpe tankemønstre og atferd som bidrar til depresjon. Dette fører til endringer i hjerneaktivitet. Det fungerer på områder relatert til humørregulering, stressrespons og kognitiv prosessering.

Farmakologiske behandlinger

Antidepressiva virker ved å overta balansen av nevrotransmittere i hjernen. Nevrotransmittere er serotonin, noradrenalin og dopamin. Dette kan bidra til å rette opp de kjemiske ubalansene forbundet med depresjon. Over tid kan disse medisinene også fremme neurogenese, spesielt i hippocampus. Dette vil normalisere hjernens funksjon og struktur.

Livsstilsendringer

Trening er nyttig for å behandle depresjon. Regelmessig fysisk aktivitet kan øke nivåene av endorfiner og andre nevrotransmittere som forbedrer humøret. Trening fremmer også nevrogenese. Det kan øke volumet av visse hjerneregioner som er påvirket av depresjon.

Kosthold og søvn kan også påvirke hjernens helse. Det kan bidra til å reversere noen av de negative effektene av depresjon. Et sunt kosthold med næringsstoffer er nok til å støtte hjernens funksjon. Dessuten hjelper tilstrekkelig søvn med å regulere humøret og stresshormoner.

Mindfulness og meditasjon

Praksis som mindfulness og meditasjon kan føre til endringer i hjerneområder. Den fungerer på områder knyttet til oppmerksomhet, følelsesregulering og stressrespons. Disse praksisene kan øke tykkelsen på den prefrontale cortex, redusere størrelsen på amygdala og forbedre tilkoblingen i hjernen.

Elektrokonvulsiv terapi (ECT)

For alvorlige tilfeller av depresjon som ikke reagerer på andre behandlinger, kan ECT være et effektivt alternativ. ECT kan forårsake endringer i hjernekjemi som kan reversere symptomer på alvorlig depresjon. Forskning tyder på at ECT også kan øke nevroplastisiteten. Det lar hjernen komme seg etter de strukturelle og funksjonelle endringene forårsaket av depresjon.

Effektene av depresjon på hjernen kan være enorme. Imidlertid gir hjernens evne til å tilpasse seg og endre et grunnlag for restitusjon. Mange mennesker observerer forbedring i hjernestruktur og funksjon etter en kombinasjon av tilpassede behandlinger.

Siste ord:

Depresjon er en behandlingsbar psykisk helsetilstand. Gå til en profesjonell hvis du eller noen rundt deg viser symptomer på depresjon. Det er viktig fordi depresjon påvirker deg hvis den ikke behandles.