Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Besvime av angst

Har du noen gang følt hjertet ditt banke fort, hendene blir svette og så plutselig blir alt mørkt? Å besvime av angst er vanlig, men skummelt. Når sterke følelser tar over, kan kroppen din besvime. Å forstå hvorfor dette skjer kan hjelpe deg med å håndtere og stoppe det. Angst gjør at du besvimer på grunn av kroppens stressrespons. Når angsten er høy, slår hjertet ditt raskt, pusten endres og blodtrykket faller. Dette kan gjøre deg svimmel og gjøre at du besvimer. Å kjenne til disse tegnene og hva du skal gjøre kan hjelpe mye. La oss se på hvorfor dette skjer og hvordan du kan beholde kontrollen.

Hva er angst og hvordan viser det seg?

Angst er en normal reaksjon på stress. Noen ganger kan det hjelpe oss. Det advarer oss om farer og gjør oss klare for tøffe ting. Men når angst blir kronisk, kan det føre til en rekke fysiske og psykologiske symptomer. Personer med angstlidelser bekymrer seg mye, føler seg redde og blir mye nervøse. Det kan gjøre hverdagslige oppgaver vanskelige for dem.

Disse lidelsene kommer ofte med fysiske symptomer. Du kan ha rask hjerterytme, svette, skjelving og problemer med å puste. Å forstå hvordan angst påvirker kroppen er viktig for å identifisere og håndtere symptomene.

Hva er å besvime?

Besvimelse, også kjent som synkope, er et plutselig, midlertidig tap av bevissthet vanligvis forårsaket av et fall i blodstrømmen til hjernen. Dette kan skje av ulike årsaker. Lavt blodtrykk, dehydrering og noen medisinske tilstander kan forårsake det.   

En vanlig type besvimelse er vasovagal synkope. Det skjer når kroppen overreagerer på triggere som å se blod eller føle seg veldig opprørt. Denne reaksjonen kan forårsake et plutselig fall i hjertefrekvens og blodtrykk, som fører til besvimelse. 

Kan angst forårsake besvimelse?

Angst kan faktisk forårsake besvimelse, selv om det er relativt sjeldent. Når du blir engstelig, går kroppen i kamp eller flight modus. Det frigjør stresshormoner som adrenalin. Angst kan få kroppen til å reagere. Du kan puste for fort, blodtrykket ditt kan endre seg, og hjertet ditt kan slå raskere. 

Det skjer på grunn av stress og for mye aktivitet i nervene.

Hva forårsaker en følelse av å plutselig besvime? 

Følelsen av at du plutselig kommer til å besvime, også kjent som nærsynkope eller presynkope, kan være forårsaket av ulike faktorer. 

Her er noen vanlige årsaker:

Dehydrering: Å ikke ha nok væske kan redusere blodvolumet, noe som fører til lavt blodtrykk og redusert blodtilførsel til hjernen. 

Lavt blodsukker (hypoglykemi): Et plutselig fall i blodsukkernivået kan forårsake svimmelhet og en følelse av besvimelse. 

Ortostatisk hypotensjon: Når du reiser deg raskt fra å sitte eller ligge, kan blodtrykket ditt plutselig falle. 

Vasovagal synkope: Utløst av stress, smerte eller frykt, forårsaker denne refleksen et plutselig fall i hjertefrekvens og blodtrykk, noe som fører til besvimelse.

Hjerteproblemer: Hjerteproblemer som arytmier eller strukturell hjertesykdom kan senke blodstrømmen til hjernen din.

Anemi: Et lavt antall røde blodlegemer kan redusere oksygentilførselen til hjernen, og forårsake en følelse av besvimelse.

Medisiner: Visse medisiner, spesielt de for høyt blodtrykk eller hjerteproblemer, kan få deg til å føle deg svimmel eller besvime.

Nevrologiske tilstander: Nervesystem tilstander som epilepsi eller migrene kan få deg til å føle deg svimmel. Du kan også føle at du kommer til å besvime.

Angst eller panikkanfall: Disse kan forårsake hyperventilering, noe som fører til svimmelhet og en følelse av besvimelse.

Problemer med det indre øret: Problemer med det indre øret, som infeksjoner eller vestibulære lidelser, kan rote med balansen og gjøre deg svimmel.

Hvis du ofte føler at du kan besvime eller det skjer mye, snakk med en lege. De kan gi riktig diagnose og behandling.

Gjenkjenne besvimelse fra angstsymptomer 

Å gjenkjenne symptomene på angst indusert besvimelse er viktig for rettidig intervensjon. Disse inkluderer:

 • Svimmelhet.
 • Rask hjerterytme eller hjertebank.
 • Svetter og skjelving.
 • Kortpustethet eller hyperventilering.
 • Kvalme.
 • En følelse av forestående undergang eller panikk.

Noen ganger oppstår disse symptomene plutselig og kan være skumle. Angst kan få deg til å besvime, men det er vanligvis ikke farlig hvis du håndterer det riktig. Likevel, hvis det skjer mye, snakk med en lege for å forsikre deg om at ingenting alvorlig skjer.

Når skal du oppsøke lege for besvimelse?

Hvis du opplever besvimelsesepisoder, er det viktig å oppsøke lege for å utelukke alvorlige medisinske tilstander. Besvimelse kan være et symptom på hjerteproblemer, lavt blodtrykk eller andre underliggende medisinske problemer som trenger oppmerksomhet. En lege kan sjekke deg for å finne ut hvorfor du besvimte. De kan ta blodprøver og sjekke hjertet ditt.

Angst kan noen ganger føre til besvimelse. Psykisk helsepersonell kan hjelpe med den psykologiske siden av dette. CBT er effektivt for angstlidelser. Det kan gjøre angst indusert besvimelse mindre hyppig og mindre alvorlig.

Håndtere angst for å forhindre besvimelse

Å håndtere angst godt er viktig. Du kan prøve forskjellige ting for å redusere angst, som: 

 • Fysiske aktiviteter: Fysisk aktivitet kan bidra til å regulere stresshormoner og forbedre mental helse. 
 • Avspenningsteknikker: Dyp pusting, meditasjon og muskelavslapping kan roe nervene dine. 
 • Tilstrekkelig søvn: Å sikre at du får nok hvile kan redusere angst og forbedre kroppens evne til å takle stress. 
 • Sunt kosthold: Et balansert kosthold kan støtte helse og redusere angst. 

Å innlemme disse praksisene i din daglige rutine kan bidra til å håndtere angst og redusere risikoen for å besvime. 

Terapier og behandlinger for angst indusert besvimelse

Terapi

Terapi er en viktig komponent for å håndtere angst og forebygge besvimelse.

 • Kognitiv atferdsterapi (CBT)

Kognitiv atferdsterapi (CBT) er en velprøvd behandling for angst. Det hjelper å endre negative tanker og atferd. CBT kan hjelpe enkeltpersoner med å utvikle mestringsstrategier for å håndtere stress og redusere sannsynligheten for å besvime.

Medisinering

Medisiner kan også foreskrives for å håndtere angstlidelser. Selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI) og benzodiazepiner er vanlige medisiner mot angst. Det er viktig å diskutere de potensielle fordelene og bivirkningene av disse medisinene med legen din. 

Hvordan angst utløser besvimelsesepisoder

Når du opplever intens angst eller panikk, gjennomgår kroppen flere fysiologiske endringer. Rask pusting er en vanlig reaksjon på angst og kan føre til en reduksjon i karbondioksid (CO2) nivåer i blodet. Denne ubalansen kan forårsake en følelse av besvimelse.

Angst kan få blodårene til å stramme seg og så plutselig utvide seg. Dette forårsaker endringer i blodtrykket. Disse endringene kan redusere blodstrømmen til hjernen, noe som får en person til å føle seg svimmel eller til og med miste bevisstheten. Å forstå disse mekanismene kan hjelpe til med å identifisere og forhindre angstinduserte besvimelsesepisoder.

Rollen til hyperventilering ved besvimelse

Hyperventilering er når en person puster raskt og dypt. Det skjer ofte på grunn av angst eller panikk. Å puste for fort fjerner for mye karbondioksid fra blodet ditt. Dette forårsaker en tilstand som kalles respiratorisk alkalose. Det inkluderer svimmelhet. Du kan føle prikking i hender og føtter. Du kan også føle deg svimmel.

Når det er alvorlig nok, kan det føre til besvimelse. Reduksjonen i CO2 får blodårene i hjernen til å trekke seg sammen, noe som reduserer blodstrømmen og oksygentilførselen. Å kjenne tegnene på dette kan hjelpe. Å trene pusteøvelser kan håndtere dette symptomet og forhindre besvimelse. 

Kan et panikkanfall få deg til å besvime?

Ja, et panikkanfall kan få deg til å besvime. I løpet av dette reagerer kroppen din med intens frykt eller stress. Dette kan føre til at hjertet ditt raser, at pusten blir rask og overfladisk, og at blodtrykket faller. Disse endringene kan få deg til å føle deg ør eller svimmel og kan noen ganger føre til at du besvimer. 

Når du får panikk, frigjør kroppen adrenalin. Dette hormonet forbereder kroppen din på en “fight or flight” respons. Men hvis reaksjonen er for sterk, kan den redusere blodstrømmen til hjernen din, noe som får deg til å besvime. Hvis du ofte har disse anfallene og bekymrer deg for å besvime, er det viktig å snakke med en lege for hjelp og behandling.

Blackout og besvimelse

Blackout og besvimelse er vanlige begreper som brukes for å beskrive et midlertidig tap av bevissthet. Det er når du plutselig mister synet eller hukommelsen. Besvimelse, også kalt synkope, er når du kortvarig mister bevisstheten og faller. Begge ting kan skje på grunn av forskjellige årsaker, som å ikke drikke nok vann, ha lavt blodtrykk eller reise deg for fort.

Besvimelse skjer når det er et plutselig fall i blodstrømmen til hjernen. Dette kan skyldes stress, overoppheting, eller til og med å stå for lenge. Noen ganger kan det skje av lignende årsaker. De kan også være på grunn av alkoholdrikking eller visse helseproblemer. Hvis du opplever denne tilstanden, er det viktig å snakke med en lege for å finne ut årsaken og få riktig behandling.

Viktige punkter

 • Angst er en naturlig stressrespons som kan være fordelaktig, men problematisk når den er kronisk.
 • Besvimelse (synkope) er et plutselig, midlertidig tap av bevissthet på grunn av redusert blodtilførsel til hjernen.
 • Årsaker til besvimelse inkluderer lavt blodtrykk, dehydrering og visse medisinske tilstander.
 • Angst kan forårsake besvimelse. Det utløser fysiske reaksjoner som hyperventilering og blodtrykksendringer.
 • Angst induserte besvimelsessymptomer inkluderer svimmelhet, rask hjerterytme, svetting og kvalme.
 • Helsepersonell bør vurdere hyppige besvimelsesepisoder.
 • Regelmessig trening, avspenningsteknikker, tilstrekkelig søvn og et sunt kosthold kan redusere angst.
 • Besvimelse kan være forårsaket av dehydrering, lavt blodsukker, å stå opp for raskt og angst.
 • Panikkanfall kan føre til besvimelse på grunn av intens frykt og stress som forårsaker redusert blodtilførsel til hjernen.
 • Blackout er å miste syn eller hukommelse, og besvimelse er å miste bevisstheten kort; begge trenger en medisinsk vurdering hvis hyppig. 

Å forstå sammenhengen mellom angst og besvimelse kan hjelpe deg med å håndtere og forhindre det. Du kan redusere stress ved å praktisere disse teknikkene. Hold deg hydrert og søk profesjonell hjelp ved behov. Disse trinnene kan få deg til å føle deg bedre.

Å håndtere angst er en reise. Ta små skritt, søk støtte, og husk at hjelp er tilgjengelig.

 Vanlige spørsmål

Hva skal jeg gjøre hvis jeg føler meg svak?

Sitt eller legg deg umiddelbart. Løft bena for å hjelpe blodstrømmen til hjernen din.

Kan angst forårsake langvarige besvimelsesproblemer?

Å besvime av angst er vanligvis ikke farlig. Men hvis det skjer ofte, bør du oppsøke lege.

Er det farlig å besvime av angst?

Det kan være hvis det skjer i farlige situasjoner, som kjøring. Oppsøk lege hvis det skjer ofte.

Kan medisiner hjelpe mot angst indusert besvimelse?

Ja, medisiner kan bidra til å håndtere angst og redusere hyppigheten av besvimelsesepisoder.