Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Angst og Svimmelhet

Å føle seg svimmel kan være skummelt, spesielt når det er knyttet til angst. Mange mennesker med angst føler seg ofte svimle eller ustø. Dette kan gjøre hverdagsaktiviteter vanskelig og stressende. Å forstå hvorfor dette skjer og hvordan man håndterer det er viktig for alle som har å gjøre med angst og svimmelhet. Denne artikkelen vil forklare hva angst svimmelhet er, hvorfor det skjer, og hvordan du kan føle deg bedre.

Hva er angst og svimmelhet?

Angst svimmelhet refererer til følelsen av svimmelhet, ustabilitet eller en snurrende følelse. Det oppstår sammen med angst. Denne typen svimmelhet er ofte episodisk. Det faller sammen med perioder med intens angst eller panikkanfall. Det kan påvirke en persons livskvalitet betydelig. Dette gjør det viktig å forstå dens underliggende årsaker og ledelsesstrategier.

Årsaker til angst Svimmelhet

Flere faktorer bidrar til utbruddet av svimmelhet hos personer med angst. 

Disse inkluderer:

Hyperventilering

Hyperventilering er ganske enkelt kjent som rask pust. Det er en vanlig reaksjon på angst. Når en person hyperventilerer, puster de ut mer karbondioksid enn de produserer. Dette fører til en reduksjon i blodets CO2-nivå. Dette kan føre til innsnevring av blodårene, redusere blodstrømmen til hjernen. Så det resulterer i svimmelhet.

Dysfunksjon i det vestibulære systemet

Det vestibulære systemet, plassert i det indre øret, bidrar til å opprettholde balanse og romlig orientering. Angst kan forstyrre den normale funksjonen til dette systemet. Så fører til svimmelhet. Den nøyaktige mekanismen er ikke helt forstått, men det antas at stresshormoner kan spille en rolle.

Muskelspenning

Angst forårsaker ofte muskelspenninger, spesielt i nakke og skuldre. Denne spenningen kan begrense blodstrømmen og nervesignaler til hjernen. Dette bidrar til følelsen av svimmelhet.

Psykologiske faktorer

Frykten for svimmelhet i seg selv kan opprettholde en syklus av angst og svimmelhet. Å bekymre seg for å bli svimmel kan øke angstnivået. Dette kan igjen utløse eller forverre svimmelhet.

Symptomer på angst Svimmelhet

Angst svimmelhet kan presentere med en rekke symptomer, inkludert:

 • Stivhet
 • En følelse av spinning (vertigo)
 • Ustabilitet eller en følelse av å være ubalanse
 • Besvimelse eller en følelse av forestående besvimelse
 • Kvalme eller oppkast

Disse symptomene kan oppstå plutselig og kan være ledsaget av andre angstrelaterte symptomer som et løpende hjerte, svetting, skjelving og pustevansker.

Diagnostisering av angst svimmelhet

Diagnostisering av angstsvimmelhet innebærer en omfattende vurdering for å utelukke andre potensielle årsaker til svimmelhet. 

Dette inkluderer vanligvis:

Medisinsk historie og fysisk undersøkelse

En grundig sykehistorie og fysisk undersøkelse er avgjørende for å identifisere eventuelle underliggende helsetilstander som kan bidra til svimmelhet. Helsepersonell vil spørre om utbruddet, varigheten og hyppigheten av svimmelhetsepisoder. I tillegg vil de be om eventuelle tilknyttede symptomer.

Blodprøver

Blodprøver kan utføres for å se etter anemi, skjoldbruskkjertel problemer eller andre forhold som kan forårsake svimmelhet.

Bildestudier

I noen tilfeller kan avbildningsstudier som MR eller CT skanninger bestilles for å utelukke strukturelle abnormiteter i hjernen eller det indre øret.

Vestibulære tester

Vestibulære funksjonstester, inkludert elektronystagmografi (ENG) eller videonystagmografi (VNG). Dette kan bidra til å evaluere funksjonen til det indre øret og balansesystemet.

Behandlingsalternativer for angst Svimmelhet

Effektiv håndtering av angst svimmelhet innebærer å adressere både angsten og svimmelheten. 

Behandlingsalternativer inkluderer:

Kognitiv atferdsterapi (CBT)

CBT er en svært effektiv terapi for angstlidelser. Det hjelper enkeltpersoner å identifisere og endre negative tankemønstre og atferd som bidrar til angst og svimmelhet. Teknikker som eksponeringsterapi og avspenningstrening brukes ofte.

Medisiner

Medisiner som selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI) og benzodiazepiner kan foreskrives for å håndtere angstsymptomer. I noen tilfeller kan vestibulære undertrykkende medisiner brukes for å lindre svimmelhet.

Livsstilsendringer

Å inkludere livsstilsendringer kan redusere angst og svimmelhet betydelig. Disse kan omfatte:

 • Vanlig øvelse
 • Tilstrekkelig søvn
 • Balansert kosthold
 • Stressmestringsteknikker (f.eks. meditasjon, yoga)

Pusteteknikker

Å lære riktige pusteteknikker kan bidra til å forhindre hyperventilering og redusere svimmelhet. Pusteøvelser og diafragmatisk pust er spesielt gunstig.

Mestringsstrategier for angst Svimmelhet

I tillegg til medisinske behandlinger, kan å ta i bruk mestringsstrategier bidra til å håndtere angst svimmelhet.

 • Mindfulness og avslapningsteknikker : Praksis som mindfulness meditasjon og progressiv muskelavslapning kan redusere det generelle angstnivået. Det hjelper med å forhindre svimmelhetsepisoder.
 • Unngå triggere : Å identifisere og unngå triggere som forverrer angst kan være nyttig. Dette kan inkludere å redusere koffeininntaket, unngå stressende situasjoner og administrere tid effektivt.
 • Støttesystemer : Å søke støtte fra venner, familie eller støttegrupper kan gi følelsesmessig lettelse.
 • Dyppusteøvelser : Dyppusteøvelser kan bidra til å forhindre hyperventilering, som ofte fører til svimmelhet. Prøv teknikker som diafragmatisk pusting. I dette inhalerer du dypt gjennom nesen, lar magen din reise seg, og puster deretter sakte ut gjennom munnen.
 • Opprettholde en sunn livsstil : En sunn livsstil kan redusere angst og svimmelhet. Regelmessig trening, et balansert kosthold og tilstrekkelig søvn kan forbedre det generelle velværet. Aktiviteter som yoga eller turgåing kan være spesielt gunstig for å håndtere stress og opprettholde balanse.

Konklusjon

Angst svimmelhet er plagsomt. Det kan påvirke en persons daglige liv betydelig. Å forstå årsakene, gjenkjenne symptomene og søke passende behandling er avgjørende skritt for å håndtere denne tilstanden. Med en kombinasjon av medisinske intervensjoner, terapi og livsstilsendringer kan enkeltpersoner effektivt redusere angst og forbedre deres generelle velvære.