Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Angst for gastroskopi

Føler du deg engstelig for din kommende øvre gastrointestinale endoskopi? Du er ikke alene. Mange opplever Angst for gastroskopi medisinske prosesser, spesielt de som involverer mage tarmkanalen.Men å vite hva du kan forvente og lære å slappe av, kan gjøre opplevelsen lettere å håndtere og redusere høye nivåer av angst. I denne veiledningen vil vi diskutere gastrointestinal endoskopi og koloskopi og observere metoder som vil hjelpe deg å føle deg mindre urolig. Enten du er planlagt for en rutinemessig screening eller en diagnostisk endoskopi, er denne veiledningen her for å hjelpe deg med å føle deg ekstra trygg og rolig.

Forstå gastroskopi

Gastroskopi, i tillegg kjent som øvre endoskopi, bruker et fleksibelt rør med et kamera. Det går via munnen for å se spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen. Det muliggjør diagnostisering av situasjoner som magesår, gastritt, svulster og refluks. Teknikken kan høres skummel ut, teknologi og sedasjonsstrategier har imidlertid gjort det mer sikkert og komfortabelt.

Forstå koloskopi

En koloskopi er en medisinsk prosedyre for å se inn i tykktarmen og endetarmen for å se etter eventuelle problemer. Det utføres ofte for å screene for tykktarmskreft eller for å undersøke symptomer som rektal blødning eller endringer i avføring.

Under en koloskopi settes et fleksibelt og langt rør med et kamera i enden (kalt et koloskop) inn i bunnen og flyttes gjennom tykktarmen. Kameraet hjelper legen med å se etter eventuelle problemer som polypper, hevelse eller tegn på kreft i tykktarmen og endetarmen. Hvis noen avvik blir funnet, kan de ofte fjernes eller utføre en biopsi under prosedyren. Koloskopier utføres vanligvis under bedøvelse for å gjøre pasienten mer komfortabel.

Å føle seg nervøs er normalt, men det finnes måter og takle dette på, både med og uten hjelp.

Ta tak i angst

Vanlige bekymringer:

 • Frykt for å oppleve ubehag eller smerte under prosedyren.
 • Bekymring for kneblerefleks.
 • Angst for resultatene.

Kommunikasjon er nøkkelen:

 • Snakk med legen din om bekymringene dine.
 • Forstå prosedyren, risikoene og fordelene.
 • Still spørsmål til du føler deg mer komfortabel.

Hva skjer under øvre gastrointestinal endoskopi?

Under en øvre gastrointestinal endoskopi gis den berørte personen normalt bedøvelse for å redusere sårhet og hjelpe dem med å slappe av. Gjennom munnen setter legen inn et endoskop, et fleksibelt rør med et kamera. Den går ned i halsen, inn i magen og av og til inn i den øvre delen av tynntarmen. Kameraet tar bilder i sanntid av fordøyelseskanalen, og hjelper helsepersonell med å identifisere problemer som betennelse, sår eller svulster.

Forbereder for gastroskopi

Forberedelsesinstruksjoner:

 • Fasting i en bestemt periode før prosedyren. Å informere legen din om medisiner, allergier og medisinsk historie er avgjørende for diagnostisering under en endoskopi.
 • Å arrangere transport fordi bedøvelse kan svekke kjøreevnen.

Fjerne tvil:

 • Følg retningslinjer for forberedelse nøye.
 • Ta gjerne kontakt med helsepersonell hvis du trenger avklaring på noen aspekter ved forberedelsene.

Under prosedyren

Sedasjonsalternativer:

 • Sedasjon eller analgesi gis vanligvis for å sikre komfort.
 • Diskuter disse preferansene med legen din på forhånd.

Prosedyrevarighet:

 • Det tar vanligvis 15-30 minutter.
 • Du vil bli overvåket av medisinske fagfolk.

Gag Reflex Management:

Avslappingsteknikker og halsbedøvende spray kan bidra til å minimere ubehag.

Pleie etter prosedyre

Gjenopprettingsperiode:

Etter prosedyren vil du bli overvåket til sedasjonen tar slutt, spesielt for eldre voksne som kan ha demens. Mild smerte eller oppblåsthet er normalt og avtar raskt.

Gjenoppta aktiviteter:

Du kan normalt gjenoppta normale aktiviteter innen en dag. Unngå imidlertid å kjøre bil, bruke utstyr eller gjøre betydelige valg i 24 timer etter.

Hvorfor føler folk seg engstelige før endoskopi?

Endoskopi, en vanlig metode, kan føre til at mange opplever stress. Følgende elementer kombinert kan gjøre varigheten tidligere enn en endoskopi for mange mennesker.

Frykt for det ukjente:

Folk kan føle seg stresset fordi de kan være usikre på hva de skal forutse under endoskopien. Å ikke vite hva som vil skje kan få dem til å føle seg urolige.

Bekymringer for ubehag eller smerte:

Mange bekymrer seg for at prosedyren kan være ubehagelig eller smertefull. Tanken på ubehag under endoskopien kan øke angsten.

Bekymringer om utfall:

Folk bekymrer seg ofte for hva endoskopien kan avsløre. De kan frykte dårlige nyheter eller en diagnose de ikke er forberedt på.

Prosedyrens invasive karakter:

Endoskopi innebærer å sette et rør inn i kroppen som kan føles invasivt. Konseptet med at noe går inn kan være foruroligende.

Forventing av sedasjon eller anestesi:

Noen mennesker vil muligens føle seg nervøse for å bli bedøvet eller lagt under anestesi for metoden. Konseptet med å  ikke lenger være oppmerksom kan forårsake angst.

Strategier for å lindre angst før endoskopi

Flere strategier kan bidra til å redusere angst før endoskopi;

Sedasjonens rolle i endoskopi

Sedasjon administreres vanligvis under endoskopien for å indusere hvile og redusere smerte. Før metoden din, snakk med legen din om alternativer. Velg omfanget som gjør deg mer komfortabel og dekker dine medisinske behov. Å forstå prosessen kan redusere angst og forbedre din opplevelse.

Virkningen av musikk og avslapningsteknikker

Studier har vist at beroligende musikk og avspenningsteknikker kan redusere angst under endoskopiske prosedyrer. Prøv å lytte til musikk eller gjør øvelser før endoskopi. De kan bidra til å distrahere sinnet ditt, slappe av og redusere stress.

Mindfulness og dype pusteøvelser

Prøv mindfulness øvelser som meditasjon og pusteøvelser. De kan roe sinnet og redusere spenninger tidligere. Øv disse teknikkene før prosedyren. Dette gjør at du kan føle deg mindre stresset og roligere under endoskopi.

Forberedelse til din endoskopiavtale

Forberedelse til endoskopiavtalen involverer både praktiske og emosjonelle faktorer:

Følg instruksjonene før prosedyren:

Følg legens kostholdsrestriksjoner og tarmforberedelses instruksjoner for å sikre en jevn prosedyre.

Søk støtte:

Før din endoskopiavtale, snakk med venner, familie eller hjelpeorganisasjoner for emosjonell støtte. Ikke vær redd for å invitere til trygghet og trøst. De er der som vil hjelpe deg å føle deg bedre.

Kommuniser med helsepersonell:

Før prosessen, snakk med helsepersonell om eventuelle bekymringer eller spørsmål du har. Dette vil hjelpe deg med å redusere usikkerhet og takle dine spesifikke behov eller valg.

Viktige punkter

 • Endoskopi er en vanlig prosess som brukes til å undersøke mage tarmkanalen.
 • Angst før endoskopi er vanlig og kan løses gjennom en rekke strategier.
 • Sedasjon, musikk, hvileteknikker og forsiktighet kan bidra til å redusere angst om endoskopi.
 • Effektiv praksis innebærer å følge råd, be om hjelp og kommunisere sammen med helsepersonell.

Det er normalt å føle seg stresset over prosessen. Men med riktig informasjon og utdanning kan du oppleve ekstra trygghet. Husk at helsespesialisten din er der for å veilede deg hvert trinn på veien. Så, ta et dypt pust, vurder prosessen og fokuser på fordøyelseshelsen din. Du klarer dette!

Vanlige spørsmål

Vil det være smertefullt?

Prosedyren er vanligvis ikke smertefull på grunn av sedasjon. Mindre ubehag kan forekomme, men det er midlertidig.

Kan jeg spise før prosedyren?

Nei, faste er nødvendig for å sikre fri sikt over fordøyelseskanalen.

Hva om de finner noe unormalt?

Hvis det oppdages abnormiteter, vil legen din diskutere de neste trinnene med deg.

Kan jeg kjøre meg hjem etter prosedyren?

Nei siden sedasjon få noen andre til å kjøre.

Er gastroskopi trygt?

Det anses generelt som trygt, med minimal risiko. Komplikasjoner er uvanlige ved GI endoskopi, men de kan innebære blødning eller perforering.

Hva er gastroskopi, og hvorfor opplever folk angst før prosedyren?

Gastroskopi er en test som brukes i gastroenterologi for å undersøke den øvre gastrointestinale (GI) kanal. Før sjekken kan folk føle seg stresset fordi de ikke vet hva de skal forutse. De kan bekymre seg for at det vil gjøre vondt eller for hva resultatene kan vise.