Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

ADHD og Overtenking

Bruker tankene dine hoppe fra en idé til en annen uten å stoppe? Hvis du nikker ja, håndterer du sannsynligvis både ADHD og overtenking. Vi skal nå se på hvordan ADHD og overtenking henger sammen. Mange diskuterer ADHD fordi det påvirker konsentrasjon, hyperaktivitet og impulsivitet. Et mindre fremhevet aspekt er imidlertid forbindelsen med overtenking. Denne artikkelen ser på hvordan ADHD og overtenking henger sammen, med sikte på å gi nyttig innsikt. Du lærer hvordan du håndterer denne blandingen. 

ADHD og overtenking forbindelsen 

Personer med ADHD sitter ofte fast i overtenking. Her er hvordan ADHD gir næring til denne syklusen: 

Impulsivitet og beslutningstaking: ADHDs impulsivitet kan få deg til å tvile på beslutninger, noe som fører til overtenkning og analysering. 

Hyperfokus på negative tanker: ADHD kan motivere noen til å hyperfokusere på ansvar og ha et dårlige tanker eller problemer, hovedsakelig på grunn av overtenking.

Vanskeligheter med å organisere tanker: For personer med ADHD kan det være vanskelig å organisere sinnet. Dette kan gjøre det vanskelig å unngå å tenke på visse ting på grunn av kontinuerlig overtenking.

Hva er overtenking i sammenheng med ADHD og angst?

Overtenkende tilnærming, å ha identiske tanker og problemer om og om igjen, som mange mennesker med ADHD.  ADHD gjør det vanskelig å ta hensyn, så tankene gir konsekvente bekymringer. Denne blandingen kan få noen til å tenke på de samme bekymringene uten å finne en vei ut og forårsake stress. Å vite hvordan ADHD og overtenking fungerer sammen hjelper til med å finne de riktige måtene å håndtere disse overveldende tankene på.

Overlappende symptomer på ADHD og overtenking

Overtenking og ADHD kan ha lignende symptomer. Dette kan gjøre det vanskelig å skille dem fra hverandre. De involverer begge utfordringer med fokus og oppmerksomhet. Det er viktig å forstå forskjellene. Her er de viktigste overlappende symptomene i punkter: 

 • Enkeltpersoner kan oppdage at det er vanskelig å fokusere på forpliktelser på grunn av påtrengende tanker (overtenking) eller på grunn av ADHD symptomet på uoppmerksomhet. 
 • Overtenking kan få sinnet til å føle seg urolig. ADHD forårsaker ofte fysisk uro. 
 • Folk som overtenker kan skynde seg inn i beslutninger for å lette bekymringene deres.  
 • Når du tenker for mye eller har ADHD, kan du utsette oppgaver. Det kan være fordi du sitter fast i tankene dine eller synes det er vanskelig å starte ting. 
 • Å tenke for mye kan gjøre det vanskelig å sove. 
 • Overtenking kan få deg til å føle deg stresset.
 • Overtenking kan hindre deg i å fullføre oppgaver.
 • Husk at symptomene kan virke like. Grunnårsaker og behandlinger kan imidlertid være svært forskjellige.

Symptomer på ADHD forverrer overtenking

Personer som har ADHD synes ofte det er vanskelig å leve fokusert og kan være veldig energiske eller impulsive. Dette kan få hjernen til å søke etter ting å holde seg opptatt med, noe som fører til overtenking. Når sinnet fortsetter å hoppe til spesifikke problemer eller tanker, er det vanskeligere å gjøre daglige oppgaver. Denne ubegrensede tenkesyklusen kan gjøre angst verre, slik at det ser ut som om du sitter fast i stress. Å vite at ADHD kan gjøre overtenking verre er nøkkelen. Det hjelper å finne måter å stoppe disse mønstrene på.

Overtenkning på personer med ADHD

Overtenking kan påvirke de med ADHD, både mentalt og i livet.

Økt angst: Konstant overtenking kan eskalere angstnivået, noe som gjør det vanskeligere å håndtere ADHD symptomer.

Søvnproblemer: Å tenke mer om natten gjør det vanskelig å sove, noe som påvirker helsen og fokuset i løpet av dagen.

Beslutningslammelse: Frykt for å gjøre feil kan gjøre at du unngår å ta avgjørelser.

Å leve med ADHD og håndtere overtenking

Å leve med ADHD og håndtere overtenking er pågående, men det kan fortsatt være lettere å møte disse utfordringene. Start med å lære om ADHD og hvordan det relaterer seg til overtenking. Det hjelper deg å forstå hva du har å gjøre med.

Etter det kan det hjelpe å prøve ting som å ta pauser, sette seg små mål eller gjøre avspenningsøvelser. Disse strategiene løser ikke alt på en gang, men er ett skritt i riktig retning. De kan også hjelpe deg å kontrollere tankene dine og konsentrere deg bedre.

Ikke nøl med å be om hjelp fra spesialister på psykisk helse. De kan gi personlig råd, hjelp og tilpassede behandlinger. Husk at det å be om hjelp er et tegn på styrke, ikke en svakhet.

Angstens rolle i å stimulere overtenkning

Angst kan gjøre overtenking verre, spesielt for de med ADHD. Du føler deg ofte redd og bekymret for mange ting når du er engstelig. Disse følelsene kan føre til for mange tanker som er vanskelige å stoppe. For noen med ADHD, som allerede synes det er vanskelig å kontrollere tankene sine, kan dette føles enda mer overveldende.

Den konstante bekymringen fra angst og ADHD hjernens kamp fungerer dårlig sammen. Dette gjør det vanskelig å håndtere både angst og ADHD, ettersom de gjør hverandre verre.

Påtrengende tanker og deres innvirkning

Påtrengende tanker er vanlig ved ADHD og angst. De er plutselige, uønskede og kan være skremmende. Disse tankene kan ødelegge dagen din, noe som gjør det vanskelig å være bevisst eller være inne i nuet. Dette gjør overtenking enda verre. De kan være skumle og er ikke uvanlige hos personer med ADHD og overtenking. Dette sinnet kan forstyrre dagen din, få deg til å føle deg forvirret eller redd. Når disse uønskede tankene dukker opp, kan det få en person til å tenke enda mer.

De kan prøve hardt å forstå hvorfor disse tankene fortsetter å komme, eller hvordan de kan stoppe dem. Dette kan skape en syklus hvis du bekymrer deg for tankene gjør det, det vanskeligere å ta hensyn eller nyte øyeblikket. Å gjenkjenne disse tankene som et symptom på angst og ADHD kan hjelpe til med å håndtere dem bedre.

Strategier for å forebygge og håndtere overtenking

Her er følgende strategier for å forhindre og håndtere overtenking;

Tren mindfulness: 

Mindfulness betyr å leve i øyeblikket og legge merke til det som er rundt deg uten å dømme. Enkle ting som dyp pusting, meditasjon eller en bevissthetsvandring bidrar til å roe sinnet og stoppe tankene.

Bruk kognitive atferdsteknikker: 

Dette innebærer å endre måten du tenker på for å endre hvordan du føler deg. Når du overtenker, utfordre disse tankene. Spør deg selv om de er ekte eller om om det er bare hodet ditt.

Fokuser på hva du kan gjøre: 

I stedet for å gå seg vill i bekymringer, tenk på hva du kan gjøre. Å lage en gjøremålsliste eller sette seg små, oppnåelige mål kan gjøre tankene dine om til handlinger. 

Utvikle sunnere tankemønstre: 

Prøv å legge merke til når du begynner å overtenke og med vilje bytt bevisstheten til noe annet.Lag deg et mål om noe du skal snu tankene over på, på forhånd og det blir enklere gjøre det. Det krever øvelse; Du kan imidlertid lære hjernen din å unngå å overtenke helheten over tid. 

Engasjere seg i fokuserte aktiviteter: 

Å gjøre ting som holder tankene engasjert kan bidra til å redusere overtenking. Dette kan innebære hobbyer, fysisk aktivitet eller å tilegne seg ny kunnskap. Aktiviteter som trenger din fulle oppmerksomhet gir ikke rom for overtenking. 

Det kan ta litt tid å venne seg til disse strategiene, og du må øve på dem. Men å gjøre det kan hjelpe deg med å håndtere overtenking og få deg til å føle deg bedre.

Viktigheten av profesjonell støtte

Å få hjelp fra en helseekspert er veldig viktig hvis du har å gjøre med ADHD, angst og overtenking. De vet mye om disse problemene og kan lage en spesiell plan for deg. Denne planen kan inkludere medisin for å roe tankene dine og terapi for å lære deg hvordan du håndterer bekymringene dine bedre.

Terapiøkter kan gi deg verktøy og teknikker for å håndtere påtrengende tanker og stoppe syklusen med overtenking. I tillegg kan det å snakke med noen som er kjent med det, få deg til å føle deg støttet og mindre alene. Profesjonelle hjelper deg håndtere disse utfordringene, noe som gjør livet litt mindre vanskelig å navigere.

Livsstilsendringer som hjelper

Å gjøre noen endringer i hvordan du lever kan hjelpe tankene dine til å føle seg bedre, spesielt hvis du har å gjøre med ADHD og angst. Å trene ofte er flott fordi det beroliger sinnet ditt og gjør deg gladere. Sove hver natt hjelper, siden en godt uthvilt hjerne kan fokusere og bekymre seg mindre. Å spise sunn mat styrker hjernen og kroppen din og gjør det lettere å håndtere stress.

Dessuten kan det hjelpe mye å finne måter å takle overtenking på, som mindfulness eller å skrive ned tankene dine. Disse endringene vil ikke fikse alt umiddelbart, men de kan få deg til å føle deg bedre og håndtere problemer bedre.

Viktige punkter

 • Overtenking i sammenheng med ADHD og angst er et komplekst samspill som forverrer symptomene. 
 • ADHD symptomer kan forsterke overtenking, mens angstlidelser bidrar til syklusen. 
 • Påtrengende tanker påvirker dagliglivet betydelig, noe som gjør det utfordrende å fokusere og være tilstede. 
 • Effektiv ledelse inkluderer mestringsstrategier, profesjonell støtte og livsstilsendringer.

Å vite hvordan ADHD og overtenking henger sammen er nøkkelen til å håndtere begge bedre. Hvis du legger merke til mønstrene, kan du finne måter å redusere overtenking på.

Det kan være tøft, men det finnes hjelp og verktøy for å hjelpe deg gjennom ADHD og overtenking.

Vanlige spørsmål

Hvorfor er det vanskelig å slutte å overtenke?

Å bryte syklusen av overtenking er vanskelig. ADHD, angst og hvordan hjernen vår fungerer spiller alle en rolle. Negative tanker, konstant frykt og problemkonverterende fokus gjør det vanskeligere å forhindre overtenking.

Er det noen aktiviteter som kan bidra til å redusere ADHD overtenking? 

Å gjøre ting som fanger oppmerksomheten din, som hobbyer, sport eller læring, kan bidra til å redusere overtenking.

Hvordan kan overtenking assosieres med psykiske helsetilstander?

Overtenking, spesielt drøvtygging, er vanlig ved ADHD, OCD, PTSD og angst.

Kan overtenking forstyrre dagliglivet for voksne med ADHD?

Ja, å tenke konstant kan gjøre det vanskelig for voksne med ADHD.

Hvordan kan overtenking påvirke det mentale velværet til personer med ADHD?

Overtenking kan få mennesker med ADHD til å oppleve seg forvirret og forstyrret. Det kan også påvirke deres mentale helse.