Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

ADHD og fedme

Visste du at ADHD og fedme kan ha en sammenheng? Bilde som går gjennom livet med ADHDs hovedtrekk  mye energi, problemer med å fokusere og plutselige valg. Tenk nå på hvordan dette kan påvirke mat og aktivitetsvalgene våre, spesielt med tanke på sammenhengen mellom fedme og ADHD.

Å dykke inn i dette emnet åpner for et mange spørsmål og oppdagelser. Hvorfor ser personer med ADHD ut til å ha en høyere risiko for å bli overvektige? Hvordan oversettes raske beslutninger og høyenergi øyeblikk til konsumerende atferd og fysisk aktivitet? Det handler ikke lenger om hva som foregår i sinnet eller på tallerkenen; det handler om historien som utspiller seg når dette kolliderer. Å kjenne denne sammenhengen kan hjelpe oss med å finne bedre måter å håndtere fedme og ADHD på.

Forholdet mellom ADHD og fedme

Forskning tyder på en kompleks sammenheng mellom ADHD og fedme. Her er nøkkelpunkter som belyser denne forbindelsen:

Impulsivitet og spisevaner: Mennesker med ADHD kan handle uten å tenke, selv når det kommer til spising. Dette kan bety å spise for mye eller spise mye usunn mat.

Vanskeligheter med å opprettholde rutine: Utfordringen med å holde seg til en strukturert rutine kan gjøre det vanskelig for de med ADHD å opprettholde regelmessig trening og måltidsmønstre.

Medisineringseffekter: Visse ADHD medisiner kan påvirke appetitt og metabolisme, og bidra til vektendringer.

Emosjonelle faktorer: Emosjonell dysregulering assosiert med ADHD kan føre til emosjonell spising som en mestringsstrategi, noe som ytterligere kompliserer overvekt og fedme hos barn og voksne.

Effekt og ledelse 

Det er viktig å vite hvordan fedme og ADHD henger sammen. Det hjelper oss å lage bedre planer. Her er noen anbefalinger:

 • Sunne matvaner: Fokuser på et balansert kosthold med sunn mat og planlegg måltider for å unngå impulsiv spising.
 • Regelmessig trening: Oppdag morsomme øvelser som passer inn i din daglige timeplan. De kan bidra til å kontrollere vekten og redusere ADHD symptomer.
 • Mindfulness og stressmestring: Praksis som mindfulness kan hjelpe til med å håndtere impulsivitet og emosjonell spising.
 • Profesjonell veiledning: Søk råd fra helsepersonell for personlig tilpassede strategier for å håndtere begge tilstander.

Det voksende beviset på en forening

Ny forskning finner en sterk sammenheng mellom ADHD og overvekt. Personer med ADHD er mer sannsynlig (faktisk 2 til 7 ganger mer sannsynlig) for å bli overvektige sammenlignet med de uten ADHD. Denne sammenhengen sees ikke bare hos barn; det er hos voksne også, noe som betyr at det kan påvirke en person gjennom hele livet. Forskere antar at genetikk og omgivelser (som kostholdet vårt og hvor mye vi trener) spiller en rolle i denne koblingen. På denne måten vil fedme og ADHD muligens forholde seg til vanlige årsaker og påvirkningsfaktorer.

Det er viktig å kjenne denne koblingen. Det hjelper leger og forskere med å finne bedre behandlinger og måter å stoppe fedme hos personer med ADHD. Siden risikoen for fedme er høyere, kan det å vite mer om hvorfor dette skjer veilede oss i å lage personlige planer for vekthåndtering. Vi kan hjelpe mennesker med ADHD ved å gi dem spesielle dietter, øvelser eller terapi. Dette hjelper dem med å fokusere og være mer aktive. Bevisene blir stadig sterkere. Det er til stor hjelp for personer med ADHD. De kan leve sunnere ved å starte tidlig og unngå fedme.

ADHD symptomer og deres innvirkning på vekt 

ADHD symptomer som impulsivitet og problemer med planlegging påvirker vekten, da impulsivitet kan føre til ADHD og dårlige kostholdsvalg. Voksne med ADHD kan spise usunt på grunn av impulsproblemer. De kan overspise eller velge søppelmat. Det er vanskelig for dem å holde seg til sunne spise eller treningsplaner på grunn av organisatoriske problemer.

 • Folk med ADHD kan spise uten å tenke, velge sukkerholdig eller fet mat fordi de er fristende og ikke sunne.
 • Å planlegge måltider eller holde seg til en treningsplan kan være vanskelig på grunn av vanskelighetene med å organisere og følge gjennom.
 • Det er en tendens til å bevege seg for raske, trøstende måltider som ikke er ønskelige for vektkontroll, som snacks eller hurtigmat.
 • Det er vanskelig å holde en vanlig spise og treningsrutine, noe som gjør det vanskelig å holde seg på en sunn vekt.
 • Noen ganger kan folk spise mye på en gang fordi det er vanskelig å kontrollere impulser, noe som fører til vektøkning.
 • Problemer med planlegging eller manglende interesse kan føre til mindre fysisk aktivitet, noe som bidrar til vektøkning.
 • Å oppleve overveldende stress kan ofte resultere i økt inntak av mat, med en preferanse for trøstende, mindre sunne alternativer.

Først må vi forstå utfordringene. Da kan vi hjelpe folk med å styre vekten sin.

Den genetiske og miljømessige labyrinten

Sammenhengen mellom ADHD og overvekt innebærer en vanskelig blanding av genetikk og miljøet. Se for deg genene våre som et sett med instruksjoner som kan gjøre det mer sannsynlig å ha ADHD eller gå opp i vekt. Noen av disse symptomene er de samme for begge tilstandene og det er grunnen til at personer med ADHD også synes det er vanskelig å holde en sunn vekt. Men det handler ikke om genene vi er født med. Ting som hva vi spiser, hvor mye vi beveger oss og stresset vi møter daglig spiller også en stor rolle. Miljøet kan hjelpe eller skade oss basert på hva vi velger og hva vi er rundt.

Det er viktig å forstå hvordan gener og miljø fungerer sammen. Det hjelper å løse problemet på riktig måte. Ved å bli kjent med de spesifikke genene og livsstilsfaktorene som er involvert, kan eksperter utvikle bedre måter å hjelpe mennesker på. Du kan få råd om å spise bedre og trene. Eller du kan lære måter å håndtere stress på bedre.

ADHD behandling og vektkontroll: En delikat balanse

Behandling av ADHD innebærer ofte medisinering, som kan ha varierende effekt på vekten. ADHD medisiner kan få deg til å gå opp i vekt eller gå ned i vekt. Noen medisiner får deg til å spise mindre, andre får deg til å spise mer. Det er viktig å balansere behandling av ADHD og håndtering av vekt. Du trenger en plan som omhandler begge ting.

ADHD medisiner og vektendringer:

 • Noen medisiner øker appetitten og forårsaker vektøkning.
 • Andre medisiner reduserer sult, noe som fører til vekttap.

Strategier for vektkontroll:

 • Overvåk vekten regelmessig. 
 • Juster kostholdet for å balansere medisineffekter. 
 • Delta i regelmessig fysisk aktivitet. 

Viktigheten av en omfattende plan: 

 • Kombiner medisiner med livsstilsendringer. 
 • Rådfør deg med helsepersonell regelmessig. 
 • Skreddersy strategier til individuelle behov.

Medisinens effekt på vekt varierer. Balanse er avgjørende for helsen. Personlig omsorg sikrer bedre resultater.

Rollen til utøvende funksjon i vektstyring

Utøvende funksjon er som hjernens kommandosenter som hjelper oss å planlegge, huske ting og kontrollere impulsene våre. Folk synes det er vanskelig å håndtere disse oppgavene godt, noe som kan gjøre det vanskeligere å følge en diett eller treningsplan. Å holde seg til en rutine trenger planlegging og motstå fristelser. Utfordringer på disse områdene gjør vektkontroll vanskelig.

For å hjelpe personer med ADHD å håndtere vekten sin bedre, er det nyttig å bruke strategier som øker den utøvende funksjonen. Dette kan inkludere verktøy eller metoder som gjør planleggingen enklere, som å bruke en måltidsplanlegger eller sette inn påminnelser om trening. Bedre impulskontroll kan gjøre en forskjell. Finn snacks som er sunne og mettende. Dette hjelper deg med å holde deg til diettmålene dine. Det hjelper også hjernen med å holde seg organisert.

Strategier for sunn vekt for personer med ADHD

For folk kan håndtering av vekt være litt annerledes. Slik kan det gjøres enklere og mer effektivt:

Sett klare mål:

Sett oppnåelige mål for vekt og helse. For eksempel, å gå et visst antall skritt hver dag. Eller prøv å legge til en grønnsak til hvert måltid.

Bruk påminnelser:

Notater, alarmer eller apper kan hjelpe deg med å minne deg på å spise sunt eller bevege deg mer. De fungerer som små dytt for å holde deg på sporet.

Impulskontroll:

Prøv å planlegge måltider og snacks. Dette bidrar til å unngå fristelsen til å ta tak i det som er lettest, som kanskje ikke er det sunneste alternativet.

Søk støtte:

Snakk med leger eller terapeuter som forstår ADHD. De kan tilby strategier som fungerer med din ADHD, ikke mot den.

Vær positiv:

Feir små gevinster, og ikke vær for hard mot deg selv hvis du sklir ut. Fremgang handler om å flytte fremover, selv litt om gangen.

Betydningen av tidlig intervensjon

Å starte behandling tidlig for barn med ADHD er viktig for å forhindre at de blir overvektige når de utvikler seg. Når ADHD blir lagt merke til og håndtert mens et barn forblir ungt, kan det utgjøre en stor forskjell. Denne behandlingen kan hjelpe ungdommer å lære bedre atferd for å fokusere, konsumere og være aktive. Disse sunne atferdene kan redusere muligheten for å gå opp i vekt senere. Så det er som å slå to fluer i en smekk: støtte ADHD og forebygge fedme samtidig.

Dessuten, hvis et barn med ADHD begynner å gå opp i vekt for raskt, er det et signal om å gjøre noe med det med en gang. Å lære å spise sunt og mer mosjon kan forebygge fedme. Dette hjelper med å håndtere ADHD og vektproblemer.

Genetiske koblinger og fremtidige forskningsretninger

Blikket på genetikk viser oss at ADHD og overvekt sannsynligvis henger sammen gjennom vårt DNA. Denne metoden betyr at de like genene som gjør at noen har større sannsynlighet for å ha ADHD, også kan gjøre dem mer sannsynlige for å få høyere vekt. Forskere er nysgjerrige på denne sammenhengen. Det kan føre til nye behandlinger. De ønsker å finne mål i genene våre. Dette kan hjelpe mennesker med begge tilstander. 

For tiden jobber eksperter hardt for å forstå disse genetiske forbindelsene bedre. Forskere ønsker å gjøre behandlinger for ADHD og fedme bedre. De ønsker å fokusere på hver person og deres gener. Dette kan bety spesielle dietter, øvelser eller medisiner. I fremtiden kan denne forskningen hjelpe mange mennesker med fedme og ADHD. Det kan gjøre livene deres bedre på mange måter.

Praktiske tips for vektkontroll 

 • Hvis du har ADHD og trenger å kontrollere vekten din, kan enkle forslag hjelpe.
 • Etabler en spiseplan for å unngå impulsivt inntak.
 • Velg næringsrike, kalorifattige stoffer med mye fiber og protein for å fremme metthetsfølelse.
 • Inkorporer øvelser i daglige aktiviteter på en morsom måte.
 • Bruk verktøy og apper for å spore måltidsinntak og treningsøkter.

Viktige takeaways

 • ADHD øker risikoen for å utvikle fedme. 
 • Impulsivitet og dårlig eksekutiv funksjon ved ADHD bidrar til usunt kosthold og vektøkning. 
 • Genetiske og miljømessige faktorer spiller begge roller i forbindelsen mellom ADHD og fedme. 
 • ADHD behandling krever nøye vurdering av effekten på vekten. 
 • Å forbedre den utøvende funksjonen er nøkkelen til effektiv vektkontroll for de med ADHD. 
 • Å håndtere vekt for personer med ADHD trenger spesielle planer. 
 • Tidlig intervensjon ved ADHD kan bidra til å forhindre overvekt senere i livet. 
 • Pågående forskning på genetiske koblinger lover nye behandlinger for ADHD og fedme. 
 • Her er noen enkle måter å håndtere vekt med ADHD på:
 1. Hold deg til en rutine for å spise mat.
 2. Spis måltider som passer for deg.
 3. Ha det gøy med fysiske spill du liker.
 4. Hold styr på hva du spiser og aktivitetsstadiene dine.

Vanlige spørsmål

Kan ADHD medisinering føre til vektøkning eller vekttap?

ADHD medisiner vil ha ulike utfall på vekt. Noen medisinske legemidler kan redusere appetitten, forårsake vekttap, mens andre kanskje ikke påvirker den mye. Det er viktig å snakke med en lege for råd.

Er personer uten ADHD utsatt for fedme?

Ja, personer uten ADHD kan fortsatt ha risiko for å utvikle overvekt eller fedme.

Hvordan er rådgivning for fedme forbundet med ADHD symptomer?

Å hjelpe mennesker med fedme er knyttet til flere tilfeller av ADHD. Dette viser at det er en sammenheng mellom å være overvektig og å ha ADHD.

Har personer med ADHD større sjanse for fedme?

Ja, folk er mer sannsynlig å ende opp med overvekt. Dette ender med å gå opp i vekt og få bedre muligheter for fedme.

Hvordan påvirker barndoms ADHD vekt og fedme?

Barn med ADHD veier regelmessig mer enn de uten. Dette kan føre til at det er mer sannsynlig at de blir overvektige etter at de utvikler seg.