Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

ADHD og ernæring

I Norge blir kosthold mer og mer anerkjent som en supplerende strategi, for å håndtere effekten av ADHD. Det er økende interesse for forholdet mellom ernæring og symptomer på ADHD, med særlig vekt på å undersøke mulige fordeler med næringsstoffer. Denne innledningen belyser betydningen av et balansert kosthold for personer med ADHD, ved å undersøke den økende kunnskapen om hvordan ernæring påvirker håndteringen av ADHD-symptomer i norsk miljø.

Kostholdsanbefalinger for å håndtere symptomer

Grønnsaker og frukt

Ifølge noen studier kan det å spise mer frukt og grønnsaker hjelpe med uoppmerksomhetssymptomene knyttet til ADHD. Voksne bør konsumere 1,5 til 2 kopper frukt og 2 til 3 kopper grønnsaker daglig, ifølge CDC.

Komplekse karbohydrater

Det er mange matvarer som inneholder komplekse karbohydrater, inkludert: frukt som bær, kiwi og epler. Hele korn inkluderer quinoa, bygg, brun ris, havre og fullkornspasta eller brød, belgfrukter, linser, bønner og erter. Disse typer komplekse karbohydrater gjør at du føler deg mer mett i lengre perioder og det er mindre sannsynlig å forårsake blodsukkerstigning, noe som kan hjelpe deg med å være oppmerksom og konsentrere deg bedre.

Gode fettstoffer

Omega-3 og omega-6 fettsyrer er eksempler på sunne fettstoffer som kan øke immunologi, hukommelse og hjertes helse. Omega-3 og omega-6 fettsyrerik mat inkluderer fet fisk, makrell, laks og tunfisk, valnøtter, soyabønner, linfrø, chiafrø og tofu. I tillegg indikerer noen studier at omega-3 og omega-6 fettsyrer, kan bidra til å hjelpe med konsentrasjon, impulsivitet og hyperaktivitet forbundet med ADHD.

Kosttilskudd og deres potensielle fordeler

Vitaminer og mineraler for ADHD diett

Jern

Videre studier er nødvendig for å validere disse resultatene hos voksne ADHD-pasienter, men noen undersøkelser tyder på at jerntilskudd kan lindre symptomer på sykdommen. Tretthet, hodepine og svimmelhet kan skyldes et jernunderskudd. Jerntilskudd kan være i stand til å redusere disse symptomene.

Sink

Et viktig element som kalles sink, hjelper til å opprettholde riktig flyt av kjemiske budbringere, til hjernen din. Hvis du er kjent for å ha sinkmangel, kan sinktilskudd være gunstig.
Fettsyrene

Omega-3

Kosttilskudd som inneholder omega-3 fettsyrer, kan være i stand til å redusere impulsivitet, rastløshet, hyperaktivitet og uoppmerksomhet. Fettsyrer med omega-3 kan også bidra til å bevare hjernens optimale kjemiske budbringer kommunikasjon og senke oksidativt stress, som har vist seg å være forhøyet i ADHD.

Vitamin D

Tilskudd av vitamin D kan være nyttig i behandling av hyperaktivitet og uoppmerksomhet som er symptomer hos personer med ADHD. Et vanlig problem over hele verden, påvirker vitamin D-mangel ca 40% av voksne. Supplement med vitamin D garanterer at du får tilstrekkelig mengde daglig, forbedre helsen til tennene, musklene og bein.

Magnesium

Ifølge flere studier har personer med ADHD vanligvis lavere magnesiumnivåer, i kroppen enn personer uten diagnosen. Således, derfor kan det å ta kosttilskudd bidra til å lindre symptomer på impulsivitet, hyperaktivitet og uoppmerksomhet. Magnesium er også gunstig for angst og søvnløshet, som begge kan oppstå i ADHD.

Koblingen mellom ernæring og ADHD

Det er ingen bevis for at ADHD er forårsaket av ernæring. Men på den annen side indikerer bevis at kosttilskudd modifikasjoner, kan bidra til å lindre symptomer hos enkelte personer. En studie har sett på forholdet mellom ernæring og ADHD. Vitenskapen som ligger til grunn for hvordan kosthold påvirker atferd, er fortsatt veldig ny og omstridt. Men noen matvarer har innvirkning på atferd. For eksempel kan sjokolade påvirke humøret, koffein kan gjøre deg mer våken, og alkohol kan endre oppførselen din.

Effekt av ernæring på atferd

Atferd kan også påvirkes av ernæringsmessige underskudd. Ifølge en studie der de reduserte antisosial atferd ved å ta et tilskudd som inkluderte vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer betydelig. Flerumettede fettsyrer har vist seg å minimere voldelig oppførsel, og studier indikerer at vitamin- og mineraltilskudd også kan bidra til å redusere antisosial atferd hos barn med ADHD.
Dietter og kosttilskudd har potensial til å endre atferd, det står til grunn at de også kan påvirke atferds symptomer på ADHD.

Konklusjon

Sammenhengen mellom ADHD og kosthold, understreker betydningen av å ta i bruk en detaljert strategi for symptombehandling. Muligheten for at mat påvirker kognitiv ytelse blir stadig mer anerkjent, med vekt på omega 3 fettsyrer, balanserte måltider og tilpassede diettregimer. Bevisstheten om ADHD muliggjøres av initiativer for å redusere tilsetningsstoffer, støtte essensielle mineraler som jern og sink, og fremme hele matvalg. Samarbeid mellom enkeltpersoner og helsepersonell forklarer hvordan feltet for å integrere ernæring som en støttende faktor, i ADHD-behandling er i stadig endring.