Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

ADHD og avhengighet

Oppdag den viktige sammenhengen mellom og avhengighet. Er du eller en person du kjenner som sliter med å sjonglere de krevende situasjonene med ADHD? Har du noen gang lurt på hvorfor ADHD ser ut til å spasere sammen med en høyere fare for å falle inn i vanedannende mønstre? Denne enkle guiden er nøkkelen til å låse opp mysteriene bak denne forbindelsen.

Noen ganger blir de tiltrukket av vanedannende atferd, som å bruke piller eller alkohol. Dette gjør livsstilen vanskelig for de med ADHD og deres kjære. Å forstå ADHDs kobling til avhengighet hjelper oss å støtte de berørte bedre. Bli med oss for å utforske denne forbindelsen for positiv endring.

Forstå ADHD og avhengighet

Hva er ADHD?

ADHD er en mental sykdom som kan forårsake høye grader av hyperaktiv og impulsiv atferd. Personer med ADHD kan i tillegg slite med å opprettholde oppmerksomheten til oppgaver eller aktiviteter.

Hva er avhengighet?

Avhengighet er et problem i sinnet som gjør at folk fortsetter å bruke piller eller alkohol. Personer med avhengighet kan ikke stoppe å bruke medisiner eller alkohol. Det blir den viktigste tingen i livet deres, selv når det forårsaker problemer.

Koblingen mellom ADHD og avhengighet

Økt risiko for rusmisbruk

Studier finner at personer med ADHD er mer sannsynlig å ha problemer med narkotika eller alkohol. De har en høyere risiko enn folk flest.

Årsakene bak denne økte risikoen er mange siders og inkluderer:

 • Den impulsive atferden forbundet med ADHD kan føre til eksperimentering med kapsler eller alkohol i en tidligere alder.
 • Noen mennesker kan også bruke selvmedisiner som en måte å redusere tegn og symptomer på ADHD.
 • ADHD og avhengighet påvirker begge hjernen på lignende måter. De ødelegger hvordan dopamin fungerer i hjernen.

Vanlige misbruksstoffer

Personer med ADHD er mer sannsynlig å misbruke visse stoffer, inkludert:

 • Alkohol.
 • Cannabis.
 • Kokain.
 • Nikotin.

Strategier for å håndtere ADHD og forebygging av avhengighet

Profesjonell støtte:

Det er viktig å søke hjelp fra eksperter som spesialiserer seg på ADHD og avhengighet.

De kan tilby teknikker for å håndtere ADHD tegn, som også kan redusere trusselen om rusmisbruk.

Atferdsmessige intervensjoner:

Samtaleterapi som CBT og andre atferd striks kan lære folk hvordan de skal håndtere både ADHD og avhengighet. De lærer måter å håndtere problemene på.

Medisinering:

Medisiner, hovedsakelig sentralstimulerende midler, foreskrives regelmessig for å manipulere ADHD. Det er viktig å ta disse medikamentelle behandlingene riktig med en leges tilsyn. Dette er viktig for personer som har hatt problemer med narkotika eller alkohol før.

Livsstilsendringer

Enkle livsstilsendringer kan også gjøre en betydelig forskjell, inkludert:

 • Vanlig mosjon.
 • Spise sunt.
 • Opprettholde en vanlig søvnplan.
 • Mindfulness og meditasjonspraksis.

ADHD og avhengighet og deres overlappende symptomer

ADHD og avhengighet kan vise forskjellige tegn, men de har også noen lignende. Dette kan gjøre det vanskelig å skille dem fra hverandre noen ganger.

Her er en oversikt over symptomene for hver og overlappingene:

ADHD Symptomer

 • Vanskeligheter med å holde seg målrettet, følge spesifikke kommandoer og fullføre forpliktelser.
 • Rastløshet, regelmessig urolig, ute av stand til å sitte rolig over lengre tid.
 • Å handle uten å tenke, avbryte andre og ta risiko uten å tenke på resultatene.

Avhengighetssymptomer

 • Et sterkt ønske eller trang til å bruke stoffer.
 • Manglende evne til å slutte å bruke stoffet når det først er startet.
 • Opplever kroppslig eller psykisk ubehag mens du ikke bruker stoffet.
 • Å gi opp sosiale, yrkesmessige eller rekreasjonsaktiviteter på grunn av rusbruk.

Overlappende symptomer

 • Både ADHD og avhengighet innebærer utfordringer med impulskontroll. For ADHD er det en del av kjernesymptomene. I tillegg kan impulsivitet føre til rusbruk til tross for at man kjenner til de negative konsekvensene.
 • Personer med ADHD sliter ofte med å fokusere, noe som er vanlig. Men de med avhengighet kan også finne det vanskelig å ta hensyn til oppgaver som ikke er relatert til deres avhengighet.
 • Personer med ADHD kan i tillegg engasjere seg i ustabil atferd på grunn av impulsivitet. På samme måte kan personer med avhengighet i tillegg ta risiko for å få tak i stoff under påvirkning.
 • Både ADHD og avhengighet vil gjøre det vanskelig å håndtere vanlige jobber og forpliktelser.

Faktorer som bidrar til samtidig ADHD og avhengighet

 • ADHD og avhengighet involverer begge endringer i hjernens ros del, noe som gjør det vanskeligere å motstå trang.
 • Personer med ADHD kan bruke rusmidler eller alkohol for å behandle tegn og symptomer.
 • ADHD øker impulsiviteten, øker sjansen for å oppsøke stoffer og avhengighet.
 • Å håndtere ADHD kan være irriterende, og få noen til å bruke materialer som en måte for å slappe av.
 • Både ADHD og avhengighet kan forekomme i familier, noe som tyder på en genetisk kobling.
 • Eksponering for rusmiddelbruk hjemme eller sammen med venner kan øke faren.

Kobling mellom ADHD medisinering og rusmisbruk

Medisiner som hjelper med ADHD tegn og symptomer, som sentralstimulerende midler, er effektive for noen mennesker. Men noen bekymrer seg for at de kan bli brukt på feil måte. Studier viser at å ta ADHD medisiner på riktig måte reduserer narkotika og alkoholproblemer. Men det er en bekymring for at noen mennesker misbruker disse medisinene. Det er en stor bekymring for tenåringer og unge voksne. De kan misbruke medisiner uten resept. Så selv om disse medisinene kan være nyttige, er det viktig å bruke dem på riktig måte. Leger ønsker å overvåke bruken deres, spesielt for de som har hatt problemer med narkotika eller alkohol. Dette gjør oss i stand til å sikre at de brukes effektivt til å manipulere ADHD tegn og symptomer.

Det er viktig å finne en balanse mellom å få fordelene med ADHD medisiner og å minimere risikoen for misbruk. Å ta disse medisinene på en ansvarlig måte, med en leges råd, hjelper med å håndtere ADHD. Det reduserer også risikoen for stoffproblemer.

Støttesystemer hjelper til med gjenoppretting

Å ha et godt hjelpeapparat er viktig for mennesker som har med ADHD og avhengighet å gjøre. og få hjelp fra støttegrupper er viktig. Å snakke med familie i terapi kan også hjelpe. Det er nyttig å lære om tilstanden din. Denne støtten kan få deg til å føle deg mindre alene. Den lærer deg hvordan du skal håndtere kamper og unngå stoffer.

Dessuten kan det gjøre en stor forskjell å legge til aktiviteter som tar vare på sinnet og kroppen din. Mindfulness, trening og avslapning kan hjelpe. De er bra for kropp og sinn. De gjør det lettere å håndtere ADHD og komme seg fra avhengighet.

Viktige punkter

 • ADHD øker faren for å få problemer med alkohol eller rusmidler, så det er viktig å handle tidlig og håndtere det riktig.
 • Medisiner mot ADHD er ikke konstant vanedannende. Å ta dem riktig vil muligens til og med gjøre det mye mindre sannsynlig å misbruke andre materialer.
 • Når en person har ADHD og rusproblemer, ønsker de en unik behandlingsplan som ser på hver.
 • For å hjelpe individer med ADHD og avhengighet, må vi bruke spesifikke behandlinger. Disse behandlingene inkluderer medisinering, terapi og støtte. Disse behandlingene jobber sammen for å gjøre livsstilen bedre for dem.

Koblingen mellom ADHD og avhengighet er vanskelig, men å vite om den fra starten er med  på å holde seg trygg. Ved å kjenne risikoen og få riktig hjelp kan personer med ADHD kontrollere tegnene sine og unngå avhengighet. Ikke glem at det er hjelp tilgjengelig.

Vanlige spørsmål

Kan behandling av ADHD redusere risikoen for å utvikle en avhengighet?

Ja,å ta medisiner, gå i terapi og gjøre livsstilsendringer kan bidra til å håndtere ADHD. Å gjøre disse tingene kan redusere risikoen for å utvikle en avhengighet.

Er det mer sannsynlig at personer med ADHD blir avhengige av medisinene sine?

Når ADHD medisin brukes som foreskrevet, er sjansen for avhengighet lav. Imidlertid kan misbruk av reseptbelagte legemidler føre til avhengighet.

Kan ADHD medisinering føre til avhengighet?

Mens ADHD medisiner kan være kraftige når det gjelder å håndtere tegn og symptomer, er det en fare for misbruk og avhengighet hvis det ikke tas som foreskrevet.

Er det en sammenheng mellom ADHD og narkotikamisbruk?

Forskning viser at personer med ADHD har en høyere risiko for å utvikle rusforstyrrelser.

Er voksne med ADHD mer utsatt for å misbruke narkotika og alkohol?

Ja, voksne med ADHD har en høyere risiko for å utvikle rusproblemer sammenlignet med jevnaldrende uten ADHD.