Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Spesifikke fobier

Er du redd for edderkopper, høyder eller trange steder? Disse fryktene kan være mer enn små bekymringer. De kan være spesifikke fobier. Spesifikke fobier er intens, irrasjonell frykt for bestemte objekter eller situasjoner. De kan gjøre hverdagsaktiviteter utfordrende. Tenk deg å være livredd for å fly til et punkt hvor du unngår turer. Eller gruer deg så mye til et tannlegebesøk at du hopper over nødvendig pleie. Spesifikke fobier kan forstyrre livet ditt. Men den gode nyheten er at de kan behandles. Med riktig hjelp kan du overvinne denne frykten og gjenvinne livet ditt.

Hva er en fobi?

En fobi er når du er redd for noe, selv om det ikke er farlig. Fobier utløser unngåelsesatferd, der personen strekker seg langt for å unngå situasjonen. Denne unngåelsen kan forstyrre dagliglivet, noe som gjør det vanskelig å utføre rutinemessige aktiviteter.

Fobier er klassifisert i spesifikke fobier, sosiale fobier og agorafobi. Spesifikke fobier er intens, irrasjonell frykt for en bestemt situasjon eller gjenstand, for eksempel høyder, edderkopper eller å fly. Sosial fobi, også kalt sosial angstlidelse, er frykt for sosiale situasjoner. Agorafobi er en frykt for å være på steder det er vanskelig å forlate.

Hva er spesifikke fobier?

Spesifikk fobi er en angstlidelse som involverer markert frykt eller angst for en bestemt gjenstand eller situasjon. Folk med spesifikk frykt vet at frykten deres ikke gir mening, men de kan ikke kontrollere den. Angst er ofte ute av proporsjon med den faktiske faren som situasjonen eller objektet utgjør.

En kombinasjon av genetiske, miljømessige og psykologiske faktorer kan forårsake en spesifikk fobi. For eksempel kan en person utvikle en spesiell fobi etter en traumatisk opplevelse, som å bli bitt av en hund eller fanget i en heis. Fobier er blant de vanligste psykiatriske lidelsene, som påvirker millioner av mennesker over hele verden. Eksempler inkluderer edderkoppers frykt for høyder eller fly.

Prevalens av spesifikke fobier

Hvert år har 10-15 % av mennesker spesifikke fobier. I løpet av livet vil nesten tre ganger så mange mennesker oppleve en fobi på et tidspunkt. Kvinner har en tendens til å ha spesifikke fobier. Spesifikke fobier kan utvikle seg i alle aldre, men begynner ofte i barndommen eller ungdomsårene.

Spesifikke fobier er de vanligste angstlidelsene, med betydelig innvirkning på mental helse og livskvalitet. Mange mennesker med spesifikk frykt har også andre angstproblemer som panikkanfall eller PTSD, som kan gjøre ting mer komplisert for dem.

Vanlige typer spesifikke fobier 

Det finnes mange typer spesifikke fobier. Her er noen av de vanligste;

Arachnophobia (frykt for edderkopper):

Arachnophobia er en intens frykt for edderkopper og andre edderkoppdyr, som for eksempel skorpioner. Denne frykten kan føre til ekstrem angst og unngåelsesatferd når du møter edderkopper, selv om de er ufarlige.

Akrofobi (høydeskrekk):

Akrofobi er frykt for høyder. Personer med akrofobi blir engstelige når de er høyt oppe, som i en høy bygning eller ser ned fra et høyt sted. Denne frykten kan forstyrre daglige aktiviteter og begrense bevegelsen.

Klaustrofobi (frykt for lukkede rom):

Klaustrofobi er frykten for å være i trange eller lukkede rom, for eksempel heiser, tunneler eller overfylte rom. Denne frykten kan forårsake panikkanfall og et sterkt ønske om å flykte fra situasjonen.

Aviofobi (flyskrekk):

Aviofobi, eller frykten for å fly, innebærer intens angst og bekymring forbundet med flyreiser. Personer med aviofobi kan hoppe over turer eller føle seg redde under flyreiser, selv om det vanligvis er trygt å fly.

Kynofobi (frykt for hunder):

Kynofobi er frykten for hunder. Denne fobien kan skyldes en traumatisk opplevelse med hunder eller observasjon av andres frykt. Det kan føre til betydelig angst og unngåelse av steder der hunder kan være tilstede.

Årsaker til spesifikke fobier

Flere faktorer bidrar til spesifikke fobier;

 • Fobier går i familier. Hvis et familiemedlem har en fobi, kan andre også utvikle en.
 • Unormal hjernefunksjon kan bidra.
 • Negative opplevelser kan utløse fobier. For eksempel kan et hundebitt føre til frykt.
 • Å observere andre med fobier kan påvirke deres utvikling.

Symptomer på spesifikke fobier

Fobisymptomer kan variere i intensitet og kan omfatte;

 • Svette.
 • Skjelvende.
 • Rask hjerterytme.
 • Kortpustethet.
 • Panikk anfall.
 • Frykt for en bestemt gjenstand eller situasjon.
 • Angst oppstår umiddelbart når den utsettes for en gjenstand eller situasjon.
 • Unngå objektet eller situasjonen.
 • Betydelig nød påvirker dagliglivet.

DSM forteller oss hvordan vi kan oppdage spesifikke fobier. Det er når du er superredd for noe, flipper ut når du ser det, og prøver å unngå det. Angst må også forårsake betydelig svekkelse i sosiale, yrkesmessige eller andre funksjonsområder.

Diagnose av spesifikke fobier 

Fagfolk innen psykisk helse diagnostiserer pasienter. 

Prosessen inkluderer:

Medisinsk historiegjennomgang: Forstå pasienthistorie og symptomer.

Spørreskjemaer og intervjuer: Vurdere alvorlighetsgraden og virkningen av fobien.

Diagnostiske kriterier: Kontroll av symptomer mot kriterier i DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

Behandling av spesifikke fobier

Psykoterapi

Kognitiv atferdsterapi (CBT) hjelper pasienter med å identifisere og utfordre irrasjonell frykt.

Eksponeringsterapi

Gradvis og kontrollert eksponering for det fryktede objektet eller situasjonen reduserer angst over tid.

Medisinering

 • Benzodiazepiner og selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI).
 • Håndtere angstsymptomer. Spesielt nyttig i alvorlige tilfeller eller når fobier oppstår sammen med andre angstlidelser.

Primær behandlingsmetode

 • Terapi regnes vanligvis som den primære tilnærmingen.
 • Medisinering er ofte en kortsiktig løsning.

Kognitiv atferdsterapi for fobier

Kognitiv atferdsterapi (KBT) er en mye brukt og effektiv behandling for spesifikke fobier. CBT hjelper deg med å finne og endre de dårlige tankene og handlingene knyttet til frykten din. Gjennom CBT lærer pasienter å utfordre irrasjonell frykt og utvikle sunne mestringsmekanismer.

CBT endrer hvordan du tenker om frykten din med å gjøre ting for å møte den, som eksponeringsterapi. Målet er å redusere angstresponsen og gjøre personen i stand til å møte frykten sin uten overveldende nød.

Eksponeringsterapi for spesifikke fobier

Eksponeringsterapi er fryktterapi. Det hjelper ved å sakte venne deg til tingene som skremmer deg. Eksponeringen kan være reell eller innbilt, avhengig av fobiens natur og pasientens komfortnivå.

Eksponeringsterapi hjelper deg å venne deg til skumle ting, slik at du ikke er redd lenger. Denne prosessen, kjent som tilvenning, lar personen lære at det fryktede objektet eller situasjonen utgjør liten eller ingen reell fare. Eksponeringsterapi fungerer bra for spesifikk frykt. De fleste blir bedre av det.

Selvhjelpsstrategier

Foruten å se en profesjonell, er det mange måter å hjelpe med spesifikk frykt. Du kan prøve forskjellige strategier og få støtte fra andre. 

Disse inkluderer:

Avslappingsteknikker:

Dette er metoder for å roe ned når du er redd. Eksempler inkluderer å ta sakte, dype åndedrag og praktisere mindfulness, som betyr å følge nøye med på hva som skjer i øyeblikket.

Trening og sunn livsstil:

Øvelser som å gå, trene eller danse kan hjelpe deg å føle deg bedre. Å spise sunn mat og få nok søvn er også viktig.

Støttegrupper og venner:

Dette er steder hvor mennesker med samme frykt kan snakke og hjelpe hverandre. Det er som å ha en gruppe mennesker som heier på deg. Venner og familie kan også være som et varmt teppe, og gi deg trøst og styrke.

Ved å bruke disse strategiene og ha støtte fra andre, kan det føles mindre skummelt og mer håndterbart å møte frykten din.

Å leve med en spesifikk fobi

Å leve med en spesifikk fobi kan være utfordrende, men håndterbart:

 • Søk profesjonell hjelp (terapeut, psykiater).
 • Lær deg selv om din fobi.
 • Øv på avspenningsteknikker (dyp pusting, mindfulness).
 • Gradvis eksponering for triggere.
 • Bygg et støttenettverk (venner, familie, støttegrupper). 
 • Oppretthold en sunn livsstil (trening, kosthold, søvn).
 • Sett realistiske mål.
 • Bruk selvhjelpsressurser (bøker, nettressurser).
 • Vær utholdende og tålmodig.

Spesifikk fobi blant voksne

Spesifikk fobi blant voksne er et vanlig problem som påvirker livskvaliteten. Personer med spesielle fobier kan finne det vanskelig å gjøre ting i privatlivet og arbeidslivet fordi de unngår dem. For eksempel kan noen som er redd for å fly hoppe over turer, noe som påvirker jobben og vennskapene deres.

Spesifikke fobier kan få deg til å føle deg stresset og ute av stand til å gjøre ting. Dette kan bety at du bruker mindre tid med andre, gjør færre oppgaver på jobben og føler deg ulykkelig. Spesifikke fobier kan få deg til å føle deg stresset og ute av stand til å gjøre ting. Resultatet kan være at du bruker mindre tid sammen med andre, jobber mindre og føler deg ulykkelig. Det er viktig å vite hvor vanlige spesifikke fobier er hos voksne. Dette bidrar til å lage bedre behandlingsplaner.

Viktige punkter

 • Mange mennesker lider av fobier, som en sterk, ofte overdreven frykt.
 • Spesifikke fobier betyr å være veldig redd for én ting. Folk kan unngå den tingen for å føle seg trygge.
 • Livstidsprevalensen av spesifikke fobier er estimert til å være opptil 10 til 15 %, med kvinner som er mer påvirket enn menn.
 • Spesifikke fobier forårsaker fysiske symptomer, panikkanfall og unngåelsesatferd.
 • Leger ser nøye på symptomene for å diagnostisere fobier. De følger reglene i en spesiell bok kalt DSM.
 • Terapi, som å snakke og møte frykt, er vanlig. Medisin brukes sammen med terapi.
 • Avslappende metoder, som dyp pusting, kan hjelpe. Å snakke med andre som forstår kan hjelpe. Å spise godt og trene kan også få deg til å føle deg bedre.
 • Familie og venners støtte hjelper mennesker med spesifikk frykt å få hjelp og føle seg bedre i livet.

Spesifikke fobier er vanlige og håndterbare. Med forståelse og passende behandling kan individer leve tilfredsstillende liv. Hvis du eller noen du kjenner sliter med en fobi, er det å søke hjelp det første skrittet mot å overvinne det.

Vanlige spørsmål

Kan spesifikke fobier kureres?

Ja, spesifikke fobier kan behandles effektivt.

Er det alltid nødvendig med medisiner for fobibehandling?

Nei, medisiner er ikke alltid nødvendig. Terapi, spesielt CBT og eksponeringsterapi, er ofte effektiv uten medisiner.

Er det mulig å ha mer enn én fobi?

Ja, du kan ha mer enn én fobi. Hver fobi krever individuell oppmerksomhet og behandling.