Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Smilende depresjon

Smilende depresjon er ikke en klinisk diagnose. Men det er et reelt problem for mange mennesker. Det oppstår når du har depresjon og du maskerer symptomene dine. Slike mennesker fortsetter å smile og viser ikke sine virkelige følelser. Diagnosen er vanskelig og behandles med terapier og antidepressiva.

Hva er smilende depresjon?

Mesteparten av tiden er depresjon assosiert med fortvilelse, tristhet og sløvhet. Deprimerte mennesker klarer ikke å komme seg opp av sengen. Men hvordan depresjon viser seg hos mennesker varierer fra person til person.

Smilende depresjon er en betegnelse på mennesker som er deprimerte fra innsiden, men som virker glade og fornøyde på utsiden. De ser ut til å være flere personer. Men virkeligheten deres er at de skjuler depresjon.

Merk at smilende depresjon ikke er et begrep eller en tilstand som finnes i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). For diagnose blir det diagnostisert som alvorlig depressiv lidelse med atypiske trekk.

Hva er symptomene på smilende depresjon?

Noen med smilende depresjon virker glad for verden, men i virkeligheten er de ulykkelige innvendig. Symptomene deres er ikke så forskjellige fra vanlig depresjon.

Depresjon har ulike effekter på alle. Når det gjelder symptomer, har alle følelser og symptomer for det.

Klassiske symptomer er: 

 • Endringer i søvn, appetitt og vekt 
 • Utmattelse 
 • Følelser av håpløshet med lav selvtillit og selvtillit 
 • Tap av interesse for ting de var interessert i

De fleste av disse symptomene og flere vil ikke bli sett offentlig. For en gjennomsnittlig person vil en smilende, deprimert person,

se slik ut: 

 • De ser ut til å være glad og munter  
 • De har et optimistisk kroppsspråk 
 • De har en fast jobb med en sunn familie
 • De har et aktivt sosialt liv med venner

Hvis du er deprimert, men fortsatt smiler rundt folk, skjuler alt kaoset på innsiden, så vil du føle følgende symptomer:

 • Har ikke lyst til å belaste andre ved å uttrykke følelser 
 • Å vise tegn på depresjon er svakhet 
 • Tenker “Vis at du ikke har depresjon, fordi du har det bra” 
 • Tenker at andre har det verre, så du trenger ikke å klage 
 • Det føles som om verden har det bedre uten deg

Ved smilende depresjon er en persons energinivå intakt når man er rundt mennesker. Men når de var alene, ville de føle det samme som deprimerte mennesker inni seg.

Hvorfor smiler folk når de er deprimerte?

Det er ikke en norm for folk å skjule depresjonen sin, det er mange grunner til at folk skjuler depresjon. De kan skjule det for å beskytte personvernet, dømmekraften eller en hvilken som helst profesjonell grunn.

Følgende er noen grunner til at folk smiler når de er deprimerte:

Frykt for å være en byrde for andre

Skyldfølelse og depresjon går sammen. På samme måte ønsker ikke folk å belaste andre med det de står overfor i hverdagen. Dette gjelder spesielt for mennesker som er vant til å bry seg om andre i stedet for å la andre ta seg av dem. De vet ikke hvordan de skal be om hjelp, så de holder kampen for seg selv.

Føler meg flau

Noen mennesker tror at depresjon er en feil. Kanskje de tror det er en fase og burde komme seg ut av det. De føler seg flaue fordi de tror de burde være sterke nok til å klare det selv. Og det blir ikke håndtert godt, så de føler seg dårlig.

Benektelse

Smilende depresjon kan være en årsak til fornektelse av å føle seg deprimert. De føler at hvis de smiler, har de ikke depresjon. Mange deprimerte mennesker innrømmer ikke engang at det er noe galt med dem. Det er lettere for dem å late som om de er akseptable i stedet for å åpne opp om sitt sanne jeg.

Frykt for å fremstå som svak

Personer med smilende depresjon har en frykt for å virke svak. De føler at folk vil dra nytte av at de har depresjon. De tror at andre vil bruke deres depresjon for å løfte seg selv. Og tar på seg et smilende ytre og innrømmer aldri at de trenger hjelp.

Mangel på oppmerksomhet

Enkeltpersoner erkjenner kanskje ikke engang at de opplever depresjon på grunn av en frakobling mellom deres indre tilstand og ytre oppførsel. Denne mangelen på selvbevissthet kan forsinke å søke behandling og støtte.

Perfeksjonisme

Perfeksjonister vet hvordan de skal se perfekte ut i enhver situasjon. Det er ved å skjule deres problemer og smerter. Så dette får dem også til å møte depresjon med et smil. Hvis de innrømmer at noe er galt, vil perfeksjonsomslaget deres falle. Så de later som de er glade og skjuler depresjonen sin.

Selvmordsrisiko

Smilende depresjon kan øke risikoen for selvmord betydelig av flere årsaker.

Skjulte symptomer

Fordi mennesker med smilende depresjon ofte virker lykkelige og vellykkede, kan deres venner, familie og til og med helsepersonell undervurdere eller fullstendig overse deres nød. Denne mangelen på anerkjennelse kan føre til mangel på støtte og hjelp, noe som øker risikoen for selvmord.

Mangel på hjelpesøkende

Selve naturen til smilende depresjon innebærer en stivhet eller manglende evne til å søke hjelp på grunn av frykt og ett ønske om å ikke belaste andre. Eller å ikke tro at problemene deres er alvorlige nok, til å kreve hjelp. Dette kan hindre enkeltpersoner i å få tilgang til de psykiske helseressursene de trenger.

Internalisert fortvilelse

Kontrasten mellom hvordan individer med smilende depresjon føler på innsiden og hvordan de presenterer seg for verden kan forsterke følelsen av isolasjon, håpløshet og fortvilelse. Disse forsterkede følelsene er betydelige risikofaktorer for selvmordstanker.

Impulsive avgjørelser

Den pågående belastningen med å opprettholde en fasade kan føre til impulsiv eller risikabel atferd, inkludert selvmordsforsøk. Anstrengelsene for å fremstå som ok for andre kan være utmattende, noe som fører til at noen ser selvmord som en måte å unnslippe sin indre smerte.

Kritiske perioder

Hvis noen med en smilende depresjon plutselig ser ut til å bli bedre eller virker rolige, kan det mistolkes som en reell bedring. Imidlertid kan dette noen ganger tyde på at de har bestemt seg for å avslutte livet og finner derfor trøst i løsningen.

Gitt disse faktorene, må samfunnet, venner, familie og helsepersonell erkjenne at noen kan slite med alvorlig depresjon selv om de utad virker lykkelige og vellykkede. Bevissthet, åpne samtaler om mental helse og oppmerksom støtte er avgjørende for å håndtere den skjulte fortvilelsen ved smilende depresjon og redusere risikoen for selvmord.

Hvordan hjelpe noen med smilende depresjon?

For å hjelpe noen med smilende depresjon, følg disse trinnene:

Observer subtilt: Vær oppmerksom på uoverensstemmelser mellom deres ytre lykke og subtile tegn på nød. Kan være å trekke seg tilbake fra aktiviteter de pleide å glede seg over eller kommentarer som antyder mer dyp tristhet.

Nærm deg forsiktig: Start en samtale i private, komfortable omgivelser. Bruk åpne spørsmål for å oppmuntre dem til å dele følelsene sine uten å presse dem.

Lytt aktivt: Gi dem din udelte oppmerksomhet. Lytt til dem og valider deres følelser og opplevelser uten å dømme eller gi umiddelbare løsninger.

Oppmuntre profesjonell hjelp: Foreslå forsiktig å søke støtte fra psykisk helsepersonell. Understrek for dem at det er et tegn på styrke, ikke svakhet.

Tilby kontinuerlig støtte: La dem vite at du er der for dem. Tilby din støtte for å finne ressurser eller bare være en konsekvent tilstedeværelse.

Hold deg informert: Lær deg selv om depresjon for å forstå hva dem opplever. Og for å gjenkjenne tegnene på at tilstanden deres kan forverres.

Husk, mens du kan gi støtte, er profesjonell hjelp avgjørende for noen som håndterer smilende depresjon.

Ofte stilte spørsmål:

Hvilken behandling anbefales for smilende depresjon?

Behandling for smilende depresjon inkluderer CBT. Om nødvendig kan du ta antidepressive medisiner. Disse behandlingene vil virke på skjulte symptomer på depresjon.

Betraktes smilende depresjon som en medisinsk diagnose?

Nei, smilende depresjon er ikke en anerkjent medisinsk diagnose i kliniske manualer. Det er imidlertid et begrep som brukes for å beskrive et fenomen der individer skjuler sine depressive symptomer.

Er det mulig å komme seg fra smilende depresjon?

Ja, med passende behandling og støtte kan enkeltpersoner komme seg etter smilende depresjon. Gjenoppretting kan innebære å håndtere symptomer, lære mestringsstrategier og justere livsstil.

Siste ord:

Mennesker med smilende depresjon maskerer tristheten med et smil for å virke lykkelige. Dette skjuler deres indre uro. Hvis du noen gang ser noen gå gjennom symptomene på depresjon og skjuler det , bør du prøve å få dem til hjelp.