Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Depresjon og hukommelsestap

Opplever du hukommelsessvikt sammen med følelser av depresjon? Sammenhengen mellom hukommelsestap og depresjon er kompleks og påvirker mange mennesker. Depresjon påvirker hukommelsen og gjør det vanskelig å huske ting eller daglige gjøremål. Det er viktig å gjenkjenne hvordan depresjon og tap av erindring henger sammen. Terapi, medisiner eller endringer i livsstil kan regelmessig bidra til å håndtere depresjon og forbedre hukommelse og oppmerksomhet i dagliglivet. 

Depresjon er en kompleks intellektuell helsetilstand som påvirker tusenvis av mennesker over hele verden. Det kan ha en dyp effekt på hver eneste detalj i en persons liv, som inkluderer deres kognitive evner. En av de mindre ansett men betydelige konsekvensene av depresjon er hukommelsestap. Denne artikkelen utforsker forholdet mellom hukommelsestap og depresjon, å ser på hvorfor det skjer og hva du kan gjøre med det.

Kobling mellom depresjon og hukommelsestap 

Depresjon påvirker ikke bare humøret ditt; det kan også påvirke dine kognitive funksjoner. Depresjon påvirker hukommelsen på grunn av endringer i hjernefunksjonen. 

Kjemisk ubalanse: Depresjon forstyrrer nevrotransmittere for humør og tenkning. 

Hjernestruktur endringer: Kronisk depresjon endrer hukommelsesrelaterte hjerneområder som hippocampus. 

Kognitiv overbelastning: Depresjon gir hukommelsen skader. 

Hvordan påvirker depresjon hukommelsen? 

 Depresjon kan gjøre det vanskelig å ta hensyn til ting, både store og små. Dette skjer på grunn av at depresjon gradvis kan redusere hvordan sinnet fungerer, spesielt innenfor elementene som omhandler våre erindringer. Når en person er deprimert, kan de finne det vanskelig å huske ting. Dette betyr at hverdagslige oppgaver og å huske på nye ting blir vanskelig. Depresjon bremser hjernen din.  

Depresjonsbehandlinger som SSRI kan gi bedre hukommelse ved å jevne ut hjerneprosesser. SSRI er øker serotoninnivået, noe som løfter humøret og hjelper informasjonshåndteringen. Å håndtere depresjon hjelper til med å fjerne hukommelseståke, forbedre dagliglivet og gjenopprette selvfølelsen.  

Typer hukommelse påvirket av depresjon  

Depresjon kan påvirke hukommelsen på forskjellige måter, og påvirke forskjellige typer hukommelse forskjellig. Her er en titt på hvordan depresjon påvirker hver type:

Korttidsminne:

Dette er reminisensen som brukes for å inneholde små mengder fakta kort sagt. Personer med depresjon kan oppleve at det er vanskelig å vurdere ting de har lært eller blitt informert om. De kan glemme informasjon som hvor de plasserte nøklene sine eller hva noen sa til dem.

Langtidsminne:

Dette innebærer å lagre informasjon i lengre perioder, fra dager til tiår. Depresjon kan gjøre det vanskeligere for folk å huske tidligere hendelser eller opplevelser. Noen ganger husker folk dårlige ting mer enn gode, noe som gjør at depresjon føles verre.

Arbeidsminne:

 Denne typen minne handler om å holde informasjon i tankene mens du bruker den til å fullføre oppgaver. Du kan for eksempel ha et telefonnummer i hodet mens du ringer. Depresjon kan bremse arbeidsminnet, noe som gjør planlegging og beslutningstaking vanskeligere. 

Å forstå hvordan depresjon påvirker disse forskjellige hukommelsestypene kan hjelpe til med å finne bedre måter å håndtere og behandle det på. Hukommelsesøvelser, terapi og medisiner kan bidra til å forbedre humør og tenkning. 

Symptomer på depresjonsrelatert hukommelsestap 

Å identifisere depresjonsrelatert hukommelsestap kan være utfordrende fordi det ofte etterligner vanlig glemsel. Noen tegn kan imidlertid indikere at hukommelsestapet ditt er relatert til depresjon:  

 • Vansker med å huske avtaler eller oppgaver.  
 • Sliter med å huske nylige samtaler eller hendelser. 
 • Å glemme enkle ord under samtaler. 
 • Økt ubesluttsomhet og forvirring. 

Strategier for å håndtere depresjon og forbedre hukommelsen 

Å bekjempe depresjon og dens effekt på hukommelsen krever en mangefasettert teknikk. Nedenfor er flere metoder som kan være nyttige: 

Søk profesjonell hjelp: Søk behandling for alternativer som CBT, effektiv for depresjon. 

Medisinering: Vurder medisiner for korrigering av den kjemiske ubalansen. 

Sunn livsstil: Oppretthold en sunn livsstil ved å trene, spise sunt og sove tilstrekkelig. 

Minnehjelpemidler: Bruk minnehjelpemidler som planleggere og påminnelser for å kontrollere hukommelsesproblemer mens du håndterer depresjon. 

Forebygging av hukommelsestap ved depresjon 

Forebygging er vanligvis bedre enn kur. For å forhindre tap av erindring knyttet til depresjon, her er følgende forslag: 

 • Hold deg mentalt oppegående med gåter, studier og mestring av nye evner. 
 • Oppretthold en ordinær treningsøkt for å øke mental fitness. 
 • Sørg for en diett rik på omega-3 fettsyrer, antioksidanter og næringsstoffer. 
 • Øv på trykkkontrollteknikker som meditasjon og oppmerksomhet. 

Diagnostisering av hukommelsestap 

Legen din vil gjennomføre en fysisk undersøkelse og spørre deg for å forstå alvorlighetsgraden av hukommelsestapet ditt.  

De kan spørre om: 

 • Når du først observerte hukommelses problemene og hvor lenge de har pågått. 
 • Eventuelle siste følelser og om de er av depresjon, spenning eller tristhet. 
 • All normal bruk av reseptbelagte eller reseptfrie legemidler og deres dosering. 
 • Nylige endringer i medisinering. 
 • Oppgaver som har blitt utfordrende å starte eller fullføre. 
 • Tidligere behandlinger for hukommelsesproblemer og deres effektivitet. 
 • Alkoholforbruk og hvis hvilken frekvens og mengde. 
 • Historie om hodeskade eller ulykker. 
 • Nylige sykdommer. 
 • Endringer i hverdagen. 

Legen din kan stille deg spørsmål og sjekke hukommelsen og tenkningen din. De kan også bruke et EEG for å måle hjerneaktivitet. Blodprøver og hjerneskanninger som MR kan hjelpe med diagnose. Du kan få spesialister som nevrologer eller psykiatere nevnt for flere tester. 

Behandlingens rolle for depresjon for å forbedre hukommelsen 

Behandling av depresjon ville ikke bare adressere ulykkelighet, men også hukommelsen. Eksklusive behandlinger som kan hjelpe: 

Medisinering: Antidepressiva kan stabilisere hjernens kjemiske forbindelser som påvirker både temperamentet og hukommelsen. Når disse kjemiske forbindelsene er ekstra balanserte, kan du oppdage at det er lettere å huske ting. 

Psykoterapi: Dette er en type terapi som gjør det lettere for deg å snakke om dine følelser og tanker. Det lar deg takle de negative idéstilene. Ved å mestre nye metoder kan du se forbedring i hvordan du husker. 

Livsstils endringer: Regelmessig trening, sunt kosthold og tilstrekkelig søvn utgjør en stor forskjell. Disse justeringene kan heve humøret ditt og hjelpe sinnet til å fungere bedre, noe som kan forbedre hukommelsen. 

Mindfulness og meditasjon: Disse praksisene forbedrer gjenkjennelse, oppmerksomhet og hukommelse. De kan også redusere stress, noe som er bra for både humøret og kognitive evner. 

Ved å adressere depresjon med disse behandlingene, ser mange mennesker forbedringer i hukommelsen.  

Årsaker til hukommelsestap 

Minnetap kan utløses av ulike faktorer: 

 • Mangel på vitamin B-12. 
 • Mangel på søvn. 
 • Inntak av alkohol, narkotika eller visse reseptbelagte medisiner. 
 • Effekter av anestesi fra nyere kirurgiske prosedyrer. 
 • Kreftbehandlinger som kjemoterapi, strålebehandling eller benmargstransplantasjon. 
 • Hodeskader eller hjernerystelse. 
 • Redusert oksygentilførsel til hjernen. 
 • Spesifikke typer anfall. 
 • Tilstedeværelse av hjernesvulster eller infeksjoner. 
 • Tidligere hjerne eller hjertebypass operasjoner. 
 • Psykiske kondisjonstilstander inkluderer depresjon, bipolar sykdom, schizofreni eller dissosiative problemer.
 • Emosjonelt traume.
 • Dysfunksjon av skjoldbruskkjertelen.
 • Elektrokonvulsiv terapi.
 • Forbigående iskemisk angrep (TIA).
 • Nevrodegenerative sykdommer som Huntingtons sykdom, et par sklerose (MS) eller Parkinsons sykdom.
 • Migrene.

Noen av disse tilstandene kan behandles og i visse tilfeller kan hukommelsestap reverseres. 

Demens: 

Å miste hukommelsen med årene er vanlig for demens. Det er i tillegg vanskelig å foreslå, gjøre vurderinger, kommunisere og faktisk tenke. Personer med demens kan i tillegg oppleve atferdsproblemer og humørsvingninger. Utbruddet av demens er vanligvis tregt og vil bli større over tid. Ulike sykdommer kan forårsake demens, men Alzheimers sykdom er den vanligste. 

Alzheimers sykdom: 

Alzheimers sykdom påvirker hukommelsen og normale evner. Det kan gjøre det vanskelig å forårsake, dømme, studere, kommunisere og utføre daglige oppgaver. Personer med Alzheimers kan føle seg trakassert og feilplassert; imidlertid husker de ofte gamle minner bedre enn nye. Mens Alzheimers kan oppstå tidligere, rammer den vanligvis eldre 65 år og eldre. 

Hvordan påvirker depresjon hukommelsestap hos voksne? 

En studie fant ut at det å føle seg nedstemt eller engstelig i tjue, tretti og førtiårene kan føre til hukommelses og tenkeproblemer i femtiårene. Denne studien sjekket informasjon fra National Child Development Study. Det startet i 1958 og sporet mennesker fra barndom til alderdom for å se hvordan de utviklet seg. Forskere sier at det å ha depresjon eller angst en gang ikke nødvendigvis påvirket hukommelsen senere i livet. Men hvis noen hadde to eller flere episoder med depresjon eller angst da de var unge, ble hukommelsen dårligere etter hvert som de ble eldre. 

Vitenskapen bak depresjonsrelaterte hukommelsesproblemer 

Depresjon har en måte å rote med hjernen på, hovedsakelig i områder som håndterer hukommelsen vår. En dominerende region som er berørt er hippocampus, som er som hjernens hukommelse. Hos personer med depresjon kan hippocampus være mindre eller ikke lenger fungere like godt. Denne endringen gjør det vanskeligere å holde på nye erindringer eller huske på gamle minner. Depresjon påvirker også sinnets frontallapper, den delen som gjør oss i stand til å gjøre valg og hva som er virkelig. Når disse regionene ikke fungerer riktig, er det vanskelig å være oppmerksom og huske ting. 

Forskning sier at et stresshormon kalt kortisol er høyere hos personer med depresjon. Dette kan skade hippocampus og hukommelsen enda mer. Dessuten, ved depresjon, fungerer kanskje ikke hjernens nettverk som hjelper forskjellige områder med å kommunisere. Dette gjør det vanskeligere å behandle og huske ting. Å kjenne til disse endringene hjelper forskere med å finne bedre måter å håndtere depresjon og hukommelsesproblemer. De tar sikte på behandlinger som kan hjelpe hjernen til å helbrede og gi bedre hukommelse. 

Å leve med hukommelsestap og depresjon 

 Mennesker som møter disse utfordringene føler seg ofte fortapt og alene. Historiene deres viser hvor tøft det er å glemme viktige ting og takle dyp tristhet. Til tross for disse kampene finner mange unike måter å håndtere symptomene på. De kan bruke journaler for å holde oversikt over dagene sine, sette påminnelser for viktige oppgaver eller finne trøst i rutiner som gir en følelse av normalitet. 

Å høre om hvordan andre håndterer begge deler kan oppmuntre til ønske om å oppsøke hjelp. Gjennom å dele sine erfaringer lærer enkeltpersoner oss at det er mulig å finne lys i mørket. Når saker blir vanskelige, er det viktig å be om hjelp fra mennesker vi er glad i eller spesialister. Å ta vare på oss selv er viktig. Å se hvordan andre blir bedre fra vanskeligheter  lærer oss at selv når livet er vanskelig, er det måter å fortsette på. 

Tips for å støtte minnefunksjonen 

For å beholde minner under depresjon, sjekk hele livet ditt. Endre livsstilen din, finn bedre måter å tenke på og vurder medisinsk hjelp om nødvendig. Det handler om å ta vare på deg selv for å hjelpe hukommelsen til å fungere bedre.  

Tips for å støtte minnefunksjonen: 

 • Sunt kosthold rikt på antioksidanter og omega-3 fettsyrer. 
 • Regelmessig fysisk aktivitet for å forbedre blodsirkulasjonen til hjernen. 
 • Tilstrekkelig søvn for å konsolidere hukommelsen. 
 • Håndter stress gjennom mindfulness eller meditasjon. 
 • Delta i kognitive øvelser som gåter eller å lære nye ferdigheter. 
 • Oppretthold sosiale forbindelser for å redusere depresjon og stress. 
 • Begrens alkoholinntaket og unngå narkotika. 
 • Søk profesjonell hjelp om nødvendig, for eksempel terapi. 
 • Gjennomgå medisiner med en helsepersonell for potensielle hukommelses påvirkninger. 
 • Bruk minnehjelpemidler som lister og kalendere. 
 • Sett en rutine for å redusere kognitiv belastning. 

Viktige punkter 

 • Hukommelsestap og depresjon er nært forbundet. Depresjon kan rote med hukommelsen din. 
 • Å få behandling for depresjon kan hjelpe hukommelsen din til å bli bedre. Det handler ikke bare om å føle seg lykkeligere, det handler om å tenke bedre også. 
 •  Det er ting du kan gjøre for å hjelpe hukommelsen din selv om du lider av depresjon. 
 • Det er viktig å forstå hukommelsestap og depresjon. Å gjenkjenne tegn er det første trinnet. Å søke behandling hjelper. Bruke strategier for å få bedre hukommelse og livskvalitet. 

Husk at du ikke lenger er alene, og hjelp er tilgjengelig. 

Vanlige spørsmål 

Kan depresjon forårsake permanent hukommelsestap? 

Nei, i de fleste tilfeller er hukommelsestap fra depresjon ikke permanent.  

Hvordan forholder stress seg til depresjon og hukommelsestap? 

Stress kan forverre depresjon og kognitive problemer, for eksempel hukommelsestap.  

Kan det å forbedre depresjonen min bidra til å gjenopprette hukommelsen min? 

Ja, å håndtere depresjon kan hjelpe hukommelsen.  

Hva er årsakene til hukommelsestap hos personer med depresjon? 

Hukommelsesproblemer kan være knyttet til de vanlige symptomene på depresjon og  kognitive svekkelser som kommer av depresjon og en mindre hippo campus. 

Er det noen hjelp tilgjengelig for depresjonsrelaterte minneproblemer? 

Ja, behandlinger kan hjelpe hukommelsen ved depresjon. Terapier finnes for å skape bedre minner for deprimerte mennesker