Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Angst om natten

Føler du deg engstelig om natten? Når dagen slutter, og det blir mørkt og stille, føler mange seg mer engstelige. Angst om natten Selv om du er stresset fra i dag eller bekymret for morgendagen, kan nattetid øke disse følelsene. Å vite hvorfor angsten blir mer intens om natten kan hjelpe deg med å takle den. Et løpende hjerteslag eller over tenking kan være årsaken. Ved å forstå årsakene kan du finne gode måter å roe sinnet og kroppen på slik at du kan sove bedre og føle deg mer avslappet.

Hva er Angst om natten?

Angst om natten betyr å føle seg mer bekymret eller redd om natten.

Denne typen angst kan gjøre det utfordrende å sovne eller holde seg i søvn, noe som fører til dårlig søvnkvalitet og tretthet på dagtid.

Om natten kan angst vise seg som vandrende tanker eller en følelse av frykt. Noen kan til og med våkne og føle seg veldig redde og ukomfortable.

Hvorfor blir angsten verre om natten?

Kveldens fred og stillhet kan gjøre angsten verre om natten og øke engstelige tanker eller bekymringer. Når du har mindre å gjøre om natten, er det mer sannsynlig at tankene dine fokuserer på stress og angst. Det kan være vanskelig å sove på grunn av dette.

Ulike ting kan gjøre deg engstelig om natten. Du kan oppleve stress, angst eller ikke sove godt. Det første trinnet for å håndtere og redusere natteangst er å forstå disse årsakene.

Hva er symptomene på natteangst?

Symptomene på natteangst kan variere fra person til person, men inkluderer ofte:

 • Løpende Tanker.
 • Vanskeligheter med å sovne.
 • Våkner ofte om natten.
 • Opplever panikkanfall.

Andre symptomer kan inkludere fysiske tegn på angst, for eksempel:

 • Rask hjerterytme.
 • Svette.
 • Skjelvende.

Disse symptomene kan forstyrre søvnen, føre til søvnmangel og ytterligere forverre angst.

Hva forårsaker Angst om natten?

Ulike faktorer kan forårsake angst om natten, inkludert:

 • Å sove kan være vanskelig hvis du er stresset og engstelig gjennom dagen.
 • Å endre søvnplanen, drikke for mye koffein eller gjøre spennende ting før sengetid kan få deg til å føle deg engstelig.
 • Det er en mulighet for at personer med generalisert angstlidelse eller panikklidelse vil føle seg mer engstelige om natten.
 • Overdreven skjermtid før sengetid, mangel på trening og et usunt kosthold bidrar til angst om natten.

Å lære hvorfor du føler deg engstelig om natten kan hjelpe deg med å finne måter å takle og føle deg bedre på.

Hvordan håndtere natteangst?

Å håndtere angst om natten innebærer livsstilsendringer, avspenningsteknikker og noen ganger profesjonell hjelp.

Etabler en sengetidsrutine

Å gjøre beroligende ting før sengetid forteller kroppen din at det er sovetid. Sov til samme tid hver natt. 

Ikke drikk kaffe eller spis store måltider før sengetid. 

Gjør avslappende ting som å lese eller ta et varmt bad.

Skap et søvnvennlig miljø

Et fredelig soverom er avgjørende for å få en god natts søvn. Hold rommet kjølig, mørkt og stille. Sørg for at sengetøyet ditt er komfortabelt. Sørg for at lys og støy ikke er forstyrrende.

Øv på avslapningsteknikker

Meditasjon, dype pusteøvelser og progressiv muskelavslapping kan roe sinnet og kroppen.

Begrens skjermtid

Skjermer med blått lys kan ødelegge søvnen din. Ikke bruk skjermer i minst en time før sengetid. Bruk apper som gjør det blå lyset mindre på dingsene dine.

Søk profesjonell hjelp

Hvis angst om natten påvirker livskvaliteten og søvnen din, kan det være på tide å søke hjelp fra en profesjonell. En terapeut kan hjelpe deg med å håndtere stress ved å gi deg støtte og råd. Legen din kan finne ut om du trenger medisiner eller andre behandlinger.

Å få profesjonell hjelp kan gi deg det du trenger for å håndtere angst om natten og føle deg bedre.

Hvordan påvirker søvnangst den generelle helsen?

Søvnangst kan ha en dyp innvirkning på den generelle helsen, og bidra til både fysiske og psykiske helseproblemer. Å føle seg engstelig hele tiden og ha problemer med å sove kan gjøre deg trøtt og svekke immunforsvaret. Det kan også gjøre deg mer sannsynlig å utvikle angstlidelser eller depresjon.

Angst kan gjøre det vanskelig å sove godt, noe som kan gjøre det vanskelig å tenke klart. Du kan ha problemer med å konsentrere deg, huske ting og ta avgjørelser. 

Naturlige rettsmidler for natteangst

Naturmidler kan også være effektive for å håndtere angst.

Urtetilskudd:

Mange urtetilskudd sier at de kan redusere angst, som urtete. Men det er ikke mye vitenskapelig bevis som støtter disse ideene. Det er viktig å konsultere en lege som vet om urtetilskudd og hvordan de kan samhandle med andre medisiner.

Aromaterapi:

Det er en populær alternativ behandling i Norge. Å lukte beroligende planteeteriske oljer kan bidra til å redusere stress og angst. Disse oljene kan fremme avslapning. Ulike dufter fungerer bedre for forskjellige mennesker, så prøv noen for å se hvilke du liker best. Lavendelolje, kamilleolje etc.

Fysisk trening:

Regelmessig trening kan redusere angstnivået. Yoga, turgåing, svømming.

Kosthold og ernæring:

Enkelte matvarer kan ha en beroligende effekt. Mat rik på magnesium som nøtter og frø, Omega-3 fettsyrer som finnes i fisk, urtete som kamille eller peppermynte.

Kognitiv atferdsterapi (CBT) for søvnangst

CBT er en svært effektiv behandling for angst og søvnforstyrrelser. CBT lærer deg å gjenkjenne og endre negative tanker og handlinger som gjør deg engstelig. Du lærer nye, bedre måter å håndtere det på.

CBT for søvnangst kan bruke metoder som å endre tankene dine, begrense tiden din i sengen og kontrollere hva du gjør før du sover. Å snakke med en terapeut som vet om dette kan gi deg gode måter å håndtere angst og sove bedre på.

Medisinering og behandlingsalternativer for søvnangst

I noen tilfeller kan medisiner være nødvendig for å håndtere søvnangst. Vanlige alternativer inkluderer:

Medisiner mot angst:

Medisiner som benzodiazepiner og SSRI kan få deg til å føle deg mindre engstelig.

Søvnmedisiner:

Reseptbelagte søvnmedisiner kan hjelpe enkeltpersoner med å sovne raskere og holde seg i søvn hele natten.

Det er viktig å konsultere helsepersonell for å finne den beste behandlingsplanen for dine spesifikke behov.

Hvorfor oppstår angstsvette om natten?

Angstsvette om natten, også kjent som nattesvette, skjer på grunn av kroppens respons på stress og angst. Når du føler deg engstelig, går kroppen i “fight or flight” modus, og frigjør adrenalin som kan forårsake svette.

Hormonelle endringer under søvnsykluser kan også utløse nattesvette. Personer med høy angst kan føle disse effektene sterkere. 

Hva kan forårsake frykt for å være alene hjemme om natten?

Å være redd for å være alene hjemme om natten kan komme av forskjellige ting. Det kan være på grunn av tidligere skumle hendelser som innbrudd eller andre farer når du er alene. I tillegg kan en generell frykt for mørket eller ukjente lyder i huset øke denne angsten.

Å se skumle filmer før sengetid kan gjøre frykten verre. Å føle seg utrygg hjemme fordi det ikke er trygt eller i et farlig område kan også øke frykten.

Hva er årsakene til å våkne med Angst om natten?

Å våkne med angst om natten er ofte forårsaket av stress og bekymringer som overføres fra dagen. Disse uløste problemene kan manifestere seg som angst når sinnet er i ro, og det er færre distraksjoner.

En annen vanlig årsak er fysisk ubehag, som smerte eller sykdom, som kan forstyrre søvnen og utløse angst. Dårlige søvnvaner kan forårsake urolige netter og morgenangst. Å drikke koffein eller bruke elektronikk før sengetid er vanlige problemer.

Viktige punkter

 • Stress, dårlig søvnhygiene, underliggende angstlidelser og livsstilsfaktorer.
 • Avslappingsteknikker, etablering av sengetidsrutine og begrense koffein og alkohol.
 • Hold deg til en vanlig søvnrutine og gjør soveområdet behagelig.
 • Kognitiv atferdsterapi behandler søvnangst.
 • Anti angst og søvnmedisiner kan være nødvendig for noen individer.
 • Rådfør deg med psykisk helsepersonell hvis angst om natten påvirker livet ditt.
 • Nattesvette under angst er forårsaket av stresshormoner og endringer i søvnsyklusen.
 • Frykt for å være alene hjemme om natten kan skyldes tidligere skumle opplevelser eller å føle seg utrygg.
 • Å våkne med angst om natten kan skyldes uløst stress eller ubehag som forstyrrer søvnen.

Du kan redusere angsten om natten ved å bruke disse strategiene og få riktig behandling. Å få bedre søvn kan få sinnet til å føle seg bedre.

Vanlige spørsmål

Hvordan kan jeg stoppe Angst om natten?

For å sove bedre og redusere bekymringer om natten, lag en sengetidsplan. Sett opp en koselig soveplass. Prøv beroligende øvelser. Reduser skjermbruken før sengetid. Utforsk naturlige måter å slappe av på eller snakk med en profesjonell for støtte.

Hvorfor blir jeg engstelig før jeg legger meg?

Angst før sengetid kan skyldes uløst stress fra dagen, dårlige søvnvaner eller underliggende psykisk helsetilstand. Mangelen på distraksjoner om natten kan gjøre engstelige tanker mer merkbare.

Kan angst påvirke søvnkvaliteten?

Ja, angst kan påvirke søvnkvaliteten. Det kan gjøre det vanskelig å sovne, forårsake urolig søvn og føre til hyppig oppvåkning om natten.