Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

SAMTALE TERAPI

Samtale Terapi

Hva er samtaleterapi og kan det hjelpe?

Vi kan alle bli utsatt for følelsesmessig og følelsesmessig stress gjennom perioder av livet. For noen mennesker er problemene kortvarige og ingen behandling er nødvendig. Men for andre kan deltakelse i samtaleterapi utgjøre en betydelig forskjell i hvordan de har det og muligens endre livssyn. Enten det har å gjøre med en tøff hendelse, vanskelig livssituasjon, stressende studie- eller jobbsituasjon, tap av et nært forhold, håndtering av en fysisk sykdom og/eller følelse av angst, stress eller deprimering, kan det være på tide å vurdere samtaleterapi . Samtaleterapi kan hjelpe deg med å finne ut hvordan du skal håndtere negative tanker og følelser og gjøre positive og varige endringer i livet ditt.

Hva er psykoterapi?

Samtaleterapi, også kjent som psykoterapi, gis av psykiatrisk helsepersonell. psykiatere og psykologer bruker for å kommunisere med sine pasienter. Hensikten med samtaleterapi er å hjelpe folk med å identifisere problemer som forårsaker følelsesmessig og følelsesmessig stress.

For noen mennesker er disse problemene komplekse og kan føre til en diagnose som  depresjon eller angst. For andre kan samtaleterapi ganske enkelt tjene som et trygt sted å diskutere følelser og følelser utløst av daglige stressfaktorer, en medisinsk sykdom, relasjonsvansker, sorg, tap eller konsekvensene av et traume. Når problemene er identifisert, vil en terapeut hjelpe deg å forstå hvordan disse stressfaktorene påvirker livet ditt og arbeide for å utvikle strategier og løsninger for å redusere alvorlighetsgraden av symptomene. Vanligvis varer en samtaleterapiøkt i 45 minutter, med mindre annet er avtalt. Hvor ofte du går til terapi og hvor lenge du fortsetter, avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene og behandlingsplanen din behandler sammen med deg. I utgangspunktet kan du forvente å delta i terapi en gang i uken. Selv om dette kan virke som en stor sak,

Frekvensen av økter kan gradvis endres til to ganger i måneden og mindre ettersom du utvikler mestringsstrategier og begynner å vise tegn på bedring.

Hvilken type samtaleterapi finnes?

Å velge riktig terapeut er bare en del av ligningen. Du vil også lese om de ulike tilnærmingene til samtaleterapi. De gode nyhetene? Det er mange alternativer, noe som betyr at du sannsynligvis vil finne en som fungerer for deg.

Det er fem brede kategorier av psykoterapi, ifølge American Psychological Association. Disse tilnærmingene inkluderer:

Atferdsterapi. Målet med atferdsterapi er å redusere eller eliminere selvdestruktiv eller usunn atferd ved å adressere dem og også forsterke ønskelig atferd.

Kognitiv atferdsterapi. Terapeuter som bruker kognitiv terapi fokuserer mer på det du tenker i stedet for det du gjør.

Humanistisk terapi. Innen humanistisk terapi er det tre undertyper: klientsentrert terapi, gestaltterapi og eksistensiell terapi.

Psykodynamisk terapi. Denne tilnærmingen tar et dykk inn i den ubevisste betydningen og motivasjonen til dine følelser, tanker og atferd. I psykodynamisk terapi utvikles ideelt sett et tillitsfullt forhold mellom terapeut og klient. Noen vil referere til dette som «samtaleterapi».

Holistisk eller integrerende terapi. I stedet for å fokusere på én stil, kombinerer terapeuter som bruker en integrerende terapistil elementer fra ulike teorier for å skape en stil som møter klientens behov.

Psykiatere og psykologer bruker visse typer samtaleterapi når de behandler spesifikke tilstander som angst eller depresjon som regnes som de vanligste psykiske lidelsene.

Kognitiv atferdsterapi. En kombinasjon av kognitiv og atferdsterapiteknikker er den mest brukte tilnærmingen for behandling av angstlidelser.

Kognitiv terapi legger vekt på den viktige rollen til å tenke, hvordan vi har det og hva vi gjør. Kognitiv terapi brukes ofte til å behandle depresjon.

Psykodynamisk terapi og mellommenneskelig terapi brukes også ofte til å behandle angst og depresjon.

Tips for å finne en terapeut.

Er du klar for å avtale time hos en terapeut, men er usikker på hvor du skal begynne, ta gjerne kontakt med oss. Du kan også prøve:

Spør legen din om en anbefaling.

Rådfør deg med ditt lokale psykisk helseteam eller eksperter på mental helse.

Spør familie og venner om anbefalinger.

Fungerer samtaleterapi?

Det korte svaret er ja … samtaleterapi fungerer. Suksessen eller effektiviteten med psykoterapi er imidlertid avhengig av at du er villig til å være åpen for prosessen og være ærlig om hva du føler. Det avhenger også av dynamikken i forholdet pasient-terapeut. Mental helseeksperter støtter bruken av psykoterapi ved behandling av forskjellige tilstander, men forskning støtter også bruken av psykoterapi.

EN 2015 gjennomgang fant at kognitivterapi er det mest konsekvent støttede psykoterapeutiske alternativet i behandlingen av angstlidelser, noe som forklarer hvorfor det også er det mest anbefalte.

EN 2018 populasjonsbasert kohortestudie fant ut at tidlige behandlinger med samtaleterapi kan redusere langsiktig risiko for alvorlige psykiske helsemessige forhold hos mennesker som har problemer med sorg.

Med den økende populariteten til online terapi og teleterapi, lurer mange på om denne typen samtaleterapi er effektiv.

Resultater fra en 2014-studie fant at online behandling var like effektiv som ansikts-til-ansikt-behandling for depresjon. En annen studie fra 2014 rapporterer at online kognitivterapi var både kostnadseffektiv og førte til en reduksjon i angstsymptomer.

Avsluttende

Vi kan alle oppleve følelsesmessig belastning på et tidspunkt. Den gode nyheten er at samtaleterapi er en velprøvd behandlingsmetode for å redusere symptomer og lære nye måter å håndtere problemer på. I tillegg er terapi åpen for alle, uavhengig av problemet. Våre spesialister innen psykiatri og rus- og avhengighetsmedisin ligger sentralt i Ski og har lang erfaring med psykoterapi, kognitiv terapi, interpersonlig terapi, dynamisk psykoterapi, helhetlig eller integrert psykoterapi som behandlingsformer med gode tilbakemeldinger fra våre pasienter. Kontakt oss. Bestill en time for videre kartlegging og samtale.