Hva er personlighetsforstyrrelser?
Som betegnelsen antyder så har dette å gjøre med personlighet. Personlighet er noe som ofte blir omtalt, men som mange samtidig ikke nødvendigvis besitter en dyp forståelse for. Personlighet er en persons disposisjon til å utøve bestemte mønstre av atferd, tenking og få fremvekket emosjoner i møte med gitte situasjoner og stimuli. Mange mener at en stor del av personlighet er oppbygget av forskjellige personlighetstrekk.
En person med personlighetstrekket ekstroversjon vil eksempelvis kunne føle seg energisk i møte med en gruppe mennesker, mens en person med personlighetstrekket introversjon vil kunne føle at det tærer på ens energilagre å måtte opprettholde en personlighet over lengre tid i møte med andre mennesker.
Mange personlighetsforstyrrelser bunner i bestemte personlighetstrekk, og viser til hvordan det å befinne seg på den ekstreme siden av et personlighetstrekk kan manifestere seg i forskjellige atferdsmønstre. Et eksempel på dette er henholdsvis schizoid personlighetsforstyrrelse som kan sammenlignes med en ekstrem form for personlighetstrekket introversjon med et mulig innslag av en lav grad av omgjengelighet.
Hva forårsaker personlighetsforstyrrelser?
Personlighetsforstyrrelser er blant de minst kjente psykiske helsetilstandene. Forskere prøver fortsatt å finne ut årsaken til dem. Så langt tror de følgende faktorer kan bidra til utviklingen av personlighetsforstyrrelser:
Genetikk: Forskere har identifisert et feilfungerende gen som kan være en faktor i tvangsmessig personlighetsforstyrrelse. Forskere utforsker også genetiske koblinger til aggresjon, angst og frykt, som er egenskaper som kan spille en rolle i personlighetsforstyrrelser.
Hjerneforandringer: Forskere har identifisert subtile hjerneforskjeller hos personer med visse personlighetsforstyrrelser. For eksempel peker funn i studier på paranoid personlighetsforstyrrelse til endret amygdala-funksjon. Amygdala er den delen av hjernen din som er involvert i å behandle fryktelige og truende stimuli. I en studie om schizotyp personlighetsforstyrrelse fant forskere en volumetrisk reduksjon i frontallappen i hjernen.
Barndomstraumer: En studie avdekket en sammenheng mellom barndomstraumer og utvikling av personlighetsforstyrrelser. Personer med borderline personlighetsforstyrrelse, for eksempel, hadde spesielt høye forekomster av seksuelle traumer i barndommen. Personer med borderline og antisosiale personlighetsforstyrrelser har problemer med intimitet og tillit, som begge kan være relatert til overgrep og traumer i barndommen.
Verbal mishandling: I en studie hadde personer som opplevde verbale overgrep som barn tre ganger så stor sannsynlighet for å ha borderline, narsissistiske personlighetsforstyrrelse, tvangsmessige eller paranoide personlighetsforstyrrelser i voksen alder.
Kulturelle faktorer: Kulturelle faktorer kan også spille en rolle i utviklingen av personlighetsforstyrrelser, som demonstrert av de varierende forekomstene av personlighetsforstyrrelser mellom ulike land. For eksempel er det bemerkelsesverdig lave tilfeller av antisosiale personlighetsforstyrrelser i Taiwan, Kina og Japan, sammen med betydelig høyere forekomster av klynge C personlighetsforstyrrelser.
Personlighetsforstyrrelser Typer
Det finnes mange typer personlighetsforstyrrelser. De er gruppert i tre klynger basert på lignende egenskaper og symptomer. Noen mennesker kan ha tegn og symptomer på flere personlighetsforstyrrelser.
Cluster A personlighetsforstyrrelser
Involverer uvanlig og eksentrisk tenkning eller atferd. Disse inkluderer:
Paranoid personlighetsforstyrrelse:
Hovedtrekket ved denne tilstanden er paranoia, som er en nådeløs mistillit og mistenksomhet mot andre uten tilstrekkelig grunn til mistanke. Personer med paranoid personlighetsforstyrrelse tror ofte at andre prøver å fornedre, skade eller true dem.
Schizoid personlighetsforstyrrelse:
Denne tilstanden er preget av et gjentagende mønster av løsrivelse fra og generell uinteresse i mellommenneskelige forhold. Personer med schizoid personlighetsforstyrrelse har et begrenset spekter av følelser når de samhandler med andre.
Schizotyp personlighetsforstyrrelse:
Personer med denne tilstanden viser et konsistent mønster av intenst ubehag med og begrenset behov for nære relasjoner. Relasjoner kan bli hindret av deres forvrengte syn på virkeligheten og uvanlig atferd.
Cluster B personlighetsforstyrrelser
involverer dramatisk og uberegnelig atferd. Personer med denne typen tilstander viser intense, ustabile følelser og impulsiv atferd. Klynge B personlighetsforstyrrelser inkluderer:
Antisosial personlighetsforstyrrelse (ASPD):
Personer med ASPD viser mangel på respekt for andre og følger ikke sosialt aksepterte normer eller regler. Personer med ASPD kan bryte loven eller forårsake fysisk eller følelsesmessig skade på andre mennesker. De kan nekte å ta ansvar for sin oppførsel og/eller vise ignorering av de negative konsekvensene av handlingene deres.
Borderline personlighetsforstyrrelse (BPD):
Denne tilstanden er preget av vanskeligheter med følelsesmessig regulering, noe som resulterer i lav selvtillit, humørsvingninger, impulsiv atferd og påfølgende relasjonsvansker.
Histrionisk personlighetsforstyrrelse:
Denne tilstanden er preget av intense, ustabile følelser og et forvrengt selvbilde. For personer med histrionisk personlighetsforstyrrelse avhenger deres selvtillit av andres godkjenning og kommer ikke fra en ekte følelse av egenverd. De har et overveldende ønske om å bli lagt merke til av andre, og kan vise dramatisk og/eller upassende oppførsel for å få oppmerksomhet.
Narsissistisk personlighetsforstyrrelse:
Denne tilstanden innebærer et konsekvent mønster av å føle seg overlegen og grandios, et overdrevent behov for ros og beundring og mangel på empati for andre. Disse tankene og atferdene stammer ofte fra lav selvtillit og mangel på selvtillit.
Cluster C personlighetsforstyrrelser
innebærer alvorlig angst og frykt. De inkluderer:
Unnvikende personlighetsforstyrrelse :
Personer med denne tilstanden har kroniske følelser av utilstrekkelighet og er svært følsomme, for å bli negativt dømt av andre. Selv om de ønsker å samhandle med andre, har de en tendens til å unngå sosial interaksjon på grunn av den intense frykten for å bli avvist.
Avhengig personlighetsforstyrrelse:
Denne tilstanden er preget av et konstant og overdrevent behov for å bli tatt hånd om av noen andre. Det innebærer også underdanighet, behov for konstant trygghet og manglende evne til å ta beslutninger. Personer med avhengig personlighetsforstyrrelse kommer ofte svært nær en annen person og bruker store krefter på å prøve å tilfredsstille den personen. De har en tendens til å vise passiv og klamrende oppførsel og har en frykt for separasjon.
Obsessiv-kompulsiv personlighetsforstyrrelse (OCPD):
Denne tilstanden er preget av et konsekvent og ekstremt behov for orden, perfeksjonisme og kontroll (uten rom for fleksibilitet) som til slutt bremser eller forstyrrer fullføringen av en oppgave. Det kan også forstyrre relasjoner. Dette er en separat tilstand fra tvangslidelse (OCD), som er klassifisert som en angstlidelse. Mens personer med OCD vanligvis er klar over at OCD forårsaker atferden deres og aksepterer at de trenger å endre seg, har personer med OCPD vanligvis liten, om noen, selvbevissthet om atferden deres.
Folk kan ha blandede symptomer på mer enn én personlighetsforstyrrelse.
Personlighetsforstyrrelse symptomer
I visse tilfeller kan individer være uvitende om sine personlighetsforstyrrelser på grunn av den oppfattede naturligheten til deres tanker og atferd. I tillegg kan de tilskrive sine utfordringer til eksterne faktorer i stedet for interne. Personlighetsforstyrrelser er kategorisert i tre grupper, hver med distinkte trekk og symptomer.
Cluster A personlighetsforstyrrelser:
Paranoid personlighetsforstyrrelse:
- Sliter med tillit, nærer mistanker om andres motiver.
- Tror andre har til hensikt å forårsake skade uten åpenbar grunn.
- Stiller spørsmål ved andres lojalitet og er nølende med å betro seg til dem.
- Tolker enkelt uskyldige bemerkninger som personangrep.
Schizoid personlighetsforstyrrelse:
- Virker følelsesmessig fjern og uinteressert i andre.
- Velger konsekvent ensomhet fremfor sosiale interaksjoner.
- Begrenset uttrykk for følelser og vanskeligheter med å få glede av aktiviteter.
Schizotyp personlighetsforstyrrelse:
- Viser uvanlig tenkning, tro, tale eller oppførsel.
- Opplever sosial angst, noe som gjør nære forbindelser utfordrende.
- Engasjerer seg i “magisk tenkning”, og tilskriver makten til å påvirke mennesker og hendelser til tankene deres.
Cluster B Personlighetsforstyrrelser:
Borderline personlighetsforstyrrelse:
- Frykter forlatthet og opplever pågående følelser av tomhet.
- Ser på seg selv som ustabil og har tumultariske, ustabile forhold.
- Viser impulsiv og risikofylt oppførsel, ofte knyttet til stress.
Histrionisk personlighetsforstyrrelse:
- Søker hele tiden oppmerksomhet og viser dramatisk oppførsel.
- Uttrykker meninger dramatisk, men mangler saklig støtte.
- Lett påvirket av andre og har raskt skiftende grunne følelser.
Narsissistisk personlighetsforstyrrelse:
- Har troen på å være spesiell og overlegen andre.
- Fantaserer om makt, suksess og attraktivitet.
- Mangler forståelse for andres behov og følelser.
Antisosial personlighetsforstyrrelse:
- Utviser liten bekymring for andres behov eller følelser.
- Engasjerer seg i svikefull, aggressiv og ofte voldelig oppførsel.
- Gjentatte ganger krenker andres rettigheter.
Cluster C Personlighetsforstyrrelser:
Unngående personlighetsforstyrrelse:
- Svært følsom for kritikk og avvisning.
- Føler seg utilstrekkelig og unngår sosiale interaksjoner.
- Sjenert i sosiale omgivelser og frykter misbilligelse eller forlegenhet.
Avhengig personlighetsforstyrrelse:
- Altfor avhengig av andre og frykter å bli stående alene.
- Underdanig og klin, mangler tillit til personlige evner.
- Søker konstant råd og trøst for selv mindre avgjørelser.
Obsessiv-kompulsiv personlighetsforstyrrelse:
- Fokuserer for mye på detaljer, orden og regler.
- Sliter med perfeksjonisme, blir opprørt når forventningene ikke oppfylles.
- Har vansker med å delegere oppgaver til andre og er lite fleksibel når det gjelder verdier.
Risikofaktorer
Selv om den nøyaktige årsaken til personlighetsforstyrrelser ikke er kjent, ser det ut til at visse faktorer øker risikoen for å utvikle eller utløse personlighetsforstyrrelser, inkludert:
- Familiehistorie med personlighetsforstyrrelser eller annen psykisk lidelse.
- Krenkende, ustabilt eller kaotisk familieliv i barndommen.
- Å bli diagnostisert med atferdsforstyrrelse i barndommen.
- Variasjoner i hjernens kjemi og struktur.
Komplikasjoner
Personlighetsforstyrrelser kan i betydelig grad forstyrre livet til både den berørte personen og de som bryr seg om den personen. Personlighetsforstyrrelser kan forårsake problemer med forhold, jobb eller skole, og kan føre til sosial isolasjon eller alkohol- eller narkotikamisbruk.
Diagnose av personlighetsforstyrrelse
En lege vil stille spørsmål om de nåværende symptomene og eventuelle nylige hendelser, samt tidligere psykiske problemer, familiebakgrunn, forhold, medisinsk historie og eventuelle narkotika- eller alkoholproblemer.
Legen kan også gjøre en fysisk undersøkelse eller ta blodprøver for å utelukke medisinske problemer. De må kanskje henvise til en psykiater eller psykolog for videre utredning eller behandling. Diagnosen personlighetsforstyrrelse kan ta litt tid å etablere siden helsepersonell vil trenge tid til å bli kjent med personen.
Personlighetsforstyrrelsesbehandling
Den optimale behandlingen for din spesifikke personlighetsforstyrrelse er betinget av alvorlighetsgraden, dine individuelle omstendigheter og dine unike behov. Ofte er en samarbeidende tilnærming nødvendig for å sikre at alle dine medisinske, psykiatriske og sosiale krav blir oppfylt. Siden personlighetsforstyrrelser har en tendens til å være langvarig, kan behandlingen spenne over flere måneder eller til og med år. Våre psykiatere kan så klart bistå personer med alle former av personlighetsforstyrrelser.
Behandlingsteam kan bestå av en rekke medisinske fagpersoner, inkludert din primærpleier, så vel som en:
- Psykiater
- Psykolog eller annen terapeut
- Psykiatrisk sykepleier
- Farmasøyt
- Sosialarbeider
Hvis symptomene dine er milde og godt administrerte, kan det hende du bare trenger behandling fra primærpleieren, en terapeut eller en psykiater. Det anbefales at du oppsøker en psykisk helsepersonell som har erfaring med å behandle personlighetsforstyrrelser.
Psykoterapi, også referert til som snakketerapi, er den primære metoden for behandling av personlighetsforstyrrelser.
Psykoterapi:
I psykoterapiøkter med en psykisk helseekspert kan du få kunnskap om tilstanden din og diskutere dine følelser, tanker, atferd og humør. Du kan også lære hvordan du håndterer stress og takler lidelsen din.
Psykoterapi kan leveres på forskjellige måter som individuelle økter, gruppeterapi eller med inkludering av familie og venner. Psykisk helsepersonell vil avgjøre hvilken type psykoterapi som passer deg best.I tillegg kan du få opplæring i sosiale ferdigheter som hjelper deg å bruke innsikten og kunnskapen du har fått under terapien for å lære, sunne måter å håndtere symptomene på og redusere atferd som kan hindre din funksjon og relasjoner.
Videre tilbyr familieterapi støtte og opplæring til familier som takler et medlem som har en personlighetsforstyrrelse.
Medisiner:
Det er ingen medisiner spesifikt godkjent av Food and Drug Administration (FDA) for å behandle personlighetsforstyrrelser. Imidlertid kan flere typer psykiatriske medisiner hjelpe, med ulike personlighetsforstyrrelsessymptomer.
Antidepressiva. Antidepressiva kan være nyttige hvis du har et deprimert humør, sinne, impulsivitet, irritabilitet eller håpløshet, som kan være forbundet med personlighetsforstyrrelser.
Stemningsstabilisatorer. Som navnet antyder, kan humørstabilisatorer bidra til å jevne ut humørsvingninger eller redusere irritabilitet, impulsivitet og aggresjon.
Antipsykotiske medisiner. Også kalt nevroleptika, kan disse være nyttige hvis symptomene dine inkluderer å miste kontakten med virkeligheten (psykose) eller i noen tilfeller hvis du har angst- eller sinneproblemer.
Medisiner mot angst. Disse kan hjelpe hvis du har angst, uro eller søvnløshet. Men i noen tilfeller kan de øke impulsiv atferd, så de unngås ved visse typer personlighetsforstyrrelser.
Sykehus- og boligbehandlingsprogrammer
Hvis personlighetsforstyrrelsen din er spesielt alvorlig, kan det kreves sykehusinnleggelse for psykiatrisk behandling. Vanligvis anbefales dette bare når du ikke er i stand til å ta vare på deg selv eller er i umiddelbar risiko for å skade deg selv eller andre.Når du har stabilisert deg på sykehuset, kan legen din foreslå et dagsykehusprogram, boligprogram eller poliklinisk behandling som neste trinn i behandlingsplanen din.
Livsstil og hjemmemedisiner
Sammen med din behandlingsplan, vurderes disse livsstils- og egenomsorgsstrategiene:
Vær en aktiv deltaker i omsorgen din. Dette kan hjelpe deg med å håndtere din personlighetsforstyrrelse. Ikke hopp over terapiøkter, selv om du ikke har lyst til å gå. Tenk på målene dine for behandling og arbeid for å nå dem.
Ta medisinene dine som anvist. Selv om du føler deg bra, ikke hopp over medisinene dine. Hvis du slutter, kan symptomene komme tilbake. Du kan også oppleve abstinenslignende symptomer ved og stoppe en medisin plutselig.
Lær om tilstanden din. Utdannelse om tilstanden din kan styrke deg og motivere deg til å holde deg til behandlingsplanen din.
Bli aktiv. Fysisk aktivitet kan bidra til å håndtere mange symptomer, som depresjon, stress og angst. Aktivitet kan også motvirke effekten av enkelte psykiatriske medisiner som kan forårsake vektøkning. Vurder å gå, jogge, svømme eller ta en annen form for fysisk aktivitet som du liker.
Unngå narkotika og alkohol. Alkohol og gatenarkotika kan forverre symptomer på personlighetsforstyrrelser eller samhandle med medisiner.
Få rutinemessig medisinsk behandling. Ikke forsøm kontroller eller hopp over besøk til primærhelsepersonell, spesielt hvis du ikke føler deg bra. Du kan ha et nytt helseproblem som må løses, eller du kan oppleve bivirkninger av medisiner.
Myter og fakta
Myte: Alle mennesker med personlighetsforstyrrelser ble misbrukt som barn
Fakta: Omtrent 75 % av personer med personlighetsforstyrrelser ble fysisk, følelsesmessig eller seksuelt misbrukt som barn. Det etterlater et stort antall – omtrent 1 av 4 – som ikke var det.
Myte: Folk overalt er i utgangspunktet like.
Fakta: Hver persons tankegang er like unik som DNAet i dem. – Du kan ikke tolke tankene og oppførselen til et personlighetsforstyrret individ basert på din egen logikk eller basert på hva du tenker for å handle på den måten.
Myte: Personlighetsforstyrrelser er ikke ekte psykiske sykdommer
Fakta: Personlighetsforstyrrelser har vært vitenskapelig knyttet til observerbare nevrologiske forskjeller og vi ser bort fra dem på egen risiko.
Myte: Mennesker med personlighetsforstyrrelser blir aldri bedre
Fakta: En rekke studier har vist at selv om det ikke finnes noen direkte kur for personlighetsforstyrrelser, kan mange symptomer effektivt håndteres gjennom kombinasjoner av medisiner, terapi og hardt arbeid.
Myte: Personer med personlighetsforstyrrelser blir bedre etter hvert som de blir eldre.
Fakta: Noen gjør og ikke. Se vår del om gjenoppretting av personlighetsforstyrrelser
Myte: Du kan få til bedring hos en person med en personlighetsforstyrrelse gjennom dine egne handlinger.
Fakta: Personlighetsforstyrrelser er ekte psykiske sykdommer – og de er ikke avhengige av hva vi gjør, eller ikke gjør, eller sier eller ikke sier. Du kan ikke kurere en personlighetsforstyrrelse med kjærlighet, sinne, underkastelse eller ultimatum, like lite som du kan kurere matallergi med magi.