Traumefokusert kognitiv atferdsterapi

Hva er traumefokusert kognitiv atferdsterapi? Det er en terapi utviklet for å hjelpe mennesker, spesielt barn og tenåringer, som har gått gjennom svært vanskelige eller traumatiske opplevelser. Den fokuserer på å forstå og endre negative tanker og følelser fra disse traumatiske hendelsene.

Gjennom TF-CBT lærer enkeltpersoner å:

  • takle følelsene deres
  • Utvikle sunnere måter å tenke på hva som skjedde
  • Føler seg gradvis bedre og har mer kontroll over livet sitt

Terapien kombinerer samtale med praktiske ferdigheter for å hjelpe folk til å helbrede og komme videre.

Hvem kan dra nytte av denne terapien?

Denne terapien kan hjelpe de som har gått gjennom tøffe eller traumatiske opplevelser. Her er hvem som kan dra nytte av denne terapien:

Barn og tenåringer

Denne terapien er flott for unge mennesker som har opplevd overgrep, ulykker eller vold. Det hjelper dem å takle følelsene sine og begynne å føle seg bedre.

Foreldre og omsorgspersoner

Denne terapien kan også hjelpe foreldre eller omsorgspersoner med å lære hvordan de kan støtte barna gjennom tøffe tider. Det gir dem forståelse og hjelper både seg selv og barnet.

Overlevende etter overgrep

Personer som har blitt misbrukt, enten det er fysisk, følelsesmessig eller seksuelt, kan finne denne terapien nyttig for å helbrede fra sine erfaringer.

Personer med PTSD

Denne terapien er nyttig for alle som har PTSD eller ekstremt stress fra traumatiske hendelser. Det hjelper dem å jobbe gjennom følelsene og symptomene.

Ofre for ulykker eller katastrofer

De som har vært gjennom alvorlige ulykker eller naturkatastrofer kan bruke denne terapien til å håndtere traumer og begynne å føle seg bedre.

Personer med angst eller depresjon fra traumer

Hvis noens angst eller depresjon skyldes en traumatisk hendelse, kan traumefokusert kognitiv atferdsterapi bidra til å adressere disse følelsene og forbedre deres mentale helse.

Når bør denne terapien brukes?

Psykiater.no anbefaler å benytte traumefokusert terapi i følgende tilfeller:

Etter en traumatisk hendelse

Når noen har gått gjennom en alvorlig eller plagsom hendelse, som overgrep, en ulykke eller en naturkatastrofe, kan denne terapien hjelpe dem med å behandle og takle følelsene sine. 

Når du opplever PTSD-symptomer

Hvis en person viser tegn på posttraumatisk stresslidelse, for eksempel:

  • Tilbakeblikk
  • Mareritt

Ekstrem angst knyttet til traumet. I så fall kan traumefokusert kognitiv atferdsterapi være effektiv for å behandle disse symptomene.

Hvis det er pågående stress eller angst

Når traumer fører til langvarig stress, angst eller depresjon, kan denne terapien bidra til å løse disse problemene og forbedre mentalt velvære.

For vedvarende følelsesmessige vanskeligheter

Når traumer resulterer i pågående følelsesmessige problemer, som problemer med relasjoner eller daglig funksjon, kan det hjelpe til å forstå og håndtere disse utfordringene.

Når tradisjonell terapi ikke er nok

Hvis andre typer terapi ikke har vært effektive i å håndtere traumer, tilbyr denne terapien spesialiserte teknikker som fokuserer spesifikt på gjenoppretting av traumer.

Fasene av traumefokusert kognitiv atferdsterapi

Traumefokusert kognitiv atferdsterapi er strukturert i nøkkelfaser for å hjelpe pasienter med å bearbeide og komme seg etter traumer. Her er hvordan psykiaterne bruker denne terapien til pasientens fordel:

Engasjement og psykoedukasjon

  • Mål: Bygge et tillitsfullt forhold og hjelpe individet til å forstå traumer og dets effekter.
  • Aktiviteter: Psykiateren forklarer hvordan traumer påvirker tanker, følelser og atferd. De gir informasjon om terapiprosessen og hvordan den kan hjelpe.

Sikkerhet og stabilisering

  • Mål: Hjelpe den enkelte til å føle seg trygg og håndtere umiddelbar nød.
  • Aktiviteter: Fokus på å lære mestringsferdigheter for å håndtere angst og følelsesmessig nød. Dette kan inkludere avspenningsteknikker og strategier for å håndtere forstyrrende tanker.

Traumebehandling

  • Mål: Ta opp og jobbe gjennom de traumatiske minnene.
  • Aktiviteter: Pasienten forteller gradvis om traumet og dets innvirkning på livet. De jobber med å endre negative tanker knyttet til traumet og forstå hendelsen på en ny måte.

Kognitiv prosessering og restrukturering

  • Mål: Endre skadelige eller unyttige tanker knyttet til traumet.
  • Aktiviteter: Identifiser og utfordre forvrengte eller negative tanker om traumet. Erstatt dem med mer balanserte og realistiske tanker.

Integrasjon og applikasjon

  • Mål: Bruk det som er lært i hverdagen og bygg opp motstandskraft.
  • Aktiviteter: Fokus på å utvikle og praktisere ferdigheter for dagliglivet og fremtidige utfordringer. Denne fasen inkluderer å sette mål for fremtiden og forsterke mestringsstrategier.

Avslutning og gjennomgang

  • Mål: Gjennomgå fremdriften og forberede seg på slutten av terapien.
  • Aktiviteter: Reflekter over arbeidet som er gjort i terapi, feir suksesser og diskuter måter å fortsette å bruke ferdighetene som er lært. Terapeuten hjelper pasienten med å forberede seg på å avslutte terapien og gå videre selvstendig.

Nøl aldri med å ta kontakt for mental hjelp!

Hvis du eller noen du kjenner har møtt traumer, ikke utsett hjelpen. Ta kontakt med psykisk helsespesialist og del bekymringene dine i trygge omgivelser. Besøk Psykiater.no og bestill time.

Ofte stilte spørsmål (FAQs)

Hvor lang tid tar TF-CBT?

Varigheten av behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av traumet. Vanligvis varer det mellom 8 og 25 økter, som hver varer i 60 til 90 minutter.

Hva skjer under en TF-CBT økt?

Under øktene vil du samarbeide med en terapeut for å forstå og bearbeide traumet ditt. Økter inkluderer å diskutere den traumatiske hendelsen og praktisere strategier for å håndtere plagsomme tanker.

Er traumefokusert kognitiv atferdsterapi egnet for barn og tenåringer?

Ja. Den er spesielt utviklet for å hjelpe barn og tenåringer som har opplevd traumer. Det innebærer å jobbe med den unge personen og omsorgspersoner for å håndtere virkningen av traumer.

Hva er hovedmålene til TF-CBT?

Hovedmålene til TF-CBT er å hjelpe enkeltpersoner å bearbeide og gi mening om sine traumatiske opplevelser. Det bidrar til å redusere traumerelaterte symptomer, forbedre mestringsevnen og forbedre velvære.

Kan TF-CBT hjelpe hvis jeg allerede har hatt terapi før?

Ja, det kan være effektivt selv om du har hatt andre typer terapi før. Ta kontakt med Psykiater.no for mer informasjon.