Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Hjelp og Behandling

Hjelpe Med Psykiater

Her er er noen av problemstillingene folk får hjelp med hos oss på psykiater.no

A-H

Strever du med ADHD som påvirker hverdagen din med studier, jobb eller personlige relasjoner? Psykiater.no tilbyr utredning for å diagnostisere ADHD nøyaktig og / eller utelukke andre tilstander med lignende symptomer. Vår erfaren team på Psykiater.no er dedikert og setter seg godt inn for å forstå dine unike behov og lager personlig behandlingsplan med mål om en bedre livskvalitet. Ta kontakt med oss i dag.

Opplever du utfordringer med å opprettholde fokus og oppmerksomhet som påvirker hverdagen din? Du kan ha ADD, også kjent som ADHD uoppmerksom type.  Likevel kan det være andre underliggende faktorer som bidrar til disse symptomene, noe som nødvendiggjør en grundig utredning. Vårt team hos Psykiater.no spesialiserer seg på å gjennomføre grundige utredninger for å forstå dine vansker og etablere en personlig behandlingsplan inkludert utredning og behandling.

Agorafobi, frykten for å oppleve angst i situasjoner der den anses som upassende, kan være annerledes i hvert enkelt menneske. Vanlige triggere inkluderer overfylte steder, busser, heiser, broer eller tunneler. Noen kan føle seg trygge bare innenfor rammen av hjemmene sine, på grunn av en generalisert frykt. Å overvinne agorafobi krever ofte profesjonell behandling. Hos Psykiater.no spesialiserer vi oss på å tilby effektive terapier for agorafobi som hjelper deg med å gjenvinne kontrollen og leve livet til det fulle.

Overdreven drikking, som fører til skadelige effekter på helse eller avgjørende aspekter av livet, kan indikere alkoholrelaterte problemer, med eller uten avhengighet. Spekteret spenner fra normalt alkoholforbruk til risikabelt bruk og alkoholmisbruk, noe som gjør det utfordrende å gjenkjenne når intervensjon er nødvendig. Dessverre blir alkoholproblemer ofte stigmatisert, spesielt for kvinner. Hos Psykiater.no har vi lang erfaring med å ta opp alkoholrelaterte bekymringer. Vår spesialiserte kompetanse gjør at vi kan tilby omfattende støtte og behandling for personer som søker hjelp med alkoholbruk, og letter en vei mot sunnere og mer oppfylle liv.

Noen ganger opplever vi dyptgående og varige beklagelse for våre handlinger eller virksomheter, og søker trøst ved å dele  det vi har på hjerte med noen som kan vise forståelse. Imidlertid er det tilfeller når anger kan eskalere utover proporsjoner, og bli mer av et psykologisk spørsmål enn en typisk respons på en feil. Under slike omstendigheter er det gunstig å søke veiledning av en psykiater. Gjennom åpne og støttende samtaler tilbyr våre psykiatere et trygt sted, fremme helbredelse og vekst. Enten det er å ta opp vanlige anger eller håndtere komplekse psykologiske byrder, er teamet vårt her for å hjelpe deg på reisen din mot følelsesmessig velvære og et mer tilfredsstillende liv.

Hvis du ofte opplever overdreven frykt for tilsynelatende mindre grunner, kan det indikere et angst lidelser. Når denne frykten begynner å påvirke hverdagen din, forårsake nød eller føre til at du unngår vanlige situasjoner til å unnslippe angst, blir det viktig å søke hjelp. Heldigvis er effektive behandlinger for angst tilgjengelig. Vårt team av eksperter spesialiserer seg på å adressere angstrelaterte bekymringer og kan gi den støtten du trenger, for å gjenvinne kontrollen over livet ditt. Ikke la angsten holde deg tilbake. Ta skrittet mot en lysere, roligere fremtid med å gå i behandling hos oss. Husk at hjelp er tilgjengelig, og du trenger ikke å møte angst alene.

Angstanfall er intense episoder med overveldende frykt og angst. Noen ganger er utløseren identifiserbar, mens andre ganger forblir den uklart. Ofte blir frykten for å oppleve angst i seg selv en pådriver, bak disse anfallene. Når et mønster dukker opp, eller hvis det er en konstant bekymring for nye anfall, kan det være en indikasjon på panikklidelse. Den gode nyheten er at panikklidelse og tilhørende angstanfall kan behandles effektivt. Ved vår psykiatriske praksis spesialiserer vi oss på å tilby omfattende behandling for panikklidelse, og hjelper deg å overvinne disse urovekkende episodene og styrke deg til å leve et mer balansert liv.

Bekymringer er en naturlig mekanisme i sinnet, et forsøk på problemløsing, forberedelse til potensielle katastrofer og takling av utfordringer. Et sunt bekymringsnivå er normalt, men noen ganger kan overdreven bekymring bli problematisk. Når den mentale belastningen med oppveier fordelene, kan det føre til plagsomme nivåer av angst. Hvis du opplever deg fanget i en slik problematisk bekymring, er det avgjørende å søke hjelp. Hos Psykiater.no fokuserer vi på å redusere bekymring, og for å hjelpe til med denne prosessen har vi utviklet en selvhjelpsguide. Enten du allerede er vår pasient eller ønsker å ta stilling til angsten din, kan vår anbefalte selvhjelpstekst være fordelaktig. Hvis selvhjelp viser seg å være utilstrekkelig, tilbyr vi behandlingsøkter for å støtte deg videre.

Bipolar lidelse er en livslang sykdom preget av vekslende perioder med depresjon, normalitet og unormalt forhøyede stemninger. Disse humørsvingningene kan utløses av forskjellige faktorer. Hvis du mistenker bipolar lidelse som den underliggende årsaken, er det viktig å søke evaluering fra lege, psykolog eller psykiater. En riktig diagnose bidrar til omfattende forståelse av tilstanden og guider deg mot riktig behandling. Vårt team av eksperter ved Psykiater.no kan gi den nødvendige vurderingen og støtten for å hjelpe deg med å håndtere bipolar lidelse effektivt, noe som fører til et mer balansert liv. Husk at profesjonell hjelp er essensielt.

Overdreven bruk av datamaskin kan føre til datamaskin avhengighet, preget av intens opptatthet, økt tid brukt på PCer eller mobile enheter, unngåelse av andre ansvarsområder, fortsetter til tross for andres bekymringer, opplever negative følelser når de ikke er i stand til å engasjere seg, og konflikter med kjære på grunn av denne oppførselen. Kvinner har en tendens til å utvikle en høyere avhengighet av sosiale medier, mens menn kan bli mer avhengige av spill.

Det er viktig å erkjenne at etter hvert som dataspill og sosiale medier har blitt vanlig, kan det som en gang ble ansett som overdreven bruk, nå bli oppfattet som normalt. I tillegg eksisterer dataavhengighet ofte sammen med andre psykiske lidelser. Likevel er effektive behandlinger tilgjengelige, for å løse dette problemet. Teamet vårt er godt rustet til å gi støtten og terapien du trenger for å gjenvinne kontrollen over dine digitale vaner og oppnå en sunnere balanse i livet.

Depresjon, en psykisk lidelse, som viser seg med overveldende tristhet, mangel på energi, motivasjon, interesse og glede. Det forstyrrer konsentrasjon, søvn, appetitt og libido, ofte ledsaget av tanker og bekymring. Enkeltpersoner kan oppleve skyldfølelse, mindreverdighetsfølelse og redusert selvtillit, og ser på fremtiden som dyster og håpløs, til og med vurderer ideen om å ikke leve.

Til forskjell fra vanlig tristhet er depresjon en konstellasjon av symptomer, som alvorlig påvirker ens livskvalitet. Det tømmer energi og motivasjon, og gjør daglige oppgaver vanskelige. Kognitive funksjoner som oppmerksomhet og hukommelse påvirkes, og hindrer positive tanker.

Å overvinne depresjon innebærer å reversere negative tanker og øke aktivitet. Det er imidlertid viktig å forstå at det ikke bare er et spørsmål om å “ta seg sammen”. Å kombinere den enkeltes innsats med forståelse og tålmodighet fra støtteapparatet er avgjørende. Kognitiv terapi og metakognitiv terapi er ofte brukte behandlinger. Vi tilbyr et selvhjelpsprogram som bruker disse metodene og behandlingsøktene for å hjelpe deg med å overvinne depresjon.

Å håndtere et destruktivt forhold kan ha alvorlige psykologiske konsekvenser, enten det involverer en partner, et familiemedlem, en venn eller en kollega. Selv om forsøk på å forbedre forholdet noen ganger kan gjøres, kan andre situasjoner nødvendiggjøre og begrense kontakten for å redusere byrden. I visse tilfeller er det kanskje ikke mulig å unnslippe forholdet, noe som krever at man finner den beste måten å takle situasjonen på. Destruktive forhold kan være mental eller fysisk vold, omsorgssvikt, nedlatenhet, diskriminering eller konstant kritikk og argumenter. Å søke støtte fra pålitelige personer er avgjørende, i slike utfordrende opplevelser. I tillegg kan det å vurdere profesjonell hjelp være både nyttig og nødvendig for å håndtere disse relasjonene effektivt. Husk at det å ta skritt for å håndtere destruktive forhold, er avgjørende for å bevare ditt mentale velvære og generell lykke.

Å oppleve intens frykt for en spesifikk ting indikerer en enkel fobi, for eksempel araknofobi (frykt for edderkopper). Selv om det kan være plagsomt og invalidiserende, er det relativt enkelt å behandle det. Mange individer nøler med å søke behandling på grunn av, eksponeringen som er involvert – i møte med frykten. Imidlertid er eksponeringsterapi, som forklart i denne teksten, ofte en fordelaktig terapimåte. En psykiater vil aldri tvinge deg til noe du er ukomfortabel med. I stedet gir de et støttende miljø, for gradvis å konfrontere frykten din i et tempo som føles håndterbart for deg. Denne tilnærmingen lar deg overvinne fobien og gjenvinne kontrollen over livet ditt, noe som fører til økt følelsesmessig velvære og en større følelse av frihet.

Å oppleve eksamensnerver er en vanlig hendelse. For noen individer kan imidlertid intensiteten til disse nervene hindre konsentrasjonen mens de studerer, noe som fører til et overveldende “jernteppe” eller “blackout” under eksamen. Hvis du opplever at du sliter med alvorlig eksamensangst, er det en klok avgjørelse å søke hjelp i god tid før eksamensperioden. Ekspertene våre kan gi støtte og veiledning for å håndtere og overvinne eksamensrelatert stress, og utstyre deg med effektive strategier for å holde fokus og yte ditt beste under eksamen. Ikke la eksamensnerver holde deg tilbake fra å nå ditt fulle potensial – strekk ut hånden for å få hjelp, til å øke selvtilliten din og oppnå akademisk suksess.

Utfordringer i ekteskapet kan strekke seg utover bare forholdet i seg selv, og påvirke ulike aspekter av livet. Parproblemer er spesielt komplekse, og involverer to individer og deres dynamikk som kan kreve justering. Parterapi kan være medvirkende til å bryte negative mønstre, forvandle sorg og byrde til glede og støtte. Det gir også klarhet i langvarige problemer. Oppdag det transformative potensialet til parterapi på Psykiater.no, hvor våre eksperter jobber for å styrke forbindelser, fremme forståelse og legge til rette for positiv endring, som fører til et lykkeligere og sunnere forhold..

Å oppleve dyp ensomhet kan være utrolig plagsomt. Å dele tankene dine med noen, enten det er en bekjent eller en psykolog, kan gi trøst og redusere isolasjonen. En psykiater kan være spesielt nyttig, for å bryte fri fra vaner og tankemønstre som bidrar til denne følelsen av løsrivelse fra andre. Hos psykiater.no tilbyr vi et støttende og forståelsesfullt miljø der du kan åpne deg, utforske følelsene dine og jobbe for å bygge meningsfulle forbindelser.

Flyskrekk, preget av intens angst før og under flyreiser, viser seg på ulike måter. Noen frykter flyulykker, mens andre bekymrer seg for å oppleve alvorlig angst og miste kontrollen om bord. Du kan være trygg på at det finnes effektive behandlinger for denne flyskrekken. Ekspertene våre spesialiserer seg på å håndtere luftfartsrelatert angst, gi støtte og terapi for å hjelpe deg med å overvinne frykten din og gjenvinne tilliten til flyreiser.

Generalisert angstlidelse er preget av langvarig og intens bekymring, angst, nervøsitet og spenning som oppleves de fleste dager over en lengre periode. I motsetning til spesifikke fobier, er denne angsten ikke knyttet til spesielle situasjoner, men vedvarer generelt. De med generalisert angstlidelse bekymrer seg ofte over personlig helse, ulykker, økonomi og sosiale problemer som påvirker deres tilværelse. Den gode nyheten er at det er effektive behandlinger tilgjengelig for generalisert angstlidelse. Vår spesialiserte omsorg og terapi kan hjelpe deg med å håndtere og lindre disse plagsomme symptomene, og gi deg mulighet til å gjenvinne kontrollen over livet ditt og finne lindring fra angstens byrder.

Hvis du opplever at du hele tiden godtar ting du egentlig ikke vil ha eller tåler støtende oppførsel uten ettervirkninger, er det avgjørende å søke hjelp til å etablere, kommunisere og opprettholde grenser. En psykolog kan tilby uvurderlig støtte i denne prosessen, slik at du kan hevde dine behov og sette sunne grenser. Gi deg selv mulighet til å navigere, i utfordrende situasjoner og bygge selvsikkerhet med vår profesjonelle assistanse. Hos oss tilbyr vi et trygt og ikke-dømmende rom for å hjelpe deg med å utvikle effektive kommunikasjonsevner og dyrke sterke grenser for et mer balansert og tilfredsstillende liv.

Grubling er en naturlig måte å prøve mental problemløsning på, forsøke å lære av tidligere erfaringer og ta bedre valg i fremtiden. Selv om en viss grad av grubling er normalt, kan overdreven grubling føre til problematisk bekymring, tappe mentale ressurser uten å gi verdifull innsikt. Hvis du finner deg selv fanget i slike plagsomme mønstre, blir det viktig å søke hjelp. Hos Psykiater.no er det å redusere overdreven bekymring, et av våre primære mål.

Helseangst refererer til vedvarende bekymring for å ha en alvorlig sykdom, som ofte mangler tilstrekkelig grunn til bekymring. Hvis denne angsten blir overveldende og fører til en konstant etterspørsel etter medisinske undersøkelser, til tross for at man ikke helt stoler på resultatene, kan det tyde på hypokondri. Både helseangst og hypokondri kan påvirke ens velvære betydelig. Den gode nyheten er at effektive behandlinger er tilgjengelige for disse problemene. Vår ekspertise på å håndtere helserelaterte angster lar oss gi støtte og terapi for å hjelpe deg med å håndtere og overvinne disse bekymringene, og fremme et mer balansert og positivt syn på helsen din. Ikke la helseangst styre livet ditt; søk hjelp i dag for å finne lindring og få tilbake sinnsroen.

Mens overfølsomhet ikke er klassifisert som en psykologisk lidelse, kan høysensitive individer oppleve overveldende stress fra situasjoner med mye stimuli. Som et resultat kan de støte på problemer som angst, depresjon eller søvnforstyrrelser. Den gode nyheten er at effektive behandlinger er tilgjengelige, for disse utfordringene. Ved vår psykiatripraksis forstår vi de unike behovene til svært sensitive individer og tilbyr medfølende støtte og evidensbaserte terapier for å møte disse bekymringene. Målet vårt er å hjelpe deg med å navigere gjennom overveldende situasjoner, håndtere emosjonelle reaksjoner og forbedre ditt generelle velvære.

I-P

Hvis du sliter med eller bruker lang tid på å sovne hver natt (vanligvis 30 minutter eller mer), kan det hende du står overfor søvnløshet, et vanlig søvnproblem. Den medikamentfrie tilnærmingen kalt CBT-I har vist positive resultater, og forbedret søvnen for 8 av 10 personer som prøver den. La oss fordype oss i denne behandlingsmetoden mer omfattende. CBT-I står for Cognitive Behavioral Therapy for Insomni, og det er en av de effektive behandlingene tilgjengelig online på psykiater.no. Gjennom CBT-I tar vi sikte på å hjelpe deg med å oppnå bedre søvn og en mer avslappende natt.

Hvis du opplever problemer som problemer med å sovne, rastløse netter eller våkner for tidlig, kan det hende du har å gjøre med søvnløshet, en søvnforstyrrelse. For å hjelpe deg med å oppnå bedre søvn, er det et medikamentfritt alternativ kalt CBT-I, som har forbedret søvnen for 8 av 10 personer som har prøvd det. La oss utforske denne behandlingsmetoden mer detaljert. Før du gjennomgår denne søvnbehandlingen, er det viktig å gjennomgå en undersøkelse for å avdekke eventuelle underliggende søvnforstyrrelser eller psykiske problemer som kan bidra til problemene dine. På vår psykiaterklinikk tilbyr vi en omfattende tilnærming for å møte dine søvnproblemer og gi deg bedre velvære.

Sorg er ikke en psykisk lidelse, men det gir dyp følelsesmessig smerte. Når noen går gjennom et slikt tap, søker mange individer noen å dele følelsene sine med. Denne støtten trenger ikke alltid å komme fra en psykiater, men hvis du velger det, kan en psykiater gi et forståelsesfullt øre, gi trøst og noen ganger gi veiledning.

Klaustrofobi er frykten for trange, små rom. Noen mennesker frykter også å bli engstelige når de er fanget i situasjoner som folkemengder – dette kalles agorafobi. Heldigvis kan begge disse fryktene behandles effektivt. Hvis du sliter med frykt for lukkede rom eller føler deg fanget i visse situasjoner, vit at det er hjelp tilgjengelig på vår psykiaterklinikk. Vi spesialiserer oss på å hjelpe enkeltpersoner som står overfor disse bekymringene, ved å bruke utprøvde metoder for å overvinne dem.

Å streve med å fokusere kan signalisere ulike psykiske lidelser. Konsentrasjonsproblemer kan også stamme fra helseproblemer eller utfordrende livsforhold. En psykiater kan identifisere underliggende psykiske lidelser som påvirker konsentrasjonen din. Dessuten kan de tilby effektive teknikker for å takle disse vanskene. Vår psykiaterklinikk er her for å hjelpe. Vi forstår at konsentrasjonsproblemer kan forstyrre livet ditt, og vi er dedikerte til å finne løsninger. Enten det gjelder å finne et underliggende problem eller tilby praktiske verktøy, er vårt erfarne team forpliktet til å forbedre din evne til å fokusere og leve et mer produktivt og tilfredsstillende liv. Din reise mot bedre konsentrasjon og mentalt velvære starter hos oss.

Å håndtere store endringer i livet kan være veldig tøft. Enten det er tap av ensom står deg nær, et samlivsbrudd, barn som flytter hjemmefra, tap av jobb, kronisk sykdom eller flytting, kan disse situasjonene være utfordrende. Å ha noen å snakke med, dele følelsene dine, organisere tankene dine, søke trøst og utforske måter å håndtere kan gjøre en stor forskjell. Vi er her for å tilby den støtten online. Vi forstår virkningen av livets vendinger, og vi er her for å hjelpe deg med å navigere i dem. Vårt team av fagfolk er klare til å lytte, veilede og gi strategier for å tilpasse seg disse endringene. Du trenger ikke å møte disse utfordringene alene – vi er her for å gå denne reisen med deg.

Visse tap og utfordringer kan være utrolig intense, slik at du føler at verden har smuldret opp under deg. Det er normalt å føle seg overveldet, fortapt og full av fortvilelse i slike tider. Husk at disse reaksjonene er menneskelige og ikke tegn på sykdom. Det er imidlertid viktig å ha noen å støtte seg på. Mens venner og familie ofte tilbyr støtte, finner noen trøst i å snakke med en ekstern, profesjonell lytter. Enten du står overfor store tap eller skremmende problemer, er teamet vårt klare til å gi et forståelsesfullt øre og tilby veiledning. Du trenger ikke å gå igjennom disse øyeblikkene alene – vi er her for å hjelpe deg å finne veien gjennom.

Å endre vaner kan være ganske utfordrende, og mange mennesker strever med å lykkes. Det er et vanlig ønske om å sikte på mer trening, sunnere kosthold, redusert alkoholinntak og mindre telefonbruk. Hos Psykiater.no kjenner vi igjen disse vanskene og har laget en selvhjelpsguide. Denne veiledningen anerkjenner kompleksiteten i atferdsendring og engasjementet som kreves for å gjøre endringer til vaner. I tillegg kan mange enkeltpersoner trenge en støttende partner å diskutere fremgangen og utfordringene med. Vår psykiaterklinikk er her for å hjelpe deg online. Vi forstår disse vanlige kampene og tilbyr ikke bare en ressurssterk guide, men også et innbydende miljø for å snakke om reisen din. Vi er dedikerte til å hjelpe deg med å oppnå og opprettholde positive endringer.

“Følelse av mindreverdighet” refererer til ulike opplevelser. Noen føler seg mindre mektige eller verdsatt enn andre, og finner det vanskelig å hevde seg. Andre føler seg iboende uverdige som mennesker. Disse følelsene kan være langvarige eller knyttet til nylig depresjon eller angst. Uansett kan de være svært plagsomme og potensielt kreve støtte for å mestre og ta tak i røttene deres. På vår psykiaterklinikk forstår vi disse kampene. Enten vedvarende eller nylig dukket opp, vi er her for å hjelpe.

Mobbing oppstår når en eller flere individer konsekvent retter seg mot en person med mindre makt, noe som forårsaker negative opplevelser. Dette kan resultere i nød, redusert produktivitet, misnøye og til og med sykefravær. Det kan også utløse psykiske problemer, som angst og depresjon. Å stoppe mobbingen er avgjørende. Det er et brudd på arbeidsplassens regelverk, og arbeidsgivere må gripe inn for å forhindre og stoppe det. Personer som blir utsatt for mobbing trenger kontinuerlig støtte, og snakke for å bearbeide erfaringene deres. Psykiater.no er her for å hjelpe deg online via telefon eller videokonsultasjon. Vi forstår hvilken innvirkning mobbing har på psykisk velvære. Enten det er å tilby veiledning, støtte eller et trygt sted å snakke vil teamet vårt hjelpe til.

Depresjon og tristhet er normale følelser i livet, men å ha dem til å dominere din daglige opplevelse er noe de fleste ønsker å unngå. Når disse følelsene tar over, kan de indikere en psykisk lidelse, som krever behandling eller et behov for å endre din nåværende livssituasjon. Vår psykiaterklinikk erkjenner betydningen av disse følelsene. Enten de signaliserer et underliggende problem eller nødvendigheten av justeringer i livet, er vi her for å hjelpe. Teamet vårt spesialiserer seg på å gi støtte og veiledning for å forbedre ditt mentale velvære.

Nervøsitet gir en følelse av uro og stress, ofte med fysiske tegn som hjertebank, munntørrhet, svette og skjelving. Det er ubehaget som føles i usikre sosiale situasjoner, som å snakke offentlig. Når nervøsitet blir overveldende og begrensende, kan det tyde på en angstlidelse, for eksempel sosial fobi. I slike tilfeller kan behandling være nødvendig. Vår psykiaterklinikk forstår disse utfordringene. Enten det gjelder å håndtere nervøsitet i hverdagen eller ta opp mer alvorlig angst, er teamet vårt her for å hjelpe

OCD er forkortelse for obsessiv-kompulsiv lidelse på engelsk, som er kjent som det samme på norsk. Denne lidelsen bringer tilbake plagsomme tanker eller handlinger, som du ikke ønsker. Dette kan være bekymringer for bakterier eller dårlige ting som skjer, eller følelse av skyld eller føle seg dårlig på grunn av visse tanker. På Psykiater.no har vi laget nyttige ressurser for å håndtere disse tankene på egenhånd eller sammen med en av våre ansatte. Effektive behandlinger er tilgjengelige for å håndtere OCD.

Overgrep, ofte knyttet til seksuelle handlinger, omfatter ulike uønskede atferder som er i strid med loven og krever umiddelbar stopp. Seksuelle overgrep, en alvorlig bekymring, utløser følelser av usikkerhet, mental nød og identitetsuro. Mange individer trenger et trygt rom for å snakke om sine erfaringer åpent. Ettervirkningene kan føre til traumatiske reaksjoner som krever profesjonell hjelp. Derfor er vi her for å hjelpe deg i våre lokaler eller via video samtale. Vi kan hjelpe deg og finne igjen trygghet og glede.

Panikkangst kan være som brå episoder med overveldende frykt, preget av symptomer som raske hjerteslag, pustevansker, skjelving, ubehag i brystet, svimmelhet og en følelse av løsrivelse fra virkeligheten. Ofte sliter individer som opplever disse panikkanfallene, med frykten for en snarlig død, føle seg “gal” eller fullstendig miste kontroll. Skulle disse panikkepisodene bli et tilbakevendende mønster, eller hvis det konstant er bekymring og angst som følger med deg på dine daglige opplevelser, er det mulig du har å gjøre med panikklidelse. Den betryggende nyheten er at effektive behandlinger er tilgjengelige for å håndtere panikklidelse, som hjelper individer med å gjenvinne kontrollen over livene sine og dempe virkningen av disse plagsomme episodene.

Når det oppstår utfordringer i et forhold, kan de ofte utvide sin innvirkning til ulike andre aspekter av livet. Å jobbe med disse utfordringene kan være intrikat, gitt involveringen av to individer og dynamikken i forholdet deres som kan kreve rehabilitering. I visse tilfeller fremstår parterapi som et transformativt verktøy, som hjelper partnere med å bryte skadelige sykluser. Dette skiftet gjør dem i stand til å utvikle seg, fra kilder til sorg og stress for hverandre, til kilder til lykke og gjensidig forsterkning. Slik terapi kan føre til opplysende innsikt og kan potensielt løse langvarige problemer.

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) dukker opp som en kraftig og varig respons etter en persons eksponering for en livstruende hendelse, ledsaget av intens frykt. En karakteristisk symptom av denne tilstanden er forekomsten av “flashbacks” – gjenopplevelse av den traumatiske hendelsen som dukker opp igjen enten i våken tilstand eller i drømmer. Disse minnefragmentene gjenoppliver den emosjonelle opplevelsen, og skaper en plagsom syklus. Dessuten smelter fysiske reaksjoner som overdreven svetting, økt årvåkenhet, søvnløshet, redusert fokus og irritabilitet ofte sammen med den psykologiske uroen. Mestringsmekanismer man opparbeider seg innebærer ofte å unngå enhver refleksjon over selve hendelsen og å unngå situasjoner som utløser erindringer. Heldigvis er effektive terapeutiske intervensjoner tilgjengelig for å møte utfordringene som PTSD utgjør, og tilbyr veier til helbredelse og bedring.

Presentasjonsangst, ofte referert til som prestasjonsangst, er en overveldende bekymring knyttet til å engasjere seg i oppgaver foran et publikum, for eksempel å holde en tale, holde en forelesning eller delta i en muntlig eksamen. Denne uroen er ikke begrenset til formelle innstillinger alene; selv mindre strukturerte scenarier som å introdusere seg selv i en betydelig forsamling eller å si ifra under møter kan utløse lignende nød. Hvis denne angsten eskalerer i den grad at unndragelse av situasjoner som krever offentlig ytring blir et mønster, kan det signalisere tilstedeværelsen av sosial fobi. Fordelen er at det finnes effektive intervensjoner for å håndtere presentasjonsangst og dens potensielt assosierte sosiale fobi, og gir muligheter for enkeltpersoner å navigere i disse utfordringene og gjenvinne en følelse av selvtillit og letthet i slike situasjoner.

Å si “ja” til alt betyr ikke at noe er mentalt galt. Noen ganger sier folk “ja” for mye fordi de synes det er vanskelig å si “nei”, selv når de egentlig ikke vil være enig. Dette kan skje fordi de er redde for hvordan andre vil føle eller tenke. De kan også føle seg skyldige over å ikke hjelpe noen. Men det er greit å lære å si «nei». Vi kan hjelpe deg med grensesetting og underliggende årsaker.

Å komme i gang med aktiviteter og oppgaver kan være lettere sagt enn gjort. For noen er det vanskeligere enn andre. Det kan komme fra psykiske lidelser eller atferdsforstyrrelser. Eller det kan komme av dårlige vaner. Vi har laget en selvhjelpsguide for å komme i gang med aktivitet, som kan hjelpe mot enkelte typer utsettelse. Hvis selvhjelp ikke er tilstrekkelig for å overvinne prokrastinering, kan det hjelpe å snakke med en psykiater.

Psykose er når noen føler seg veldig forvirret og deres syn på virkeligheten avviker fra det normale. Noen ganger kan de til og med forestille seg ting som egentlig ikke er der, som å se eller høre ting. Dette kan være et stort problem og trenger oppmerksomhet. Når noen er i psykose, trenger de vanligvis hjelp fra spesialleger som vet mye om denne typen problemer. Den gode nyheten er at det finnes effektive behandlinger for psykose. Disse behandlingene kan virkelig hjelpe folk til å føle seg bedre.

R-V

Avhengighetsproblemer kan dukke opp på ulike måter og i ulike alvorlighetsgrader, og de er vanligvis knyttet til ulike typer rusmidler. Den typen avhengighet vi oftest ser involverer alkohol. Disse problemene kan skade både kropp og sinn, og de fører ofte til problemer i forhold og med andre mennesker. Men det er håp! Vi tilbyr effektive behandlinger for å hjelpe med rusproblemer.

Når vi gjør feil eller gjør ting som ikke er smart, er det greit å tenke på det og lære av det. Dette kalles selvkritikk. Men noen går for langt og klandrer seg selv for ting som egentlig ikke er deres feil. De kan være for tøffe mot seg selv og fortsette å tenke for mye på det. Hvis dette skjer mye og får deg til å føle deg veldig dårlig, kan det være et problem. Noen ganger er det et tegn på depresjon, som påvirker hvordan du føler og tenker. Hvis dette fortsetter å skje, er det viktig å få hjelp og behandling for å føle seg bedre igjen.

Når noen virkelig ikke liker seg selv (eller hater seg) og ikke behandler seg selv godt , kalles det selvforakt. Dette skjer ofte når en person har en sterk motvilje mot seg selv eller går gjennom en tøff tid. for eksempel å føle seg veldig trist hele tiden, noe som kan være et tegn på depresjon. I disse situasjonene kan det være viktig å få hjelp eller behandling.

Når du har lav selvtillit, føler du deg lite verdt i dine egne øyne. Mange klarer å holde den dårlige selvfølelsen på avstand, ved å prestere godt eller hele tiden være hjelpsomme, snille og kravløse mot andre. Dette er krevende strategier som du blir lei av. I tillegg er det vanskelig å lykkes hele tiden, og den dårlige selvfølelsen kan fortsette. Behandling hos oss kan bidra til å få bedre selvfølelse.

Å tenke på selvmord omhandler tanker om å ta livet sitt. Når noen føler det slik, trenger de virkelig å vite at noen bryr seg om dem og ønsker å hjelpe dem til å føle håp.

Noen ganger betyr disse tankene at noe ikke går som det skal i hjernen. Mange ganger har folk som føler seg virkelig nedstemte og håpløse, disse tankene. Ikke alle som har disse tankene vil faktisk gjøre noe sånt, men det er alvorlig og trist når det skjer. Det er superviktig for folk som har veldig sterke tanker, om å skade seg selv, å be om hjelp. Hvis tankene blir for påtrengende oppfordres du til å ringe legevakten på telefonnummer 116117. Hvis ting virkelig haster, ring 113.

Selvskading er når du skader deg selv med vilje, men du ikke vil avslutte livet ditt. Noen måter folk gjør dette på er ved å kutte seg selv, bruke skadelige ting som klor eller slå seg selv. Folk gjør det av forskjellige grunner. Noen bruker det for å takle triste følelser, mens andre gjør det for å vise at de trenger hjelp eller ønsker beskyttelse mot press. Selvskading er et tegn på at man trenger psykisk helsehjelp.

Å møte utfordringer med sinne kan føre til problemer for både deg og de rundt deg. Det handler ikke bare om hvordan du viser tankene dine, men noen ganger kan det være skummelt eller sårende for andre. I noen tilfeller kan problemet være at du holder tilbake følelsene dine, forårsaker psykisk smerte og skyver folk unna. Å snakke med psykiatere kan være veldig nyttig. Vi kan hjelpe med å bli kjent med triggere. Identifisere følelser og tanker, veilede deg til å reagere på ting med riktig nivå av sinne eller til og med forskjellige følelser. Vi kan også hjelpe deg å lære hvordan du kan kontrollere og uttrykke tankene dine på en bedre måte.

Når det gjelder å behandle fysisk smerte gjennom psykiatrien, er hovedmålet ikke alltid å få smerten til å forsvinne helt. I stedet kan måten du tenker på smerten på, oppmerksomheten du gir den og hvor mye den påvirker livet ditt endre hvordan du opplever den. Det finnes måter å forbedre hvordan du lever selv om du har smerter. Det handler ikke bare om å ta bort smerten, men å lære å håndtere den på en bedre måte. Så selv om smerten fortsatt kan være der kan du finne måter å få smerten til å plage deg mindre og leve et bedre liv til tross for det.

Å føle seg veldig, veldig trist, som kalles sorg, er vanligvis ikke et psykisk problem, selv om det gjør mye vondt i hjertet. Sorg oppstår når du mister noe virkelig viktig for deg, som en person du virkelig elsker. Det kan også være når du mister et kjæledyr, et spesielt sted eller noe du likte å gjøre. Mange mennesker ønsker å snakke med noen når de føler denne dype tristheten. Du trenger ikke alltid å snakke med en psykolog eller psykiater, men hvis du vil, kan de lytte til deg, gi deg trøst og noen ganger gi råd for å hjelpe deg, til å føle deg bedre. Så hvis du føler deg veldig trist fordi du har mistet noe spesielt, er det folk som kan lytte og hjelpe, selv om det ikke alltid er et psykisk problem.

Sosial angst er når du er veldig redd for at folk skal tenke dårlige ting om deg, som at du ikke er smart, rar, ikke ser pen ut, ikke interessant eller kanskje til og med slem. Mange forskjellige situasjoner kan få deg til å føle deg slik, som å snakke foran en gruppe, snakke med nye mennesker eller til og med bare si hei til en haug med folk. Noen ganger, når denne frykten blir veldig sterk og du unngår ting på grunn av den, kan det bety at du har noe som kalles sosial angstlidelse eller sosial fobi. Men ikke bekymre deg, det finnes gode måter å hjelpe med dette på. Vi tilbyr behandling som fungerer godt for sosial angst.

Spilleavhengigheter når du ikke kan stoppe deg selv fra gambling, selv når du vil. Det er som om gambling blir virkelig viktig for deg, mer enn noe annet. Dette er et stort tegn på dette problemet. Akkurat som med andre avhengigheter, kan det forårsake problemer med venner og familie og også med penger. Pengeproblemene kan bli virkelig store. Noen snakker også om avhengighet av dataspill. Dette er et annet problem, men det ligner på noen måter spilleavhengighet og annen avhengighet. Så når du ikke kan slutte å spille, og det forårsaker problemer, er det et psykisk problem og det finnes måter å få hjelp for det på.

Når tanker, følelser og ting du gjør om mat, kropp og vekt begynner å gjøre livet veldig vanskelig, kan det være en spiseforstyrrelse. Folk med dette problemet gjør ofte ting som å spise for lite, bruke avføringsmidler, spise for mye og deretter få seg selv til å kaste opp, eller gjøre veldig tøffe øvelser. De kan også føle seg misfornøyde med hvordan de ser ut, og det er vanskelig for dem å være fornøyd med kroppen sin. Spiseforstyrrelser kan gjøre deg veldig syk eller til og med forårsake død. Men den gode nyheten er at det finnes måter å hjelpe mot spiseforstyrrelser. Det finnes behandlinger som kan gjøre ting bedre og hjelpe deg å få et sunnere forhold til mat og kropp.

Stress er som en vekt du bærer, og noen vekter er ok, mens andre ikke er det. Når du møter utfordringer du kan håndtere, er det greit stress. Men hvis du føler degoverveldet og ikke sikker på om du kan takle alt du trenger å gjøre, er det da stress kan være et problem. Det kan påvirke humøret og kroppen din, gjøre deg engstelig, gi deg raske hjerteslag, holde deg våken om natten og gjøre det vanskelig å fokusere. Dette er vanlige tegn på stress.

Det største søvnproblemet kalles søvnløshet. Dette betyr at du ikke får nok søvn eller har problemer med å sove. Noen våkner for tidlig om natten og får ikke sove igjen. En nyttig behandling uten bruk av medisin kalles CBT-I. Det gjør søvnen bedre for 8 av 10 personer som prøver det.

I psykisk helse skjer traumer når noe dårlig påvirker hvordan en person tenker og føler. Noen traumatiske hendelser er veldig store og kan føre til posttraumatisk stresslidelse (PTSD), som kan få en person til å føle seg redd selv etter at den dårlige hendelsen er over. Andre ganger kan mindre ting fortsatt forårsake problemer med hvordan vi tenker og føler. Eksempler på traumer inkluderer vold, sårende ord, krig, ulykker og å miste noen som står oss nær. Noen mennesker kan bli virkelig påvirket av traumer, mens andre kanskje ikke føler seg like såret. Det avhenger av, ting sommental helse og støtten vi har. Den gode nyheten er at det er hjelp tilgjengelig, for å føle seg bedre etter traumer. Å snakke med noen som forstår og vet hvordan man kan hjelpe, kan gjøre en stor forskjell i helbredelsen.

Når vi føler en intens trang til å gjøre en handling og ikke kan slutte å tenke på visse ting, kalles det tvangstanker. For å føle oss bedre og mindre bekymret, kan vi gjøre ting igjen og igjen, selv om vi ikke vil. Dette kalles tvangshandlinger. Det er som om vi gjør disse handlingene fordi hjernen vår ber oss om det. Dette kan skje med personer som har en tilstand som kalles obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD). Disse handlingene kan være ting som å vaske hendene mange ganger for å unngå bakterier eller sjekke ting om og om igjen for å sikre at de er trygge. Vi kan gjøre disse handlingene for å stoppe dårlige ting fra å skje. Den gode nyheten er at vi i psykiater.no tilbyr hjelp for tvangstanker og tvangshandlinger.

Uønskede tanker som fortsetter å plage deg kalles tvangstanker. Disse tankene kan dukke opp som bilder i tankene dine eller ord, og de kan få deg til å føle deg veldig redd eller tenke dårlig om deg selv. Noen ganger kan du prøve hardt å skyve disse tankene bort, slike tanker er knyttet til noe som kalles tvangslidelse (OCD). Disse tankene kan handle om å bli syk eller at noe veldig ille skjer, og de kan også få deg til å føle at du har gjort noe galt. Men ikke bekymre deg, det er hjelp for OCD. Vi kan lære deg måter å håndtere disse tankene og følelsene på, slik at de ikke kontrollerer livet ditt. Det finnes verktøy du kan bruke selv for å føle deg bedre. Og husk at det også finnes behandling for andre problemer relatert til disse uønskede tankene.

Å ha vanskelig for å ta avgjørelser er noe som kan skje med mange mennesker nå og da. Noen ganger kan det gjøre ting vanskelig å fullføre. Men hvis det forårsaker større problemer, kan det vise at det er noe som skjer med hvordan hjernen vår fungerer. Dette kan være ting som å føle seg veldig trist (depresjon), å ha tanker som stadig kommer tilbake for mye (tvangslidelse), å føle seg veldig bekymret (angst) eller at det er vanskelig å fokusere (ADHD). En psykiater, kan snakke med deg for å finne ut hva som forårsaker vansker med beslutninger. De kan hjelpe med å finne ut om det er et mentalt problem bak det og foreslå hva du kan gjøre for det.  

Utbrenthetskjer når folk står overfor mye arbeid over veldig lang tid, mer enn de kan klare. Dette gjør at de føler seg slitne, mister energi og har negative tanker om jobben sin. De kan til og med føle seg fraværende fra arbeidet sitt og ikke gjøre det så bra som før. Denne tilstanden er for det meste knyttet til arbeid, men stress fra andre deler av livet kan også spille en rolle.

Folk som blir utbrent har vært veldig flinke til å håndtere arbeid veldig lenge og har følt seg ok med det, helt til ting endrer seg. De kjenner seg kanskje ikke engang igjen, fordi symptomene er så tøffe. For å behandle utbrenthet, må de forstå og akseptere det som skjer. Støtte fra seg selv og andre er viktig. Å ta pauser og ikke alltid tenke på jobb hjelper, sammen med å endre måter man takler jobben sin på. Husk at det er hjelp tilgjengelig for å behandle utbrenthet og komme tilbake til å føle seg bedre og mer opplagt.

Vaner er ting vi gjør uten å tenke for mye. Det er handlinger vi gjør automatisk, som å pusse tennene eller sjekke telefonen ofte. Noen ganger liker vi kanskje ikke noen av disse handlingene, og vi kaller dem “uønsket”. Den gode nyheten er at vi kan endre disse vanene hvis vi vil.

Først må vi være klar over disse vanene. Dette betyr å legge merke til når vi gjør dem. Deretter kan vi lage en plan for å stoppe eller endre dem. Det er som å bestemme seg for å spise mer frukt og mindre godteri. Ikke bite negler osv. Man har behov for motivasjon for å kunne jobbe med å endre seg. Å snakke med noen forstår hvordan det psykiske aspektet i det fungerer kan være veldig nyttig. De kan gi oss råd og støtte for å gjøre disse endringene. Så husk, selv om vaner kan være vanskelige, har vi makten til å endre dem! Ta kontakt med oss for å ta grep.

Noen mennesker har gått gjennom sårende hendelser eller de har gjort ting de føler seg virkelig dårlige for, og de har ikke fortalt det til noen. Å holde disse tingene skjult kalles å ha “dårlige hemmeligheter”. Det kan få dem til å føle seg tunge og triste innvendig. Men det er en måte å føle seg bedre på – ved å snakke om disse hemmelighetene.

For mange er det en stor lettelse å dele disse hemmelighetene med noen de kan stole på. Denne personen lover å holde det privat og vil ikke være slem eller kritisk. De har en spesiell jobb med å holde hemmeligheter trygge.

Når du forteller hemmeligheten din, er det som å gi slipp på noe tungt. Du kan føle deg lettere og mindre trist. Helsepersonell har taushetsplikt og verktøy for å kunne hjelpe deg til å bearbeide følelser av frykt, skam og tristhet som kan hjelpe deg.