Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Depresjon og arbeid

Depresjon kan snike seg inn i alle deler av livet vårt, inkludert arbeidet vårt. Det gjør det vanskelig å konsentrere seg og tapper motivasjonen iløpet av arbeidsdagen. Men det er viktig å vite at du ikke er alene. Mange mennesker føler det slik og det finnes måter å lette vekten på. Å håndtere depresjon er avgjørende for bedre mental helse og oppgaveytelse på jobb. Enkle trinn og hjelp kan gjøre en stor forskjell. Å åpne opp for en kollega eller noen du kjenner kan være et viktig skritt for å håndtere depresjon på jobb. Å inkludere mindre endringer i din daglige rutine spiller i tillegg en kritisk funksjon. Hver handling, uansett hvor liten, bidrar i stor grad. Sammen vil vi ta opp depresjon på arbeidsplassen, med sikte på sunnere, mer lystbetont arbeide.

Å erkjenne effekten

Depresjon er mer enn å ha en dårlig dag, det er en vedvarende følelse av tristhet og tap av interesse. Slik kan det påvirke arbeidet:

Produktivitet: Vansker med å konsentrere seg, gjøre valg og huske detaljer kan redusere produktiviteten.

Oppmøte: Hyppig fravær eller forsinket oppmøte på grunn av problemer med søvn eller motivasjon er vanlig.

Arbeidsstress vs arbeidsdepresjon

Selv om det er typisk å møte stress på arbeidsplassen, er det viktig å gjenkjenne tegn på depresjon også. Slik skiller du mellom de to:

Arbeidsstress: 

 • Stress avtar når årsaken forsvinner. 
 • Angst og irritabilitet.
 • Muskelstramming og hodepine er fysiske tegn.

Arbeidsdepresjon:

 • Følelser av tristhet. 
 • Kontinuerlig angst. 
 • Problemer med konsentrasjon og fokus.
 • Kjedelig og misfornøyd med jobben.

Risikofaktorer knyttet til arbeidsplassdepresjon

Her er noen av risikofaktorene for depresjon på jobben:

 • Høyt jobbstress og lite kontroll over arbeidet.
 • Vanskeligheter med å balansere arbeidskrav med privatliv. 
 • Mangel på sosial støtte fra kolleger og overordnede. 
 • Frykt for tap av jobb.
 • Konflikt med kolleger eller overordnede kan bidra til et giftig arbeidsmiljø. 
 • Erfaringer med diskriminering, trakassering eller mobbing.
 • Overdreven arbeidsbelastning og urealistiske tidsfrister.
 • Føler seg ute av stand til å ta avgjørelser eller ha kontroll over arbeidet.
 • Ubehagelig eller farlig arbeidsmiljø. 
 • Mangel på anerkjennelse for arbeidsinnsats.
 • Jobber regelmessig for lange timer.

Konsekvensene av å ignorere depresjon

På jobben er det mer utfordrende for bevisstheten å finne det, mangler tidsbegrensninger, eller ikke komme i kontakt med kolleger. Disse problemene kan gjøre det mye vanskeligere å gå på yrkesstigen, siden de kan påvirke hvordan andre ser arbeidet ditt og påliteligheten din. Det er som en domino effekt– ett lite problem går i hverandre og snart påvirker det sannsynligheten for nye muligheter.

Utenom jobben kan ubehandlet depresjon skape bølger for privatliv også. Det kan vise seg å være vanskelig å opprettholde vennskap eller forhold på grunn av det faktum at styrken og interessen ikke er der. Dette kan føre til at du føler deg ensom eller koblet fra de som teller maksimalt. Å ignorere depresjon kan forverre jobb og hjemmeliv. Det er avgjørende å søke hjelp.

Strategier for å håndtere depresjon på jobben

Å håndtere depresjon på jobb krever en mangesidig tilnærming. Sett mål hver dag, del plikter i trinn og få hjelp fra en psykisk helsepersonell. Mange arbeidsgivere tilbyr arbeiderhjelpepakker (EAPs) som tilbyr private rådgivningstjenester. Arbeid og depresjon kan være utfordrende. Men her er noen strategier du kan bruke for å hjelpe deg med å kontrollere det bedre.

Sett oppnåelige mål: Begynn dagen med å etablere små, oppnåelige mål. Dette hjelper deg å føle en følelse av prestasjon.

Bryt oppgavene: Hvis en oppgave føles for stor, del den i mindre trinn. Takle ett skritt av gangen. Det gjør ting mindre overveldende.

Snakk med noen: Unngå å tappe følelsene dine. Snakk med en venn, et familiemedlem eller en ekspert som kan tilby hjelp og veiledning.

Bruk tilgjengelig hjelp: Mange arbeidsplasser har Employee Assistance Programs (EAP). Disse applikasjonene tilbyr gratis rådgivning og støtte som en form for behandling for depresjon. Ikke nøl med å bruke dem.

Ta pauser: Når du føler deg negativ, ta raske pauser. En kort spasertur eller noen dype åndedrag kan hjelpe deg med å rense tankene dine.

Hold deg organisert: Hold arbeidsplassen din ryddig og oppgavene dine forberedt. Dette kan bidra til å redusere stress og få arbeidet ditt til å gå lettere.

Fokuser på det positive: Prøv å finne minst én fin ting til arbeidsdagen din. Å fokusere på det fantastiske kan noen ganger få folk med lav inntekt til å virke mindre overveldende.

Søk profesjonell hjelp: Hvis depresjon gjør det vanskelig å jobbe, bør du vurdere å søke hjelp fra en mental helse ekspert. De kan tilby teknikker og behandlinger som vil hjelpe deg å takle det bedre.

Arbeidsmiljøets rolle i å håndtere depresjon

Et forretningssted som kjenner og støtter psykisk helse kan utgjøre en stor forskjell for de som håndterer depresjon. Arbeidsgivere spiller en fremtredende posisjon i dette, spesielt når de adresserer et giftig arbeidsmiljø. De kan skape et område der hver person føler seg trygg på å snakke om sine problemer. På denne måten sørger du for at ingen er redde for å snakke om deres mentale helse fordi de bekymrer seg for å bli dømt eller behandlet på en annen måte. Det handler om å vise at byrået bryr seg og ønsker å hjelpe sine ansatte til å ikke bare leve, men trives.

Å drive workshops og gi rådgivere og ledere et innblikk, letter mye for å redusere stress på jobben. Når ansatte vet at de har fått hjelp på jobb, kan det redusere depresjonsbelastningen. Det gjør at arbeidsplassen nå ikke bare er et område for jobb, men et nettverk for hverandre. Denne typen miljø hjelper folk til å føle seg bedre, det kan også føre til bedre arbeidsytelse og et lykkeligere, mer produktivt team.

Fjernarbeid og depresjon

Når du jobber fra et hjemme, kan du omgå alt og jobbe i pyjamasen. Imidlertid kan det i tillegg få deg til å føle deg ensom. Uten kontorprat eller kaffepauser kan noen også oppleve isolasjon, noe som gjør depresjon vanskeligere. Fjern ansatte bør finne tilnærminger til livet knyttet til deres psykiske velvære.

En måte å bekjempe dette på er å etablere en daglig rutine som inkluderer arbeidstid, pauser og øyeblikk for egen omsorg, som trening eller tidsfordriv. Regelmessige videosamtaler eller chatter med kolleger kan få deg til å føle deg tilkoblet selv langveisfra. Å sette klare barrierer mellom jobb og privattid gjør det mulig å håndtere press. Disse trinnene kan gjøre det å jobbe hjemmefra til en mer balansert og mindre isolerende opplevelse.

Forebyggende tiltak og velværeprogrammer

Proaktive velværeprogrammer på arbeidsplassen kan i betydelig grad forhindre depresjon. Disse kan inkludere stressworkshops, tilgang til treningsstudio og regelmessige mentale helsesjekker. Arbeidsplasser kan bidra til å forhindre depresjon ved å tilby velværeprogrammer. Her er en enkel måte for dem å oppnå det på:

 • Workshops for å lære hvordan man skal håndtere stress. 
 • Gi tilgang til treningssentre eller treningstimer.
 • Tilby regelmessige innsjekkinger for psykisk helse. Dette kan hjelpe til med å oppdage eventuelle problemer på et tidlig stadium.
 • Oppmuntre til å spise sunt ved å tilby næringsrik snacks eller måltider på jobben. God ernæring støtter god mental helse.
 • Tillat fleksibel arbeidstid. Dette kan hjelpe ansatte bedre å håndtere stress på jobb og liv.
 • Ha en rolig plass på jobben hvor ansatte kan ta et øyeblikk for seg selv. 
 • Organiser teambyggingsaktiviteter. Å føle seg knyttet til andre på jobben kan øke stemningen.
 • Tren ledere til å gjenkjenne tegn på depresjon og stress. De kan da tilby støtte eller henvise ansatte til ressurser.

Disse trinnene bygger en støttende arbeidsplass, forebygger depresjon og fremmer velvære.

Restitusjon og tilbake til jobb

Å gå tilbake til jobb etter å ha jobbet med depresjon er ikke lett. Det er viktig å planlegge og snakke åpent med jobben om dine ønsker. Dette kan bety at du begynner med noen timers arbeid og sakte øker en stund etter hvert som du blir mer komfortabel. Det handler om å ta små skritt og ikke forhaste ting. Husk at det er greit å sette grenser for å sikre at du er rolig. Dette hjelper deg å lette tilbake til vanen din uten å legge for mye stress på deg selv.

Å holde den mentale helsen i sjakk bør fortsatt være din høyeste prioritet, selv når du kommer tilbake på jobb. Dette kan innebære dagligdagse konferanser med en terapeut, meditasjon eller en hvilken som helst aktivitet som letter din balansefølelse. Ikke nøl med å be om endringer på jobben som kan hjelpe, som fleksible timer eller et rolig område for pauser.

Ved å ta vare på din mentale helse og si dine ønsker, kan du få deg selv til å gå tilbake til jobb jevnere og mer stabil, noe som er betydelig for de som opplever depresjon. Depresjon og arbeid kan være vanskelig, men det finnes strategier du kan bruke for å håndtere det bedre.

Bygge et støttende fellesskap på jobben

Å lage en støttende arbeidsplass er viktig, spesielt for de med depresjon. Åpne samtaler, deling av ressurser og å tilby støtte skaper et omsorgsfullt miljø. Dette betyr å la alle få vite at det er greit å snakke om hvordan de har det og at de ikke er alene.

Start med å sikre at alle vet om psykiske helseressurser som rådgivning og terapi. Det kan også hjelpe å sette opp regelmessige sjekker eller møter der folk kan dele følelsene sine på et trygt sted. Ved å ta disse trinnene kan vi skape en arbeidskultur der alle føler seg støttet og forstått og dette reduserer stress på jobben. Det kan utgjøre en stor forskjell for de som har depresjon.

Viktige punkter

 • Depresjon i jobben byr på store utfordringer som påvirker produktivitet og personlig velvære.
 •   Det er avgjørende å oppdage tegn og symptomer på depresjon og skille dem fra hverdagslig arbeidsrelatert stress.
 •   Tilgang til mental helse kilder og et støttende arbeidsmiljø er avgjørende for riktig håndtering av depresjon.
 • Å bygge en livsstil med hjelp og informasjon på arbeidsplassen kan hjelpe de som er rammet av depresjon.

Arbeid og depresjon trenger informasjon, hjelp og fornuftige strategier. Gjenkjenn symptomene, manipuler effekten og skap en støttende arbeidsplass. Å søke hjelp indikerer styrke. La oss fjerne stigmaet rundt psykisk helse på jobben kollektivt.

Vanlige spørsmål

Hva om jobben min ikke tilbyr støtte for psykisk helse?

Søk veiledning fra eksterne kilder, for eksempel terapeuter, hjelpeselskaper eller hotlines. Husk i tillegg å diskutere fordelene ved å presentere en mental helseveiledning med HR.

Hvordan kan jeg hjelpe en kollega som er deprimert?

Lytt uten å dømme. Oppfordre dem til å søke profesjonell hjelp og gi informasjon om hvor de kan finne den.

Hva er virkningen av depresjon på arbeidsplassen?

Depresjon på jobb gjør det vanskelig å få ting gjort. Du kan gå glipp av jobb oftere. Det kan føre til problemer med kolleger og få arbeidet ditt til å lide.

Hvordan kan jeg gjenkjenne tegn på depresjon på jobb?

Arbeid og depresjon kan vise seg som å føle seg trist hele tiden. Du liker kanskje ikke arbeidslivet som du pleide og det kan være vanskelig å fokusere på arbeidsoppgaver. Din appetitt eller søvn kan endre seg, og du kan føle deg mye trøtt, noe som forårsaker depresjons symptomer.

Kan arbeid eksternt føre til depresjon?

Å jobbe hjemmefra kan få deg til å føle deg ensom. Det ødelegger skillet mellom arbeid og privat tid. Du går glipp av sosialt samvær. Det kan gjøre deg mer stresset, noe som kan føre til depresjon.

Hvordan kan jeg begynne å føle meg bedre hvis jeg opplever symptomer på depresjon på jobben?

Hvis du føler deg deprimert på jobben, ta vare på deg selv først. Hold deg til en rutine. Snakk med en profesjonell for å få hjelp. Fortell sjefen din om din mentale helse. Sett grenser mellom jobb og privatliv.

Kan et fiendtlig arbeidsmiljø bidra til følelser av depresjon?

Et dårlig arbeidsmiljø med stress, ingen støtte og utilstrekkelig kommunikasjon kan få deg til å føle deg deprimert. Det har potensial til å forverre eksisterende psykiske helseproblemer.