Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Hvordan påvirker sosiale medier ungdom?

Sosiale medier har vært det største vidunderet i det 21. århundre etter oppfinnelsen av smarttelefoner. Den kobler deg til hvor som helst i verden. Med ett tommelsveip kan du bokstavelig talt gjøre hva som helst: åpne hvilken som helst applikasjon, send et talenotat til vennen din, administrer transaksjonene dine og annet. Alt er i smarttelefonen din, en liten, fantastisk enhet. Men alle gode ting kommer også med ulemper. Overdreven bruk av sosiale medier er det nye innen. Vi ser alle nå til dags, med hodet dypt i telefonene sine, på t-banen, på markedet, i ledige timer. Det stiller spørsmålet: hvordan påvirker sosiale medier unges psykiske helse? Er det noen konsekvens? Forstyrrer det hjernestrukturen på en eller annen måte? Denne artikkelen vil undersøke alle disse spørsmålene og gi svar på hvordan du kan hjelpe deg selv eller tenåringen din.

Hvorfor er sosiale medier så vanedannende?

Hvorfor ser vi folk så besatt av sosiale medier? Telefonen ringer. Vi blir nesten utålmodige etter å passe på telefonene våre. Skal du til en ny restaurant? Først vil du ta bilder av mat og legge dem på sosiale medier. Hvorfor? Hva er årsakene til at sosiale medier er så vanedannende? La oss se på noen av dem:

Øyeblikkelig tilfredsstillelse

Når du legger ut noe, begynner likes og kommentarer å dukke opp nesten umiddelbart. Denne umiddelbare tilbakemeldingen, som en liten løft, kan føles givende og får deg til å ønske mer. Et varsel om at noen likte bildet ditt kan få deg til å sjekke telefonen oftere.

Frykt for å gå glipp av

Sosiale medier viser hva alle andre gjør. Du føler deg bekymret for å gå glipp av noe morsomt eller viktig hvis du ikke sjekker hele tiden. Å se venner ha det gøy uten deg kan få deg til å føle at du burde være mer online for å holde kontakten.

Validering

Å få likes og positive kommentarer kan øke selvtilliten din. Det føles godt å vite at andre liker det du deler. Og ulempen? Du blir engstelig og bevisst når du ikke får sosial validering.

Sosial sammenligning

Du ser andre legge ut sine beste øyeblikk, noe som kan få deg til å sammenligne ditt eget liv. Det kan føre til at du vil legge ut ting som får livet ditt til å se like bra ut. Å se influensers perfekte liv kan få deg til å ønske å legge ut lignende innhold for å føle deg akseptert.

Kontinuerlig engasjement

Plattformer er designet for å holde deg rullende. De bruker algoritmer som viser deg innhold du sannsynligvis vil engasjere deg med. Det får deg til å komme tilbake for mer. Å bla gjennom en uendelig feed kan få timer til å gå uten å være klar over det. Et perfekt eksempel er Tik Tok, du fortsetter bare utilsiktet å sveipe opp for å se flere og flere hjul.

Eskapisme

Det er lett å gå seg vill i sosiale medier når du kjeder deg eller er stresset. Det gir en distraksjon og underholdning.

Hva er tegnene på usunn bruk av sosiale medier?

Hvorfor sier vi at sosiale medier er usunne? Det har mange fordeler, åpenbart. Imidlertid er det en avhengighet, og denne avhengigheten påvirker deg på forskjellige måter. Her er noen av tegnene på usunn bruk av sosiale medier:

Overdreven tid brukt

Hvis du opplever at du bruker mye tid på sosiale medier hver dag, som timer med å bla gjennom feeder, se på videoer eller legge ut innlegg, kan det bli et problem. Denne overdrevne bruken kan bety at du forsømmer andre ting du må gjøre. Det kan være lekser, gjøremål eller å tilbringe tid med familie og venner personlig.

Forsømmelse av relasjoner i det virkelige liv

Når du begynner å foretrekke å snakke med folk på nettet i stedet for å bruke tid med de rundt deg, har du et problem. Du begynner å forsømme tid med familiemedlemmer, nære venner eller klassekamerater. Det kan påvirke relasjonene dine i det virkelige liv.

Besatt av likes og kommentarer

Opplever du at du hele tiden sjekker hvor mange likes, kommentarer eller delinger innleggene dine får? Føler du deg opprørt eller engstelig når du ikke får så mange likes som du forventet? Det kan tyde på at du stoler for mye på sosiale medier for indre validering.

Sammenligning og misunnelse

Sosiale medier viser ofte de beste delene av folks liv. Det kan være spennende ferier, prestasjoner eller bilder som ser perfekt ut. Hvis du begynner å sammenligne ditt eget liv med det du ser på nettet og føler deg dårlig om deg selv fordi du tror livet ditt ikke er like bra, kan det være skadelig for selvtilliten din.

Søvnforstyrrelser

Bruk av sosiale medier sent på kvelden kan forstyrre søvnen din. De lyse skjermene og det stimulerende innholdet kan gjøre det vanskelig for hjernen din å slappe av. Hvis dette fortsetter over lengre tid, kan du få problemer med å sovne eller våkne trøtt. God søvn er veldig viktig for helsen og humøret.

Innvirkning på selvtillit

Hvis selvtilliten din eller følelsene dine om deg selv er knyttet til hvor populær eller likt du er på sosiale medier, er det ikke sunt. Verdien din er ikke basert på hvor mange likes du får. Det er viktig å ha det bra med seg selv uavhengig av hva andre tenker på nettet.

Ignorerer virkelige aktiviteter

Du bruker så mye tid på sosiale medier at du neglisjerer hobbyer du pleide å glede deg over. Du hopper over å henge med venner og familie fordi du heller vil være på nett. Ringer noen bjeller? Det er et tegn på usunn bruk av sosiale medier. Virkelige aktiviteter og relasjoner er viktig for ditt velvære.

Tegn på at tenåringen din lider av sosiale medier

Foreldre har den fremste plikten til å holde øye med tenårene, siden unge sinn er utsatt for avhengighet. Her er noen tegn du bør passe på:

  • Bruker mye tid på sosiale medier, som timer hver dag.
  • Blir irritabel, trist eller engstelig etter bruk av sosiale medier.
  • Har problemer med å sovne eller holde seg i søvn.
  • Mister interessen for hobbyer, sport eller å henge med venner personlig.
  • Føler seg dårlig med seg selv etter å ha sammenlignet livet med det andre legger ut på nettet.
  • Sjekker hele tiden hvor mange likes eller følgere de har, og føler seg opprørt hvis de ikke får nok.
  • Det går ikke like bra på skolen fordi de bruker for mye tid på sosiale medier.
  • Hodepine, belastning på øynene eller nakkesmerter fra å stirre for lenge på skjermen.
  • Synes det er vanskelig å ta pauser fra sosiale medier.

Selvhjelpstips for å håndtere overdreven bruk av sosiale medier

Som tenåring må du administrere bruken av sosiale medier. Som forelder er det din plikt å redde tenåringen din. Her er noen tips som kan hjelpe:

Angi tidsgrenser

Bestem hvor mye tid du vil bruke på sosiale medier hver dag. Det kan være en time eller to. Bruk en tidtaker eller still inn påminnelser på telefonen for å hjelpe deg med å holde deg til grensen.

Teknisk-frie tider

Velg tider når du ikke vil bruke sosiale medier i det hele tatt. For eksempel: Under måltider med familien din

  • En time før leggetid
  • Mens du henger med venner
  • Skru av notifikasjoner

Stopp pop up-varslene fra apper for sosiale medier på telefonen din. De kan distrahere deg og få deg til å sjekke telefonen oftere enn du trenger.

Bruk skjermtidsinnstillinger

Mange telefoner har innstillinger som viser hvor mye tid du bruker på hver app. Sjekk dette for å se hvor lenge du er på sosiale mediers. Vurder å sette et mål for å redusere denne tiden.

Slutt å følge negative kontoer

Hvis visse kontoer får deg til å føle deg dårlig med deg selv eller opprørt, slutte å følge dem. Følg kontoer som får deg til å føle deg glad eller inspirert i stedet.

Finn moro uten nett

Delta i hobbyer og aktiviteter du elsker som ikke involverer skjermer. Sport, tegning, lesing av bøker eller matlaging. Det kan være alt som holder deg opptatt uten å trenge sosiale medier.

Tenk før du blar

Før du åpner en app for sosiale mediers, spør deg selv hvorfor du gjør det. Er du lei, ensom, eller bare sjekker ut av vane? Å vite hvorfor du gjør det du gjør, kan hjelpe deg med å administrere tiden din bedre

Sett regler

Lag regler for deg selv, som å ikke bruke sosiale mediers under skolearbeid eller familietid. Å ha klare grenser hjelper deg med å balansere livet ditt online og offline.

Heng med personlig

Tilbring tid med venner og familie ansikt til ansikt. Virkelige forbindelser er viktige og kan være mer tilfredsstillende enn nettbaserte interaksjoner.

Ta pauser

Gi deg selv jevnlige pauser fra sosiale mediers. Prøv en dag uten hver uke eller ta lengre pauser i ferier. Bruk denne tiden til å slappe av, gjøre andre aktiviteter eller nyte å være offline.

Viktige punkter

  • Sosiale medier kan påvirke unges psykiske helse ved å fremme avhengighetslignende atferd.
  • Tegn på usunn bruk av sosiale medier inkluderer overdreven tid brukt på nettet, forsømmelse av ekte forhold og besettelse av likes og kommentarer.
  • Tenåringer kan vise irritabilitet, søvnforstyrrelser og synkende akademiske prestasjoner.
  • Selvhjelpstips inkluderer å sette tidsbegrensninger, engasjere seg i offline-aktiviteter og søke ansikt-til-ansikt-interaksjoner.
  • En psykiater kan hjelpe ved å lære mestringsstrategier og sette mål for å redusere skjermtid.

Søk hjelp hvis du ikke kan hjelpe deg selv!

Til syvende og sist er det ditt ansvar å ta vare på hjernen og forstanden din. Hvis du av en eller annen grunn har blitt avhengig av sosiale mediers og ikke klarer å kontrollere det, få hjelp. Psykiatere ved Psykiater.no anbefaler rådgivning hvis du ikke kan hjelpe deg selv. En dyktig psykiater kan hjelpe deg med følgende:

  • Forstå hva som utløser trangen din til å bruke sosiale mediers overdrevent.
  • Lær deg teknikker for å redusere tid brukt på nettet.
  • Hjelp med å sette realistiske mål for å redusere skjermtid og øke offline aktiviteter.
  • Følg fremgangen din og foreta justeringer av behandlingsplanen din etter behov.

Bestill time i dag ved å besøke vår hjemmeside.

Ofte stilte spørsmål!

Hvordan påvirker sosiale medier hjernen din?

Sosiale medier utløser hjernens belønningssystem. Det frigjør dopamin, som kan få deg til å føle deg bra. Imidlertid fører overdreven bruk til avhengighetslignende atferd og påvirker oppmerksomhetsspenn og søvnmønster.

Er sosiale medier nyttig eller skadelig?

Det kan være begge deler. Sosiale medier hjelper til med å koble folk, dele informasjon og øke bevisstheten. Likevel kan det skade mental helse ved å fremme sjalusi, sammenligning, nettmobbing og avhengighet.

Er sosiale medier bra eller dårlige for studenter?

Det kommer an på hvordan det brukes. Sosiale medier kan øke læring, kommunikasjon og kreativitet. Det kan imidlertid distrahere studentene fra studiene, påvirke selvtilliten deres og utsette dem for nettrisiko.

Hvordan kan en psykiater hjelpe deg med avhengighet av sosiale medier?

En psykiater kan vurdere bruk av sosiale medier og utvikle strategier for å håndtere trang. De kan bruke terapi for å forbedre mestringsevnen og adressere underliggende problemer som angst eller depresjon som bidrar til avhengighet.