Føler du deg utslitt, umotivert eller rett og slett fast? Lurer du på om du er utbrent eller deprimert? Utbrenthet og depresjon kan se like ut. Du føler deg så lav, energien tappet, motivasjonen null. Det kan se ut som depresjon. Men hva om du rett og slett er overbelastet og utbrent? La oss diskutere disse to forholdene i detalj. Til slutt vil du forstå hva du har å gjøre med. Depresjon eller utbrenthet?
Hva er depresjon?
Depresjon er et psykisk helseproblem som påvirker hvordan du føler, tenker og handler. Det er ikke bare å føle seg trist for en dag eller to. Det er en dyp, langvarig tristhet som ikke forsvinner lett.
Hva er symptomene på depresjon?
Når du er deprimert, kan du:
- Føle deg veldig trist eller håpløs mesteparten av tiden
- Mister interessen for ting du pleide å glede deg over
- Sove for mye eller for lite
- Spise for mye eller for lite
- Føle seg veldig sliten hele tiden
- Ha problemer med å konsentrere seg eller ta avgjørelser
- Føle deg verdiløs eller skyldig uten grunn
- Tenke på døden eller å skade deg selv
Depresjon kan skje med hvem som helst når som helst. Noen ganger er det forårsaket av en stor endring i livet eller en trist hendelse. Andre ganger ser det ut til at det kommer ut av ingensteds. Det påvirker alle deler av livet ditt – arbeidet ditt, relasjonene dine og hvordan du tar vare på deg selv. Depresjon er en alvorlig tilstand som vanligvis trenger medisinsk hjelp.
Hva er utbrenthet?
Utbrenthet er det som skjer når du er stresset og overarbeidet over lengre tid. Det er vanligvis relatert til jobben din, men det kan også forekomme i andre situasjoner. Det kan omfatte omsorg for et sykt familiemedlem.
Hva er symptomene på utbrenthet?
Når du er utbrent, kan du:
- Føler meg veldig sliten hele tiden, både fysisk og følelsesmessig
- Begynn å mislike jobben din eller tingen som forårsaker stress
- Gjør arbeidet dårligere eller ta lengre tid å få ting gjort
- Føl deg lettere grinete eller irritert
- Har problemer med å sove eller spise normalt
- Får oftere hodepine eller muskelsmerter
- Føler at det du gjør ikke spiller noen rolle
Utbrenthet skjer vanligvis sakte over tid. I begynnelsen kan du føle deg stresset eller sliten. Men hvis du fortsetter å presse deg selv uten nok hvile, kan det bli verre.
Utbrent eller deprimert: Hva er de viktigste forskjellene?
Depresjon og utbrenthet kan se like ut på noen måter. Men de er ikke det samme:
Årsaken
Depresjon kan oppstå av mange årsaker eller ingen klar årsak i det hele tatt. Utbrenthet er vanligvis forårsaket av for mye stress på jobben eller i en spesifikk situasjon.
omfang
Depresjon påvirker alle områder av livet ditt. Utbrenthet påvirker hovedsakelig hvordan du føler om jobben din eller tingen som forårsaker stress.
Varighet
Depresjon er ofte en langvarig tilstand som trenger profesjonell hjelp. Du kan forbedre deg ved å gjøre endringer i livet.
Behandling
Depresjon trenger vanligvis terapi eller medisiner. Utbrenthet kan ofte hjelpes ved å redusere stress og ta bedre vare på deg selv.
Kan ubehandlet utbrenthet føre til depresjon?
Ja, ubehandlet utbrenthet kan faktisk føre til depresjon. La oss bryte ned dette:
Progresjon av utbrenthet
Utbrenthet starter vanligvis med arbeidsrelatert stress. Hvis det ikke tas opp, kan det forverres over tid. Kronisk stress kan påvirke både mental og fysisk helse.
Hvordan kan utbrenthet bli til depresjon?
Vedvarende utmattelse kan tappe energien og motivasjonen. Følelser av håpløshet rundt arbeid kan spre seg til andre områder av livet. Å neglisjere egenomsorg på grunn av utbrenthet kan forverre den generelle mentale helsen. Isolasjon fra kolleger og venner kan føre til ensomhet.
Depresjon vs. Utbrenthet: Delte symptomer
Begge tilstander kan forårsake tretthet, tap av interesse og konsentrasjonsvansker. Etter hvert som utbrenthet utvikler seg, kan det bli vanskeligere å skille fra depresjon.
Mestringstips for å håndtere depresjon og utbrenthet
Hvis du sliter mellom å være utbrent eller deprimert, disse utprøvde mestringstipsene kan hjelpe deg med å klare deg selv.
Snakk med noen du stoler på
Del følelsene dine med en venn, et familiemedlem eller en terapeut. Å snakke kan hjelpe deg til å føle deg mindre alene og mer støttet; Noen ganger kan det å bare si ting høyt få dem til å føle seg mindre overveldende;
Få opp farten
Prøv å trene litt hver dag, selv om det bare er en kort spasertur. Trening frigjør kjemikalier i hjernen din som kan få deg til å føle deg bedre. Start i det små – selv 10 minutter om dagen kan hjelpe.
Hold deg til en rutine
Prøv å våkne og legge deg til samme tid hver dag. Planlegg regelmessige måltider og aktiviteter. Å ha en rutine kan gi deg en følelse av kontroll og hensikt.
Øv på egenomsorg
Gjør ting som får deg til å føle deg bra, som å ta et bad eller lese en bok. Unn deg selv vennlighet, som en god venn. Husk at det ikke er egoistisk å ta vare på deg selv; det er nødvendig
Sett små, oppnåelige mål
Del opp store oppgaver i mindre, mer håndterbare trinn. Feir når du fullfører hvert lille mål. Det kan hjelpe deg til å føle deg mer dyktig og motivert
Begrens stress
Lær å si “nei” til ekstra ansvar når du føler deg overveldet. Ta pauser i løpet av dagen for å hvile og lade opp. Prøv å forstå hva som forårsaker deg mest stress og se om du kan endre det.
Øv på avspenningsteknikker
Prøv dype pusteøvelser, meditasjon eller yoga. Disse kan bidra til å roe sinnet og redusere stress. Start med bare noen få minutter om dagen og øk gradvis
Forbedre søvnen din
Prøv å skape et rolig og behagelig søvnmiljø. Unngå skjermer (som telefoner eller TV) i en time før sengetid. Hvis du ikke får sove, ikke tving det. Stå opp og gjør en beroligende aktivitet til du føler deg trøtt.
Spis godt
Prøv å spise regelmessige, balanserte måltider. Inkluder frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteiner. Unngå for mye koffein eller alkohol, som kan påvirke humøret og søvnen.
Finn mening
Prøv å gjøre ting som føles viktige eller verdifulle for deg. Det kan være frivillig arbeid, hjelpe en venn eller jobbe med en hobby, Å ha en følelse av hensikt kan bidra til å bekjempe følelsen av tomhet.
Begrens negativ tenkning
Prøv å fange deg selv når du tenker veldig negativt. Spør deg selv om du vil si disse tingene til en venn. Prøv å erstatte negative tanker med mer balanserte eller positive.
Ta pauser fra jobben
Hvis utbrenthet er arbeidsrelatert, prøv å ta regelmessige pauser i løpet av dagen. Bruk ferietiden hvis mulig. Sett grenser mellom jobb og privattid.
Øv på takknemlighet
Prøv å tenke på tre ting du er takknemlig for hver dag. Det kan bidra til å flytte fokus til positive aspekter av livet ditt. Du kan skrive disse ned i en dagbok eller bare tenke på dem.
Be om hjelp
Hvis du sliter med å være utbrent eller deprimert, be om hjelp. En lege eller psykiater kan hjelpe deg med å håndtere symptomene dine. Husk at det å søke hjelp er et tegn på styrke, ikke svakhet. Besøk Psykiater.no og bestill time.
Ofte stilte spørsmål!
Hvordan vet du om du er utbrent eller deprimert?
Utbrenthet gjør at du vanligvis føler deg utslitt og løsrevet fra jobben. Depresjon innebærer en dyp, vedvarende tristhet og tap av interesse for ting du pleide å glede deg over.
Kan utbrenthet føre til depresjon?
Ja, utbrenthet kan noen ganger føre til depresjon. Det konstante stresset og utmattelsen fra utbrenthet kan få deg til å føle deg håpløs og uheldig.
Hva skal jeg gjøre hvis jeg tror jeg har utbrenthet eller depresjon?
Hvis du tror du har utbrenthet eller depresjon, søk hjelp. For utbrenthet, snakk med arbeidsgiveren din om å håndtere stress. For depresjon, vurder å se en spesialist i mental helse.
Hvordan kan jeg forhindre at utbrenthet eller depresjon blir verre?
Håndter stress og ta regelmessige pauser for utbrenthet. Oppretthold en sunn rutine og søk hjelp for depresjon.