Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Avhengig personlighetsforstyrrelse

Har du noen gang møtt en person som er ekstremt trengende og avhengig av deg? De vil trenge at du gjør selv små ting for dem og vil ha deg for hver oppgave og oppgave. Det virker normalt i utgangspunktet, men gradvis begynner du å finne mønstrene. Det kan være den avhengige personlighetsforstyrrelse som spiller. Men det er et stort ord, ikke sant? Det er mye mer vanlig enn du tror. Vi er ikke klar over det, men mange mennesker rundt oss kan lide av avhengige personlighetstrekk. Det er derfor vi må forstå denne utfordrende personlighetsforstyrrelsen.

Hva er avhengig personlighetsforstyrrelse?

Avhengig personlighetsforstyrrelse er en psykisk helsetilstand der en person er overdreven avhengig av andre for å dekke sine emosjonelle og fysiske behov. De kan føle seg ute av stand til å ta avgjørelser eller gjøre handlinger uavhengig, ofte søker forsikring og godkjenning fra andre. For eksempel vil noen med denne personlighetsforstyrrelsen stille spørsmål fra andre om selv mindre avgjørelser. Det kan være hvilke klær du skal ha på deg eller hvilken mat du skal bestille på en restaurant. De føler seg engstelige eller fortvilet når de må gjøre ting selvstendig. Det er derfor de foretrekker at noen andre tar ledelsen.

Hvordan forstå symptomer på avhengig personlighetsforstyrrelse?

Å forstå symptomer på avhengig personlighetsforstyrrelse betyr å legge merke til atferd der noen stoler for mye på andre. Her er noen tegn:

  • Problemer med å bestemme seg: De sliter med å ta valg alene, og ber alltid andre om hjelp, selv for små ting som hva de skal spise til middag.
  • Trenger godkjenning: De trenger ofte konstant godkjenning og forsikring fra andre for å føle seg bra med seg selv og sine beslutninger.
  • Frykt for å være alene: De bekymrer seg mye for å bli alene eller forlatt, så de holder seg nær folk de stoler på.
  • Venter på at andre skal lede: De foretrekker at andre tar beslutninger og handler i stedet for å ta ansvar.
  • Unngå uenigheter: De finner det vanskelig å være uenige med andre, i frykt for at det kan forstyrre forholdet.
  • Sette andre først: De prioriterer ofte andres behov fremfor sine egne, og forsømmer det de ønsker.
  • Stol på noen få mennesker: De er avhengige av bare noen få personer for emosjonell støtte. 

Hva er årsakene til avhengig personlighetsforstyrrelse?

Vi vet ikke de eksakte årsakene til denne personlighetsforstyrrelsen. Imidlertid kan forskjellige faktorer føre til utviklingen. Noen vanlige årsaker inkluderer: 

  • Genetikk og biologi: Genetisk predisposisjon kan eksistere, noe som betyr at det kan forekomme i familier. Endringer i hjernens kjemi eller struktur spiller også en rolle.
  • Opplevelser i tidlig barndom: Å bli motet fra å ta avgjørelser eller bli uavhengig.
  • Sosiale og kulturelle faktorer: Kulturelle normer som fokuserer på avhengighet av andre eller samfunnsmessige forventninger til hvordan individer skal oppføre seg i relasjoner kan ha innflytelse.
  • Personlighetstrekk: Å være mer engstelig eller underdanig kan gjøre noen mer sårbare for å utvikle avhengig atferd.
  • Psykologiske faktorer: Lav selvtillit, utilstrekkelighet eller en historie med å bli kritisert eller kontrollert av andre.
  • Livsbegivenheter: Traumatiske hendelser, store endringer i livet eller tap av et betydelig forhold. 

Hvordan diagnostisere avhengig personlighetsforstyrrelse?

En psykiater kan diagnostisere avhengig personlighetsforstyrrelse ved å stille spørsmål og observere atferden til klienten. Slik gjør de det vanligvis: 

  • Snakk om følelsene dine: De spør om hvordan du håndterer beslutninger, hvordan du har det med å være alene, og om du ofte søker trygghet fra andre.
  • Bruke en sjekkliste: De bruker en liste med spørsmål som hjelper dem å se om opplevelsene dine samsvarer med symptomene. Disse inkluderer å trenge andre til å ta avgjørelser for deg eller være redd for å være alene.
  • Sjekke helsen din: De vil sikre at ingen fysiske problemer forårsaker symptomene dine og se på fortiden din for å forstå din generelle mentale helse.
  • Lær av andre: Noen ganger kan de snakke med folk nær deg, som familie eller venner, for å få et bedre bilde av hvordan du samhandler med andre.
  • Stille diagnose: Når de bekrefter tilstedeværelsen av avhengige personlighetstrekk ved å krysssjekke DSM-5 eller ICD-10 sjekklisten, utpeker de formelt lidelsen. 

Hva er behandling av avhengig personlighetsforstyrrelse?

Basert på symptomene lager psykiaterne en nøye utformet plan for å behandle personlighetsforstyrrelser. Denne planen inkluderer:

Terapi (rådgivning)

Den primære behandlingen er psykoterapi, hvor du snakker med en terapeut for å forstå og endre dine tanker og atferd. Kognitiv atferdsterapi kan hjelpe deg å utfordre negative tankemønstre og lære nye måter å bli mer selvstendig og selvsikker på. Støttende terapi som bygger selvtillit og selvtillit kan også være gunstig. Det hjelper deg med å utvikle sunnere relasjoner og lære hvordan du tar beslutninger uavhengig. 

Medisinering

I noen tilfeller føler psykiateren behov for å skrive ut medisiner. Det vil bidra til å håndtere symptomer som angst eller depresjon som ofte oppstår sammen med lidelsen. Medisinering er imidlertid vanligvis ikke den primære behandlingen i seg selv.

Ferdighetstrening

Å lære praktiske ferdigheter, som problemløsning og selvsikkerhetstrening, kan hjelpe deg til å ta beslutninger og håndtere situasjoner mer selvstendig.

Familie- eller gruppeterapi

Å inkludere familiemedlemmer eller delta i gruppeterapiøkter kan bidra til å forbedre kommunikasjons- og støttenettverk.

Selvhjelpstips for å bekjempe avhengig personlighetsforstyrrelse

Det første og fremste trinnet psykiateren din vil lære deg er å bygge din uavhengighet og selvtillit. Noen selvhjelpstips som kan hjelpe: 

Forstå dine tanker og oppførsel

Start med å bli bevisst tankene og atferden som indikerer avhengighet, for eksempel å alltid søke godkjenning eller unngå å ta avgjørelser.

Sett små mål

Begynn med små skritt mot uavhengighet. For eksempel, prøv å ta en avgjørelse på egen hånd for noe enkelt som hvilken film du skal se eller hvor du skal spise.

Forstå og prøv selvsikkerhet

Selvsikkerhet betyr å uttrykke dine tanker, følelser og behov på en respektfull måte. Øv på å si “nei” når du trenger det, og uttrykk dine preferanser.

Bygg selvtillit

Fokuser på aktiviteter og hobbyer som får deg til å føle deg bra med deg selv. Feir prestasjonene dine, uansett hvor små de kan virke.

Utfordre negative tanker

Legg merke til negative tanker om deg selv. Bytt ut den negative tanken med en mer balansert og realistisk. For eksempel:

  • Fra «Jeg kan ikke gjøre dette uten noens hjelp» til «Jeg kan prøve det og se hvordan det går».
  • Fra “Jeg trenger noen til å ta avgjørelser for meg” til “Jeg er i stand til å ta beslutninger, selv om det krever litt øvelse.”

Gradvis vil du være i stand til å praktisere selvstendighet og vil føle deg bra med det.

Utvikle ferdigheter i problemløsning

Øv på å løse problemer på egenhånd, selv om de er små. Del opp større oppgaver i mindre, håndterbare trinn.

  • Hvis du for eksempel er engstelig for rengjøring, følg disse trinnene:
  • Samle rengjøringsmidler (støvsuger, støvklut osv.).
  • Start med ett hjørne av rommet og arbeid med klokken.
  • Støvsug eller fei gulvet.
  • Støv overflater som bord, hyller og elektronikk.
  • Ordne gjenstander som er malplassert.
  • Ta deg tid til å beundre den rene stuen din. 

Lær å håndtere angst

Øv avslapningsteknikker som dyp pusting eller meditasjon for å redusere angst for å ta avgjørelser eller være alene. 

Slik kan du trene dyp pusting: 

  • Lukk øynene og ta en sakte, dyp pust gjennom nesen, og fyll lungene helt.
  • Hold pusten i noen sekunder.
  • Pust ut sakte og fullstendig gjennom munnen.
  • Gjenta denne dype pusteøvelsen i flere minutter.
  • Fokuser på følelsen av at pusten kommer inn og ut av kroppen din.
  • Det hjelper til med å roe sinnet, slappe av i kroppen og redusere følelser av angst og stress. 

Sett grenser

Etabler grenser med andre for å opprettholde din uavhengighet og hindre andre i å dra nytte av deg.

Utdanne deg selv

Lær mer om lidelsen og hvordan den påvirker deg. Å forstå det kan hjelpe deg å ta skritt mot forbedring. 

Frykt ikke psykiatrisk hjelp!

Noen ganger føles angsten og frykten for å få hjelp for mye. Vi i Psykiater.no oppfordrer deg til å få hjelp så snart du innser at noe er galt med din psykiske helse. Besøk vår hjemmeside for å bestille time. Du kan til og med videochatte med en av våre dyktige online psykiatere. Det er ditt første skritt mot å føle deg bedre. 

Ofte stilte spørsmål!

Kan avhengig personlighetsforstyrrelse kureres?

Selv om det ikke finnes noen kur i tradisjonell forstand, kan folk lære å håndtere symptomene sine. Terapi kan hjelpe dem med å utvikle sunnere mestringsmekanismer og forbedre livskvaliteten deres.

Hvordan påvirker avhengig personlighetsforstyrrelse forhold?

Denne lidelsen kan føre til vanskeligheter i forhold på grunn av det overdrevne behovet for trygghet og støtte. De kan bli altfor avhengige av andre, noe som kan belaste forhold og føre til frustrasjon fra nære.

Er avhengig personlighetsforstyrrelse vanlig?

DPD er relativt uvanlig sammenlignet med andre personlighetsforstyrrelser. Det er generelt anslått å påvirke rundt 0,5% til 1% av befolkningen.

Kan noen med avhengig personlighetsforstyrrelse leve et hverdagsliv?

Med riktig behandling og støtte kan folk leve tilfredsstillende liv. Terapi kan hjelpe dem å utvikle ferdigheter til å håndtere symptomene sine, bygge sunnere relasjoner og oppnå større uavhengighet.

Hvordan bestiller du time hos Psykiater.no?

Det er veldig enkelt å bestille time. Alt du trenger å gjøre er å besøke nettstedet, velge dine praktiske rådgivningstider, og bare trykke på avtaleknappen. Vi vil kontakte deg innen kort tid.