Grunnet sommer turnes vil våre åpningstider være redusert i juni og feriestengt i juli.

Antisosial personlighetsforstyrrelse

Har du noen gang møtt en person som er så villedende, manipulerende og uærlig i sine menneskelige handlinger? Antisosial personlighetsforstyrrelse er en kompleks lidelse som kan manifestere seg i måten mennesker interagerer med hverandre på. Du ser noen som ikke respekterer andre uten anger. De manipulerer og får viljen sin, noen ganger til det punktet at de er kriminelle. Og du tenker, er de til og med normale? Har de i det hele tatt noen menneskelige instinkter? Det er en alvorlig personlighetsforstyrrelse som trenger psykiatrisk hjelp. La oss forstå denne personlighetsforstyrrelsen i detalj.

Hva er antisosial personlighetsforstyrrelse?

Samlet sett påvirker personlighetsforstyrrelser hvordan mennesker tenker, oppfører seg og samhandler med medmennesker. Antisosial personlighetsforstyrrelse er den mest utfordrende blant alle typer personlighetsforstyrrelser. Det er en psykisk helsetilstand der en person konsekvent viser et mønster av ignorering av andres følelser og rettigheter. Disse menneskene bryter ofte reglene og kan opptre impulsivt uten å tenke på konsekvensene. De kan ha problemer med å danne og holde nære relasjoner og viser mangel på anger for sine handlinger. Denne lidelsen kan føre til problemer på jobb, skole og i deres personlige liv. 

Hva er årsakene bak antisosial personlighetsforstyrrelse?

Enhver personlighetsforstyrrelse er forankret i barndommen eller utviklingsstadier. Mesteparten av tiden er disse årsakene ukjente. Imidlertid spiller forskjellige faktorer en rolle, for eksempel:

Genetikk 

Noen studier tyder på at genetikk kan bidra til personlighetsforstyrrelser. Hvis noen i en persons familie har lidelsen, kan de ha høyere risiko for å utvikle den selv.

Hjerneforskjeller 

Forskjeller i hvordan hjernen fungerer og hvordan den er strukturert kan påvirke atferd og følelser, muligens bidra til antisosial personlighet.

Miljø

Å vokse opp i et urolig eller ustabilt miljø kan føre til antisosial personlighetsutvikling. Disse faktorene inkluderer overgrep og omsorgssvikt fra foreldre. Dessuten er inkonsekvent foreldreskap også en risikofaktor for denne lidelsen.

Opplevelser i tidlig barndom

Tidlige opplevelser, som traumer eller forstyrrelser i båndet til omsorgspersoner, kan påvirke hvordan en person lærer å samhandle med andre og håndtere følelsene sine.

Personlighetstrekk

Visse personlighetstrekk kan disponere noen for å utvikle en antisosial personlighet. Disse inkluderer å være impulsiv, sensasjonssøkende eller ha problemer med å føle empati med andre.

Hva er symptomene på antisosial personlighetsforstyrrelse?

Symptomene på antisosial personlighetsforstyrrelse kan variere, men noen vanlige tegn inkluderer: 

Ignorer for andre

Ignorerer eller krenker andres rettigheter, som kan inkludere løgn, stjele eller svik for personlig vinning.

Impulsivitet

Å handle på ønsker uten å tenke på resultatene for seg selv eller andre. Det kan innebære risikabel atferd som rusmisbruk eller hensynsløs kjøring.

Aggressivitet

Å være konsekvent irritabel, aggressiv eller fysisk voldelig. Det kan vise seg som et raskt temperament eller en tendens til å komme i slagsmål.

Mangel på anger

Viser liten eller ingen skyld eller anger for å skade andre eller bryte regler. De kan rettferdiggjøre handlingene sine eller skylde på andre i stedet for å ta ansvar.

Uansvarlighet

Vanskeligheter med å opprettholde konsekvent arbeid eller økonomiske forpliktelser. De kan neglisjere forpliktelser eller forpliktelser uten forklaring.

Bedrageri

Lyve, manipulere eller bruke sjarm for å utnytte andre for personlig vinning. De kan være dyktige til å lure eller lure andre til fordel for dem.

Mangel på empati

Vansker med å forstå eller bry seg om andres følelser, behov eller lidelse. De kan virke uforsiktig for andres følelser.

Hensynsløshet

Engasjere seg i risikofylte aktiviteter uten å vurdere de potensielle konsekvensene. Det kan inkludere hensynsløs kjøring, rusmisbruk eller utrygg seksuell atferd.

Hvordan stilles diagnosen antisosial personlighetsforstyrrelse?

Psykiatere må vanligvis lage detaljerte planer for antisosial personlighetsdiagnose. De må også trå fordi det er et komplekst psykisk helseproblem. Trinnene som er inkludert i diagnosen er: 

Klinisk intervju

Psykiateren gjennomfører et grundig intervju for å samle informasjon om klientens historie, atferdsmønstre, relasjoner og symptomer. De kan også spørre om familiehistorie med psykiske problemer.

Diagnostiske kriterier

Psykiateren forstår om personen oppfyller kriteriene for personlighetsforstyrrelse som skissert i ICD-10 eller DSM-5. Det innebærer å identifisere vedvarende atferdsmønstre som reflekterer ignorering av andres rettigheter, svik, impulsivitet og andre symptomer. 

Observasjon og vurdering

Psykiateren kan observere atferd under intervjuet og vurdere rapporter fra familiemedlemmer, venner eller andre relevante kilder. Det hjelper til med å forstå klientens atferd i ulike situasjoner. 

Differensialdiagnose

Psykiateren må utelukke andre psykiske lidelser som kan gi lignende symptomer. Disse inkluderer:

  • Borderline personlighetsforstyrrelse
  • Adferdsforstyrrelse (hvis symptomene begynte før 15 år)
  • Ruslidelser

Varighet og innvirkning

Psykiaterne vurderer symptomenes varighet og innvirkning på personens daglige funksjon, relasjoner, arbeid og generelle velvære. Antisosial personlighetsforstyrrelse diagnostiseres hvis disse atferdene og trekkene har vært tilstede siden tidlig voksen alder og forårsaker svekkelse eller nød.

Hva er behandlingen av antisosial personlighetsforstyrrelse?

Behandling med antisosial personlighetsforstyrrelse er utfordrende fordi den innebærer å endre dyptliggende atferdsmønstre og holdninger. Her er noen vanlige behandlingsmetoder brukt av psykiatere:

Psykoterapi

Terapi er en sentral del av antisosial personlighetsbehandling. Kognitiv atferdsterapi hjelper individer å gjenkjenne og endre usunne tenke- og atferdsmønstre. Den fokuserer på å forbedre problemløsningsferdigheter, sinnehåndtering og empatiutvikling. 

Gruppeterapi

Gruppeterapi kan hjelpe individer med å lære av andres erfaringer, øve på sosiale ferdigheter og få tilbakemeldinger på oppførselen deres. Det hele skjer i en trygg psykiatrisk setting.

Medisinering

Det finnes ingen spesifikke medisiner som behandler selve antisosial personlighet. Imidlertid kan medisiner foreskrives for å håndtere symptomer som depresjon, angst eller impulsivitet som ofte oppstår sammen med denne lidelsen.

Behandling av samtidige lidelser

Mange personer med antisosial personlighet har også andre psykiske lidelser eller rusproblemer. Behandling av disse tilstandene er viktig for generell forbedring.

Ferdighetstrening

Noen terapier lærer praktiske ferdigheter som kommunikasjon, problemløsning og stressmestring for å hjelpe enkeltpersoner med å håndtere sosiale situasjoner mer effektivt.

Selvhjelpsteknikker for å håndtere antisosial personlighetsforstyrrelse

Å håndtere antisosial personlighetsforstyrrelse på egen hånd kan være utfordrende, men det er noen ting du kan prøve:

  • Forstå deg selv: Kjenn din antisosiale personlighet og hvordan den påvirker livet ditt. Å være bevisst er det første trinnet.
  • Hold deg rolig: Øv deg på å slappe av og holde deg rolig når du er stresset eller sint. Pusteøvelser eller meditasjon kan hjelpe.
  • Tenk på andre: Arbeid med å forstå hvordan andre mennesker har det. Prøv å se ting fra deres synspunkt.
  • Sett mål: Planlegg små skritt for å nå målene dine. Det hjelper deg å holde fokus og føle deg bra med fremgangen din.
  • Snakk bedre: Øv deg på å lytte og si tydelig og respektfullt. Det hjelper i samtaler og relasjoner.
  • Finn gode venner: Tilbring tid med mennesker som støtter deg og får deg til å føle deg positiv. Unngå de som skaper problemer.
  • Kontrolltrang: Lær å tenke før du handler raskt. Tenk på hva som kan skje hvis du gjør noe impulsivt.
  • Ta vare på deg selv: Ta vare på din helse og velvære. Gjør ting som får deg til å føle deg bra og unngå ting som skader deg, som narkotika og alkohol.

Viktige takeaways!

  • Antisosial personlighetsforstyrrelse innebærer konsekvent ignorering av andres rettigheter og følelser.
  • Årsaker inkluderer genetikk, hjerneforskjeller, barndomstraumer og spesifikke personlighetstrekk.
  • Symptomene varierer fra svik og impulsivitet til aggresjon og mangel på empati.
  • Diagnose innebærer detaljerte kliniske intervjuer og overholdelse av diagnostiske kriterier.
  • Behandlingen fokuserer på psykoterapi, ferdighetstrening og håndtering av samtidige tilstander.
  • Selvhjelpsstrategier inkluderer målsetting, avspenningsteknikker og forbedring av sosiale ferdigheter.

Få psykiatrisk hjelp med Psykiater.no!

Antisosial personlighet er svært utfordrende. Det ødelegger og forstyrrer forhold og vennskap. Hvis du mistenker noen symptomer, ikke utsett profesjonell hjelp. Psykiater.no kan hjelpe deg med å forstå og håndtere antisosial personlighet. Vårt dyktige team av psykiatere står klare til å hjelpe når det passer deg.

Bestill en time ved å besøke nettsiden vår for å diskutere din situasjon.

Ofte stilte spørsmål!

Kan personer med antisosial personlighetsforstyrrelse bry seg om andre?

Mennesker med antisosiale personligheter er svært manipulerende, og de bryr seg sjelden om andres følelser og rettigheter.

Hvilken del av hjernen forårsaker antisosial personlighetsforstyrrelse?

Underskudd i forskjellige hjernedeler, som amygdala, frontal cortex og nevronkanalen, som forbinder disse to regionene kan føre til antisosial personlighetsutvikling.

Kan antisosial lidelse forebygges?

Det er ingen standard måte å forhindre antisosial personlighet på. Hvis en person får en atferdsforstyrrelsesdiagnose i barndommen og får behandling tidlig, er det en sjanse for å forhindre antisosial personlighetsutvikling senere i livet.

Hvordan kan du bestille time for psykiatrisk hjelp i Norge?

For å bestille time hos dyktige psykiatere på Psykiater.no, fyll ut bestillingsskjemaet og besøk vår hjemmeside. Du kan også ringe 96 04 44 44, så kommer teamet vårt tilbake til deg.